Hlavní obsah

Tmel na dřevo – opraví praskliny a rýhy v nábytku i podlaze

Foto: ajlatan, Shutterstock.com

Foto: ajlatan, Shutterstock.com

K jaru patří jarní úklid a pro kutily i první jarní opravy. Potřeboval by váš dřevěný nábytek či podlaha po zimě vzpruhu? Odnesly si ze zimních radovánek a oslav nějakou tu rýhu, prasklinu či odřeninu? Není nutné kupovat nové vybavení domácnosti, drobné opravy zvládnete bez potíží sami.

Článek

Pro takové příležitosti se vyplatí pořídit speciální tmel na dřevo. Ten vašemu nábytku či podlaze vdechne nový život. A za pár korun!

Jaký tmel vybrat

V hobbymarketech najdete nepřeberné množství tmelů na dřevo i laminát. Podle konkrétní opravy si můžete vybrat tmely v tubě nebo v kelímku. Jsou k dostání v různých barvách, díky čemuž můžete co nejpřesněji vybrat odstín, který potřebujete.

1. Soudal, tmel na parkety, 310 ml, 78 Kč

2. Soudal, tmel na dřevo, 250 g, 39 Kč

3. Den Braven, tmel na dřevo, 250 ml, 39 Kč

4. Pattex, parketový tmel, 300 ml, 85 Kč

Co všechno dokáže

S tmelem můžete pracovat v interiéru i exteriéru, po zatření barvou je velmi odolný. S tmelem můžete opravit veškeré rýhy v dřevěném i laminátovém nábytku, dřevěných rámech oken i dveří, spáry v parketách i v laminátových podlahách.

Oceníte ho také při zamazání nevzhledných suků u masivního dřeva.

Jak s tmelem pracovat

S tmelem se pracuje velmi snadno, je to pevná kašovitá hmota, která se po vyschnutí minimálně smršťuje. Tmel je ředitelný vodou a dá se tedy vodou i čistit.

K práci budete potřebovat kovovou špachtli nebo jinou měkkou stěrku, dobře se pracuje i s obyčejnou kuchyňskou stěrkou, kterou jistě máte doma, i když nepatříte mezi nadšence do kutilství. Připravte si také kousek smirkového papíru a vybranou barvu na přelakování povrchu.

Postup práce

1. Místo vrypu či praskliny očistěte od prachu a mastnoty.

2. Tmel v tubě či kelímku vtlačte špachtlí do poškozeného povrchu a uhlaďte. Nechte tmel mírně přesahovat nad úroveň povrchu.

Pokud opravujete mělkou rýhu do 5 mm, zaplňte ji tmelem hned napoprvé. U hlubokých zářezů a větších děr (hlubších než 5 mm) aplikujte tmel v několika vrstvách. Vždy nechte jednotlivé vrstvy dobře zaschnout.

3. Zaschnutý tmel jemně přebruste smirkovým papírem a suchým hadříkem otřete od jemného prachu.

4. Takto zatmelený povrch můžete jednoduše přetřít jakoukoli lazurou, lakem či emailovou barvou. Renovovaný nábytek bude zase jako nový a bez jediné chybičky.

Reklama