Hlavní obsah
3,7
(13)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Dokonalé jídlo na party má být chutné, má mít vtip a ideálně by se mělo dát připravit předem, aby si večírek užila i hostitelka. Nadívaná vepřová panenka je přesně taková. Šťavnaté maso s klobásovým „očkem“ vypadá efektně, a když ho doplníte relishem z kyselých okurek, hosté budou nadšeni. Recept je jednoduchý a rychlý, pozornost ale věnujte výběru uzeniny: ideální klobása do tohoto receptu je dlouhá, štíhlá a lehce pikantní.

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 kus
Na vepřovou panenku
  • 1 ks vepřové panenky
  • 1 nožka pikantní klobásy
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 2 špetky pepře
Na okurkový relish
  • 100 g kyselých okurek
  • 100 g nakládaných cibulek
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce listové petržele
K podávání
  • 6 lžic majonézy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
Článek

Postup

01.

Vepřovou panenku omyjte a dobře osušte. Dlouhým ostrým nožem do ní pomalu a opatrně udělejte malý otvor po celé délce. Do otvoru vsuňte klobásu, snažte se, aby se maso neprotrhlo. Plněnou panenku ještě svažte kuchyňským provázkem, aby si udržela hezký tvar.

02.

Předehřejte troubu na 180 stupňů, nepoužívejte horký vzduch. V pekáčku, do kterého se vejde celý kus masa, pořádně rozehřejte olej. Když je horký, panenku z každé strany osolte a opepřete a vložte do pekáče. Opečte z každé strany, aby se maso zatáhlo. Při otáčení buďte trpěliví, nesnažte se maso násilím odlepovat od pekáče – když bude správně opečené, „pustí se“ samo.

03.

Opečenou panenku vložte v pekáčku do trouby a pečte ještě 10 až 12 minut. Hotovou panenku nechte trochu zchladnout, pak ji pevně zabalte do alobalu a nechte vychladnout úplně. Takhle připravenou ji můžete uchovat v lednici i do druhého dne.

04.

Kyselé okurky a nakládané cibulky nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte s hořčicí, přidejte nasekanou petrželovou nať a nechte chvíli odležet. Majonézu rovněž promíchejte s hořčicí.

05.

Před podáváním odstraňte z panenky provázek a ostrým nožem ji nakrájejte na tenčí kolečka. Podávejte s okurkovým relishem, ochucenou majonézou a dobrým chlebem.

Reklama

Související témata:

Načítám