Hlavní obsah

Chuť na maso? Křupavá žebírka s pivní marinádou

Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Reklama

Dali byste si křupavá a zároveň šťavnatá vepřová žebírka? A k tomu trošku zeleninového salátu, abyste kromě pikantních proteinů z masa dodali tělu i trochu vitaminů? Pak vyzkoušejte naši skvělou kombinaci.

Článek

Každý řezník vám potvrdí, že maso od kosti je nejchutnější. Možná proto jsou celosvětově tak oblíbená všechna ta žebírka a kolínka a masa „na obíračku“. Nejchutnější jsou na grilu, máte-li ale dobrý recept a marinádu, výtečná budou i z trouby. Ráda je připravuju jako „party jídlo“, velká část práce je soustředěná do předchozího dne, zelnému salátu odležení také prospěje, takže v den D už jenom peču, servíruju a sklízím chválu.

Masitá žebírka se salátem coleslaw

Pro 6 lidí budete potřebovat: asi 2 kg masitých vepřových žebírek, zkuste si u řezníka objednat špičky z bůčku. Na suchou směs: 4 lžíce jemného krupicového cukru (používám bílý třtinový), lžíci soli, lžíci mleté sladké papriky, lžíci uzené papriky, ½ lžičky čerstvě mletého pepře, 3 prolisované stroužky česneku. Na marinádu na potírání: 2 lžíce rajčatového protlaku (nejraději používám protlak z tuby), lžíci worcesterové omáčky, lžíci cukru, lžičku soli, 2 lžíce balzamikového octa, 1,5 dl černého piva

Na zelný salát coleslaw: ½ hlávky bílého zelí, 2 větší mrkve, ½ bílé cibule, lžíci cukru, 3 lžíce octa, lžičku soli, asi 2–3 lžíce dobré majonézy

Postup: Den předem si připravte maso. Omyjte ho, dobře osušte a stáhněte blánu na spodní straně žeber: ostrým špičatým nožem oddělte malou část zkraje, zachyťte do utěrky a silou stáhněte. Žebírka můžete nechat v celku, já je ale porcuji už v této chvíli, získám tak větší plochu na vstřebávání chutí. Přísady na suchou směs promíchejte a suchá žebírka v ní ze všech stran dobře obalte. Uchovejte v chladu.

Pak se pusťte do salátu. Zelí očistěte, odstraňte vrchní listy a košťál a nejlépe na mandolíně nakrouhejte na tenké nudličky. Očištěnou mrkev nastrouhejte na jemném struhadle, cibuli nakrájejte na drobné kostičky a přidejte k zelí. Přisypte cukr, sůl, přilijte ocet a dobře promíchejte. Nechte chvíli stát, znovu promíchejte a slijte vodu, kterou zelenina pustí. Přidejte majonézu podle chuti – spíš míň než víc – a nechte uležet v chladu.

Na druhý den vyberte žebra z lednice a nechte je dojít do pokojové teploty. Rozpalte troubu na 150 stupňů, hlubší plech vyložte velkým kusem alobalu tak, aby se žebra dala zakrýt, a na alobal dejte ještě arch papíru na pečení. Rozložte žebra na plech v jedné vrstvě, zakryjte alobalem a pomalu pečte asi dvě hodiny. Mezitím smíchejte přísady na marinádu. Po dvou hodinách vytáhněte pekáč z trouby a zvyšte teplotu na 200 stupňů. Žebra opatrně odkryjte a dobře potřete marinádou. Přečnívající kusy alobalu odstřihněte a nezakrytá žebírka vraťte do trouby. Pečte ještě asi dvacet minut za občasného potírání marinádou do lákavé hnědé barvy. Podávejte se salátem, dobrým čerstvým chlebem a pivem.

Láká vás naše vepřová pochoutka?

Reklama

Načítám