Hlavní obsah
3,3
(124)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Milujete vepřovou panenku? Pak jistě oceníte dnešní recept od Petra Svitáka z pražské restaurace Šárka. Není totiž nic jednoduššího, než si vepřovou panenku připravit ve slanině se šťouchanými brambory.

25 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 vepřové panenky
  • 150 g slaniny
  • 300 g brambor
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • 70 g másla
  • sůl
  • pepř
Článek

Postup

01.

Oba kousky panenky ze všech stran osolte a opepřete. Je lepší použít tlučený a ne mletý pepř – větší kousky pepře lépe chuťově vyniknou. Panenku pak ze všech stran potřete olivovým olejem.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

02.

Tři až čtyři plátky slaniny narovnejte vedle sebe, položte na ně panenku a do slaniny ji zamotejte. Na pánvi rozpalte trochu olivového oleje a obalený špalík masa na něm ze všech stran zprudka orestujte.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Pokud máte pánev s plastovým držadlem, přendejte maso do pekáčku a ten pak vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů (horkovzdušnou na 160 stupňů) a pečte ještě 20–25 minut. Délka záleží na tom, jak moc propečené maso chcete mít. Dvacet pět minut by ale pečení nemělo přesáhnout, aby maso nebylo vysušené.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

04.

Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě. Zbytek slaniny nakrájejte najemno, cibuli nakrájejte na nudličky. Na kapce olivového oleje zpěňte cibulku i se slaninou, přidejte uvařené brambory a krátce je opečte. Zlatavé brambory pak rozšťouchejte.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

05.

Do výpeku z masa přidejte asi 70 g másla a svařte hustou omáčku, pokud máte po ruce vepřovou šťávu, přidejte ještě malou naběračku té.

06.

Brambory naservírujte přes formičku do úhledného kroužku, panenku rozkrojenou napůl položte přes brambory. Porci zalijte trochou šťávy a dozdobte pažitkou nebo najemno nasekanou natí z jarní cibulky. A můžete podávat!

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Reklama

Související témata: