Hlavní obsah
4,1
(11)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Ačkoliv to podle počasí za okny nevypadá, první jarní dny jsou tu a s nimi i sezona cibulky. Zatím je jen z vytápěných skleníků, ale chutná úžasně, a když ji zapečete s křupavou krustou, rázem se z ní stane skvělá příloha k masu nebo klidně hlavní chod.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 svazky jarní cibulky
  • 75 g rozpuštěného másla
  • 350 ml 30% smetany ke šlehání
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • muškátový květ
  • 6 plátků bílého toastového chleba
  • 50 g strouhaného parmazánu
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 190 °C. Jarní cibulky očistěte, podle potřeby z nich úplně stáhněte vnější vrstvu zavadlých slupek. Ovadlé konce zelené natě odkrojte a vyhoďte. Cibulku podélně překrojte na poloviny a řezem dolů položte do zapékací misky.

02.

Rozpuštěné máslo smíchejte se smetanou a přidejte sůl, pepř a muškátový květ. Směsí zalijte cibulky. Mísou párkrát klepněte, ať se směs dostane i pod cibulky – není tak potřeba misku vymazávat.

03.

Toastový chléb nasekejte v mixéru na jemnou drobenku, smíchejte ji s nastrouhaným parmazánem a cibulky posypte. Pečte asi 30 minut dozlatova. Před zalitím máslem se smetanou můžete k cibulkám přidat nahrubo nasekané vlašské nebo lískové oříšky či nadrobený čerstvý kozí sýr.

Tip: Stejně můžete gratinovat i pórek nebo šalotky.

Tak co, pustíte se do zapečené křupavé cibulky?

Reklama