Hlavní obsah

Gratinované brambory s křupavou krustou

Hodnocení:
(59)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Než definitivně podlehnete kouzlu nových brambor, dejte ještě šanci zbytkům těch loňských. V kombinaci s jarní zeleninou, jako je fenykl nebo karotka, si je zamilujete raz dva. Hodí se jako vydatná příloha i jako hlavní chod.

Ingredience pro:
8 porcí
Na brambory
  • 1 malá bulva fenyklu
  • 3 mladé karotky
  • 1.2 kg brambor
  • 1.5 hrnku kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání 30%
  • 3 snítky tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 100 g strouhaného sýru
Na posypání
  • 2 plátky bílého toastového chleba
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 50 g strouhaného sýru
Článek

Postup

Krok 1: Fenykl překrojte na poloviny a nakrájejte na půlkolečka. Mrkev nastrouhejte na mandolíně (případně na struhadle na kolečka jako okurky). Oboje orestujte na olivovém oleji, dokud zelenina nezačne měknout, a odstavte z plotny.

Krok 2: Troubu zapněte na 180 °C. Oloupané brambory nakrájejte na asi 5 mm silná kolečka. Dejte je do hrnce, zalijte vývarem a smetanou. Přidejte lístky tymiánu, na jemné plátky nasekaný česnek, sůl a pepř a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut skoro doměkka. Mezitím asi z tří lžic oleje a jedné lžíce hladké mouky osmahněte světlou jíšku. Když jsou brambory skoro měkké, vmíchejte jíšku do tekutiny, aby se zahustila.

Krok 3: K bramborám vmíchejte karotku s fenyklem a polovinu směsi nalijte na dno kulaté formy o průměru 24 cm. Na brambory rozprostřete nastrouhaný sýr. Vyberte co nejtučnější, z běžné nabídky českých obchodů se hodí třeba blaťácké zlato. Na sýr naneste zbytek brambor a uhlaďte povrch. 

Krok 4: Plátky toastového chleba v sekáčku rozmixujte na jemnou strouhanku. Smíchejte se strouhaným sýrem a rozpuštěným máslem a směsí pokryjte povrch brambor. Vložte do trouby a pečte asi 15 minut dozlatova. Chcete, aby šly brambory krájet na pravidelné tvary? Připravte si je den dopředu – musejí nejdřív úplně vychladnout. 

Tip: Pro barvu můžete ve fázi přidávání osmahnuté zeleniny k bramborám přidat i nasekanou plocholistou petržel nebo spařený špenát.

Lákají vás takhle zpracované brambory?

ynezorPumanzeSaNyknalC