Hlavní obsah

Dřevěná podlaha v kuchyni: Nepraktická krása?

Foto: Danil Nevsky, Shutterstock.com

Foto: Danil Nevsky, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Není sporu o tom, že dřevěná podlaha zútulní každý interiér. Co ale dělat s tou v kuchyni? S klidem i sem dejte dřevo. Jaké?

Článek

Myslíte si, že kuchyň a dřevěná podlaha nejdou dohromady? Nemáte tak docela pravdu. Jen si vzpomeňte na fotky starých kuchyní. Buď tam byla na zemi dlažba, nebo dřevěné fošny. Z toho plyne, že se dřevo dává do kuchyně od nepaměti, tak proč by tomu mělo být teď jinak? Zvlášť v době, kdy je k dispozici spousta moderních technologií a úprav, takže i ze dřeva lze vyrobit docela dost odolnou podlahovou krytinu. A která je právě pro vaši kuchyň ta pravá?

Proč dřevo na podlahu ano

Dřevo je materiál, který nestárne. Je přírodní, takže se hodí do všech typů kuchyní, od těch zařízených ve stylu scandi až po rustikální a venkovské. Má velmi dlouhou životnost a na rozdíl od chladné dlažby nebo neatraktivního lina místnost skvěle zateplí a zútulní. Navíc má příjemně měkký nášlap. A kde jinde se více naběháte než právě v kuchyni?

Existuje však ještě jeden důvod, proč dát do kuchyně dřevěnou podlahu. Trendem posledních let je otevřený prostor a kuchyň se stále častěji propojuje s obývákem, kam se dřevo běžně pokládá (vinylovou podlahu ano, či ne?). Leckdo tedy stojí před otázkou, zda na dřevěnou podlahu navázat dlažbou a „zakopávat“ o rušivou spojovací lištu, nebo si na celém prostoru dopřát krásnou, jednolitou dřevěnou podlahu. Správná odpověď je všude dát dřevo. Bude to dobře vypadat a místnost se tím krásně provzdušní a zvětší.

Foto: Stelmakh Oxana, Shutterstock.com

Dřevěná podlaha elegantně propojí jídelní kout s kuchyní, aniž by bylo třeba řešit přechodové lišty mezi různými druhy povrchůFoto: Stelmakh Oxana, Shutterstock.com

Volte alespoň třívrstvou podlahu

Podle odborníků na konstrukci dřevěné podlahy až tak nezáleží. Většinou je jedno, zda jde o masiv, nebo vícevrstvou krytinu. Nicméně platí, že vrstvené podlahy jsou tvarově stabilnější než masivy.

Pokud jde o tvrdost dřeva, používají se k výrobě různé dřeviny, dokonce i ty měkké jako smrk či borovice. Třívrstvé krytiny se dělají z dřevin od střední tvrdosti až po ty nejtvrdší, takže tady vlastně ani nemáte šanci se splést. Oblíbené jsou především buk a dub (podívejte se, jak vypadá dub v interiéru), ale kvalitní je třeba i jasan.

„Pokud se pokládá dřevo do kuchyně, kde je vyšší riziko pádu předmětů, tak je samozřejmě lepší volit středně tvrdé až tvrdší dřeviny. Ale spadne-li těžší předmět na dřevěnou podlahu, udělá důlek i do tvrdšího dřeva,“ říká Milan Mrkáček, vedoucí regionálního prodeje společnosti Kratochvíl parket profi.

Foto: Andrey Burmakin, Shutterstock.com

Při výběru podlahy není důležitý pouze barevný odstín. Do kuchyně je potřeba zvolit hlavně kvalitní a odolný materiálFoto: Andrey Burmakin, Shutterstock.com

Povrchová úprava dřeva

Lak, nebo olej? Každý má své výhody i nevýhody. Lakovaná podlaha je odolnější, co se týká tekutin. Když na ni něco vylijete, ať již vodu, červené víno nebo olej, tak lak to většinou pomůže „vykrýt“. „Některé lakované dřevěné podlahy mohou být ošetřeny speciální technologií, zabraňuje proniknutí tekutiny do textury dřeva i spojů a současně chrání podlahu před poničením během čištění,“ upřesňuje Zdislava Černá, obchodní a marketingová konzultantka společnosti Quick Step. Znamená to, že pokud tekutinu hned setřete, podlaha se většinou nepoškodí (jak pečovat o nábytek z různých materiálů).

Když vám však něco ukápne na podlahu s olejovou povrchovou úpravou, mohou tam zůstat skvrny. Na druhou stranu má tato povrchová úprava výhodu, že ji lze lokálně opravit použitím tmelu a oleje.

Foto: Kelly Marken, Shutterstock.com

Při péči o dřevěnou podlahu je důležité, abyste použili přípravky doporučené výrobcem. Jinak by mohlo dojít k poškození jejího povrchuFoto: Kelly Marken, Shutterstock.com

Dřevěná podlaha chce péči

Počítejte s tím, že ve srovnání s laminátem, vinylem nebo dlažbou bude dřevěná podlaha přece jen choulostivější. Její údržba však není o nic složitější. Musíte však používat výhradně přípravky určené k péči o dřevěné podlahy a dodržovat doporučení výrobce. Uvidíte, že se pak budete radovat z krásné dřevěné podlahy v kuchyni dlouhá léta.

Také máte rádi přírodní materiály? A které to jsou?

Reklama

Související témata:

Načítám