Hlavní obsah

Proč máčet nohy v pivu aneb Co všechno umí český národní nápoj

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Reklama

Ať už jste milovník piva, nebo dáváte raději přednost vínu, měli byste kapku zlatavého moku mít neustále doma. Dá se totiž využít na mnoho způsobů. Některé vás možná překvapí!

Článek

Otřepané rčení, že pivo dělá krásná těla, by mohlo mít pokračování: a dovede nejen to! Pivo je totiž univerzální tekutinou a umí skvěle pomoci v různých situacích. Jeho tajemství tkví v kombinaci nízkého obsahu alkoholu, mírné perlivosti, ječmenného sladu a výtažků z chmele. Projděte si jednotlivé možnosti využití. Schválně – které znáte a které jsou pro vás novinkou?

Zlaté šperky vybublejte

Foto: Tomáš Rubín

Na pár kousků bude stačit opravdu jen zbytek piva – ale musí být čerstvě otevřenéFoto: Tomáš Rubín

Může to znít zvláštně, ale zašlé zlaté šperky (ze žlutého i bílého) opět získají lesk právě díky pivní lázni. Zalijte je ve skleničce trochou zlatého moku a nechte hodinku dvě odpočívat. Pak propláchněte vodou a vyleštěte obvyklým způsobem. Záhyby a špatně dostupná místa prstenů či náušnic se budou zase lesknout.

Květiny uvítají vzpruhu

Ve starých knihách s radami pro hospodyňky se dočtete, že zředěným pivem lze leštit listy pokojových rostlin. Co to dělá s odérem v místnosti, se tam však už nepíše. Jisté je, že zbytek zvětralého nápoje prospěje kořenům rostlin – zalévejte je roztokem připraveným ze dvou dílů vody a jednoho dílu piva.

Dřevo získá nový odstín

Foto: Tomáš Rubín

Domácí verzi leštěnky nejprve zkuste na méně viditelném místěFoto: Tomáš Rubín

Když se položí orosená sklenice piva na stůl bez podtácku, nábytku to moc nepřidá – získá kulaté vodní „razítko“. Ovšem když deci piva smícháte se lžící cukru, dáte na hadřík a přetřete neošetřené smrkové nebo dubové dřevo, to je jiná. Zlatá, v případě černého piva karamelová, barva dodá povrchu hlubší tón a cukr lesk. S touto domácí leštěnkou samozřejmě zacházejte opatrně – nechcete mít nábytek „politý“ pivem.

Máte měděné kastroly? Potřebujete pivo

Koktejl přírodních látek a kvasnic provzdušněný oxidem uhličitým má zázračné účinky na měděné povrchy. Zašlá špína starých kastrolů zmizí po namočení v pivě. Ostatně, nemusí jít jen o kousky po babičce – nazrzlé měděné nádobí je zase v kurzu!

Zahradní pomocník

Vůně piva může být osudná i pro slimáky. V létě večer po grilování zapusťte kelímek s nedopitým pivem do záhonu tak, aby centimetr vyčníval, a uvidíte, kolik tam ráno najdete utopených nešťastníků. Někteří zahradníci si tuto metodu pochvalují, ale přiznávají, že nefunguje dlouhodobě, protože slimáci past po čase prokouknou a opět se vrátí k vašim salátům.

Foto: Tomáš Rubín

Plži jsou na zahradě nevítaným hostem, ať už si s sebou přinesli domeček, nebo neFoto: Tomáš Rubín

Na zahradě ještě zůstaneme. Dáváte přednost přírodě před drastickou chemií? Pak je pivo vaše záchrana před hnědými skvrnami na trávníku – nevzhledná místa stačí jemně polít. Cukr dodá půdě potřebné živiny, oxid uhličitý ji provzdušní a vy se začas budete pyšnit ukázkovým pažitem.

Zatočte s hmyzem

Teď v zimě už asi s muškami nezápasíte, ale jen co se na jaře oteplí, vzpomeňte si na naši radu: až budete chystat nějakou tu pastičku na octomilky, dejte dovnitř jako lákadlo trochu piva. Kvasný odér spolu s alkoholem je pro ně ideální vábnička.

Rez nemá šanci

Foto: Tomáš Rubín

Všestrannost piva oceníte i v dílněFoto: Tomáš Rubín

Až v garáži narazíte na zarezlý šroub, nenamáhejte si ruce a vsaďte na pivní sílu. Kyseliny obsažené ve zlatavém moku společně s bublinkami a alkoholem starou rez doslova vyžerou. Šrouby do právě otevřeného piva namočte – není-li to možné, přiložte na postižené místo namočený hadřík.

Skvrny od kávy zmizí jedna dvě

Foto: Tomáš Rubín

Se zaschlými skvrnami to bude trošku těžší, ale i na ně by mělo pivo platitFoto: Tomáš Rubín

Když vám na koberec nebo sedačku ukápne kafe, nedejbože turek a mlékem, je třeba zakročit hned. Nalijte na skvrnu trochu piva, nechte působit, případně lehce dočistěte navlhčeným hadříkem. V případě jemných textilií následně ručně přeperte v mýdlové vodě.

Pojďte do koupelny

Že je pivo dobré tužidlo na vlasy, ví asi každý. Prababičky by o tom mohly vyprávět… Ovšem slyšeli jste o pivním kondicionéru? Využívá léčivých vlastností chmelu a ječmene. Do kastrůlku dejte dvě deci piva a pomalu vařte, až se obsah zredukuje zhruba na čtvrtinu. Odpaří se veškerý alkohol, který by vlasy vysušoval, a zůstane jen síla přírody. Vzniklou tekutinu smíchejte se stejným množstvím dětského (přesněji nedráždivého) šamponu a používejte k pravidelnému mytí. Oplachovat hlavu speciálním přípravkem už netřeba – vlasy budou lesklé i tak.

Foto: Tomáš Rubín

Pivní tužidlo sice při aplikaci nevoní, ale odér za chvíli vyprchá a vlasy jsou krásně zpevněné Foto: Tomáš Rubín

Potřebujete vyrovnat pH pokožky a posílit její ochrannou vrstvu? Smíchejte lžíci piva a jogurtu se lžičkou olivového oleje a jedním žloutkem. Masku naneste na obličej a po dvaceti minutách smyjte.

A ještě jeden krášlicí trik: až v létě přijdete z dlouhé procházky a nohy budete mít unavené až na půdu, neželte sklenky hodně vychlazeného piva a nalijte ji do mísy studené vody. Do lázně ponořte nohy a po čtvrthodince se budete cítit jako znovuzrození. Podobné účinky má pivní koupel na celé tělo, na vanu plnou vody je třeba alespoň tří piv. Ovšem pozor, jestli vám chmelový mok vyloženě nevoní, může se dostavit spíš opačný účinek.

Masíčko se bude jen rozplývat

A končíme v kuchyni. Před grilováním se maso nakládá do nejrůznějších marinád. Ta s pivním základem nezmění chuť masa (jako je tomu u vína nebo octa), a navíc je prokázáno, že pivo narušuje strukturu staršího masa a tím mu dodává křehkost.

Používáte pivo jinak než na pití? 

Reklama

Načítám