Hlavní obsah
3,5
(115)
 
Aktualizováno

Děláte se sice s bramborovým salátem, ale majonézu vždy kupujete? Chyba! Domácí majolku máte totiž hotovou plus minus za minutu a chuťově ani složením se s tou kupovanou nedá srovnávat. Jediná nevýhoda? Budete ji chtít jíst se vším!

2 min.
Příprava
1 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 skleničku
  • 1 ks vejce
  • 250 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička cukru moučka
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1/4 lžičky mleté pálivé papriky
Článek

Postup:

01.

Všechny ingredience mějte připravené při pokojové teplotě – je opravdu důležité, aby vajíčko ani olej nebyly studené, jinak se majonéza srazí.

02.

Asi pětinu oleje, vajíčko, malou lžičku soli, lžičku cukru, špetku pálivé papriky a lžičku dijonské hořčice rozmixujte na nejvyšší rychlost na světlou směs.

03.

Mixér nechte puštěný na nejnižší rychlost a pomalu přilévejte polovinu zbývajícího oleje. Poté postupně přidejte citronovou šťávu (která majonézu nejen ochutí, ale také zakonzervuje) a na závěr stejně pomalu i zbylý olej.

04.

Máte hotovo! Každému majonéza chutná jinak, proto ji můžete doladit hořčicí, solí, citronem nebo třeba kajenským pepřem. Skladujte ve vyčištěné skleničce v lednici, kde vám vydrží asi týden (to se nám ale bohužel nikdy nepodařilo ověřit, protože majonéza vždycky zmizela podstatně dřív).

Tip: Majonézu ochuťte prolisovaným česnekem, strouhaným křenem nebo sekanými bylinkami.

Musím se přiznat, v ProŽenách máme takový menší majonézový fanklub. A nejhorší přiznání? Majonéza se špagetami s česnekem nebo na topince se sýrem k snídani. Máte nějaké podobné postižení?

Reklama

Související témata:

Načítám