Hlavní obsah

Hádáte se? Fajn. Ale tyhle 3 emoce byste přitom cítit neměli!

Foto: Thinkstock

Občas se pohádá asi každý, ale některé emoce do vztahu prostě nepatříFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Partnerský život není jen o souznění, pohodě a všudypřítomné shodě. Patří k němu i občasné hádky a konflikty. Při nich můžete cítit leccos, kromě tří emocí – opovržení, nenávisti a strachu!

Článek

Nejspíš neexistuje pár, který by se vždy na všem shodl, nikdy u něj nedošlo k výměně názorů nebo třeba k hádce. A je normální, že když se zrovna hádáte, návaly lásky k partnerovi necítíte.

„Můžete cítit hněv, lítost, je to v pořádku. I takové emoce ke vztahu patří. Je ale důležité, aby váš postoj k partnerovi byl postaven na zásadě rovný s rovným,“ říká kouč partnerských vztahů a ředitel společnosti Adfonte Martin Bednář.

A s tím se vůbec neslučují následující tři pocity!

1. Nenávist

Kdykoli se hádáte, cloumá s vámi nejen vztek, ale i pocity nenávisti vůči partnerovi? Prostě ho nenávidíte za to, co říká, jak to říká, jak se tváří, gestikuluje či jak nakonec spor ukončí? Tak na to pozor, je to důkaz toho, že váš vztah se již dlouho potácí nad propastí.

„Čím problematičtější váš vztah je, čím hlouběji máte vyčerpané vzájemné konto důvěry, tím horší emoce vybíhají. Mozek je vyrábí jako ochranu. Když vás někdo dlouhodobě ponižuje, trápí vás, nenaslouchá vám a podobně, mozek proti tomuto člověku vygeneruje ochranné emoce, aby ochránil ty vlastní. A může to být právě třeba nenávist, ale i chlad, odcizení a tak dále,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

2. Strach

Když dochází k výměně názorů, některé lidi může ovládnout strach či obavy. A to není dobře, protože strach je v přímém rozporu se zásadou „rovný s rovným". Pokud se svého protějšku bojíte, rozhodně nejste rovnocennými partnery.

Foto: Thinkstock

Nenávidíte ho? Nebo z něj máte při výměně názorů dokonce strach? Tak na to pozor!Foto: Thinkstock

A je jedno, zda se „jen“ bojíte toho, že se opět na ničem nedohodnete a bude u vás dusno, nebo se děsíte, jaké nadávky a urážky si vyslechnete, nebo máte reálný strach z toho, že na vás partner dokonce vztáhne ruku. Takhle přece láska nevypadá, do ní strach prostě nepatří!

3. Opovržení

Co ty o tom proboha víš?! Plácáš nesmysly! Bože, proč tě vůbec poslouchám?! Honí se vám hlavou tyhle myšlenky, když s partnerem řešíte nějaký problém či neshodu? I to je velmi zlé znamení.

V podstatě jím totiž opovrhujete, cítíte vůči němu despekt, není pro vás partnerem, jeho názor vás vlastně vůbec nezajímá.

Jediná cesta ke štěstí je chovat se k sobě jako k rovnocenným partnerům. „A to i ve chvílích, kdy jste ve sporu. Přiznejte partnerovi právo na vlastní názor, i když je odlišný než ten váš,“ radí Martin Bednář.

Co cítíte při hádce s partnerem vy?

Reklama

Související témata:

Načítám