Hlavní obsah

Materiály, co vydrží kontakt s vodou: Ideální do koupelny!

Foto: Breadmaker, Shutterstock.com

Foto: Breadmaker, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už se chystáte zařizovat novou koupelnu, rekonstruovat původní nebo jen obměnit některé kousky nábytku, neměli byste se řídit pouze jeho vzhledem nebo stylem. Co by měl splňovat, aby vydržel?

Článek

Koupelnový nábytek je vystavován vysoké míře vlhkosti, což se může podepsat na délce jeho životnosti. Při výběru byste se měli zaměřit na dvě zásadní kritéria – snadnou údržbu a odolnost materiálu. Vždy vybírejte pouze nábytek, který je do koupelny přímo určený.

Zjistili jsme, které materiály jsou do koupelny nejvhodnější a jakou vyžadují péči.

Lamino do běžných domácností

Finančně nejdostupnější je nábytek z laminátu, tedy dřevotřísky. S nízkou cenou ale přichází nutnost trochu pečlivějšího výběru. Dřevotříska je totiž poměrně náchylná na poškození vodou a vlhkostí a vyžaduje proti nim dostatečnou ochranu. Ta se nejčastěji provádí laminovacím papírem, který se zalévá pryskyřicí.

Kvalitnější nábytek se lepí PUR lepidlem, vyhněte se ale koupi kousků lepených EVA lepidlem. Ještě vhodnější je ochrana plastovými ABS hranami. Ty v obchodech bývají v parametrech produktu označené jako ABS plast, případně se poraďte s prodejcem.

Odolnější je nábytek ošetřený umělou fólií. Finančně velmi dostupnou variantou jsou skříňky, které mají tělo z lamina a dvířka z desek pokrytých fólií.

Kvalitní koupelnový nábytek z laminátu se udržuje snadno. Vystačíte si s vlažnou vodou, jemným hadříkem a trochou mýdla. Na údržbu jsou mnohem jednodušší hladké struktury, důkladné čištění hrubých struktur s póry je značně pracnější.

Foto: Beyond Time, Shutterstock.com

Lamino ošetřené proti vodě je nejběžnější a nejlevnější, lepší je ale nábytek lakovanýFoto: Beyond Time, Shutterstock.com

Kvalitní lak zaručí ochranu

Do koupelny je nejvhodnější lak, kterým se oboustranně pokrývají MDF desky vyráběné z dřevěných vláken. Dostupné jsou s lesklou i matnou úpravou povrchu, na údržbu je určitě snadnější lesk.

Lak je neporézní a většina nečistot se na něm nezadržuje. Udržuje se velmi lehce, stačí k tomu jemný hadřík, voda a následné vyleštění utěrkou. Zapomeňte na abrazivní čistící prostředky a drsnější houbičky, které by mohly na povrchu způsobit škrábance.

S kvalitou přichází i vyšší pořizovací cena. Dobrým kompromisem je korpus z lamina a dvířka z lakovaných MDF desek.

Sklo hlavně na doplňky

Do koupelny se hodí i sklo nebo plexisklo, nejčastěji se používají na dvířka nebo police. Čím dál oblíbenější jsou celoskleněné skříňky.

Kvůli poměrně vysokému riziku uklouznutí, však může stát nevhodně zvolené sklo za nepříjemným zraněním. Proto volte nábytek s mnohem odolnějším kaleným sklem nebo kusy z bezpečnostního tvrzeného skla. Na čištění skla použijte jemný hadřík a mýdlovou vodu.

Luxus díky teakovému dřevu

Zapomeňte na běžné dřevo, z něhož nejhorší volbou je masiv. Pokud si dřevo přejete, vyberte si z exotických druhů. Vhodný je především teak, kterému vlhké prostředí nijak nevadí. Nepoužívá se na něj lak, ale speciální impregnace, kterou musíte nanášet jednou až třikrát ročně. 

Impregnace je prodyšná a zabraňuje pronikání nečistot do dřeva. K údržbě vám pak bude stačit teplá mýdlová voda a jemný kartáček.

Foto: Matveev Aleksandr, Shutterstock.com

Nábytek je vhodné umístit několik centimetrů nad podlahu a asi 2 cm od zdiFoto: Matveev Aleksandr, Shutterstock.com

Důležité je i vhodné umístění

Při umisťování nábytku nechte mezi ním a stěnou prostor jeden až dva centimetry. Nábytku i zdivu se bude lépe dýchat a omezí se tvorba plísní. Vhodné je také zajistit volný prostor mezi nábytkem a podlahou. Ideální jsou k tomu nástěnné skříňky a poličky, k větším kusům zvažte suky nebo volte kusy s nožičkami.

Pokud vám to prostor místnosti dovoluje, vyhněte se umístění nábytku poblíž sprchového koutu, vany a umyvadla.

Trendem posledních let je ložnice spojená s koupelnou. Ano, či ne?

Reklama

Související témata:

Načítám