Hlavní obsah
4,0
(24)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Zapomeňte na chvíli na složité marinády a dlouhé nakládání masa. Kupte u řezníka krásnou čerstvou panenku a vychutnejte si přirozenou masovou chuť. Ingredience jsou tak jednoduché, že se snad ani nedá napsat, že jde o recept. Když se budete řídit návodem, jednotlivé kroky přípravy do sebe krásně zapadnou a vy získáte oběd, na který budete vzpomínat ještě u vánočního stromečku.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Na grilovanou panenku
  • 600 g vepřové panenky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Na zelenou omáčku
  • 1 svazek hladkolisté petržele
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 70 ml olivového oleje
  • 1 špetka soli
Na přílohu
  • 1 kg brambor na přílohu
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje
Článek

Postup

01.

Vyndejte panenku z chladničky, aby získala pokojovou teplotu. Omyjte svazek petrželky, pořádně z něj vytřepejte zbytky vody a nechte oschnout. Brambory očistěte pod vodou kartáčkem, rozkrojte je na poloviny, povařte pět minut a sceďte. Rozpalte gril.

02.

Panenku nařízněte asi 10 cm od užšího konce do jedné třetiny. Nařezanou špičku zahněte pod „tělo“ masa a zajistěte provázkem – vznikne tak váleček, který bude všude stejně vysoký a bude se grilovat rovnoměrně.

03.

Uvařené brambory promíchejte s olivovým olejem a nasypte v jedné vrstvě do grilovací misky. Když bude gril rozpálený, grilujte je pod poklopem asi 15 minut, až budou uvnitř měkké a na povrchu zlatavé. V mezičase si připravte zelenou omáčku.

04.

Omytou a osušenou petrželku nasekejte najemno. Promíchejte ji s olivovým olejem, přidejte prolisovaný stroužek česneku, citronovou šťávu a špetku soli a nechte chvíli odležet.

05.

Opečené brambory sundejte z grilu (Teď pochopíte, proč jich je tolik. Než připravíte maso, hodně jich ubude.) Připravenou panenku řádně potřete olejem, osolte a dejte na gril. Přiklopte víko a grilujte z každé strany čtyři minuty – celkem ji tedy třikrát obraťte a pečte 16 minut. Opečenou dejte na chvíli odpočinout pod alobal a na gril na chvíli vraťte brambory, ať se prohřejí.

06.

Nad odleženou panenkou zatočte párkrát mlýnkem s černým pepřem, nakrájejte ji na plátky a podávejte se zelenou omáčkou a pečenými bramborami.

Můj tip: K bramborám můžete přidat špetku oblíbeného koření nebo bylinek. K jídlu se hodí i miska dobré domácí majonézy, nic jiného už ale opravdu není potřeba.

Grilujete jen v létě, nebo po celý rok?

Reklama