Hlavní obsah

Šťavnatá panenka s klobásovým „očkem“

Hodnocení:
(7)
Foto: Autorka
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
střední

Dokonalé jídlo na party má být chutné, má mít vtip a ideálně by se mělo dát připravit předem, aby si večírek užila i hostitelka. Nadívaná vepřová panenka je přesně taková. Šťavnaté maso s klobásovým „očkem“ vypadá efektně, a když ho doplníte relishem z kyselých okurek, hosté budou nadšeni. Recept je jednoduchý a rychlý, pozornost ale věnujte výběru uzeniny: ideální klobása do tohoto receptu je dlouhá, štíhlá a lehce pikantní.

Ingredience pro:
1 kus
Na vepřovou panenku
  • 1 ks vepřové panenky
  • 1 nožka pikantní klobásy
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 2 špetky pepře
Na okurkový relish
  • 100 g kyselých okurek
  • 100 g nakládaných cibulek
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce nasekané petrželky
K podávání
  • 6 lžic domácí majonézy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
Článek

Postup

Krok 1: Vepřovou panenku omyjte a dobře osušte. Dlouhým ostrým nožem do ní pomalu a opatrně udělejte malý otvor po celé délce. Do otvoru vsuňte klobásu, snažte se, aby se maso neprotrhlo. Plněnou panenku ještě svažte kuchyňským provázkem, aby si udržela hezký tvar.

Krok 2: Předehřejte troubu na 180 stupňů, nepoužívejte horký vzduch. V pekáčku, do kterého se vejde celý kus masa, pořádně rozehřejte olej. Když je horký, panenku z každé strany osolte a opepřete a vložte do pekáče. Opečte z každé strany, aby se maso zatáhlo. Při otáčení buďte trpěliví, nesnažte se maso násilím odlepovat od pekáče – když bude správně opečené, „pustí se“ samo.

Krok 3: Opečenou panenku vložte v pekáčku do trouby a pečte ještě 10 až 12 minut. Hotovou panenku nechte trochu zchladnout, pak ji pevně zabalte do alobalu a nechte vychladnout úplně. Takhle připravenou ji můžete uchovat v lednici i do druhého dne.

Krok 4: Kyselé okurky a nakládané cibulky nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte s hořčicí, přidejte nasekanou petrželovou nať a nechte chvíli odležet. Majonézu rovněž promíchejte s hořčicí.

Krok 5: Před podáváním odstraňte z panenky provázek a ostrým nožem ji nakrájejte na tenčí kolečka. Podávejte s okurkovým relishem, ochucenou majonézou a dobrým chlebem.

ynezorPumanzeSaNyknalC
19. 1. 2018

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.