Hlavní obsah
3,8
(87)
 

Pro všechny zahrádkáře (a milovníky zeleniny) pomalu začíná období nekonečného vymýšlení cuketových receptů. A protože se sezona této zeleniny překrývá i s nejlepší dobou na grilování, naše volba je jasná: grilovaná cuketa! Zkuste z ní vtipné špízy se sladce pálivou kokosovou marinádou.

15 min.
Příprava
8 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 špízů
  • 2 ks cukety
  • 1 lžíce chilli omáčky sriracha
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce medu
  • 1/2 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Z omytých cuket (na pět špízů použijte dva střední kusy, ale zmizí tak rychle, že doporučujeme připravit větší množství) nakrájejte podélně škrabkou na brambory dlouhé plátky. Jeden po druhém je složte do harmoniky a napíchejte na jehly. Plátky tiskněte poměrně hustě k sobě, aby lépe držely.

02.

Z rozpuštěného kokosového tuku, srirachy nebo jiné chilli omáčky, prolisovaného česneku, medu a soli vymíchejte marinádu a špízy jí ze všech stran pomocí mašlovačky potřete.

03.

Na grilu nebo v troubě vyhřáté na 200 °C pak špízy asi osm až deset minut opékejte dozlatova. Během pečení je můžete potírat zbylou marinádou.

Tip: Zbylé měkké středy cuket samozřejmě nevyhazujte, ale použijte třeba do polévky nebo jako základ dietní veganské koprovky.

Co grilujete radši: maso, nebo zeleninu?

Reklama

Načítám