Hlavní obsah

Letní móda podle světové návrhářky

Foto: archiv H. Havelkové

Hana Havelková volí kvalitní materiályFoto: archiv H. Havelkové

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světově proslulá módní návrhářka Hana Havelková je velmi milá a usměvavá žena. Když se s ní setkáte, neubráníte se dojmu, že vás má tzv. „v oku“. Ve své tvorbě se věnuje jedinečným originálům, ale i malým oděvním sériím. A jaká že je její kolekce na léto 2010? Jmenuje se Trochu jinak… a je opravdu velmi svěží!

Článek

Kdy vás poprvé napadlo stát se módní návrhářkou a proč?

Chtěla jsem být architektkou jako můj táta, ale během studia na Střední uměleckoprůmyslové škole mi natolik učaroval textil, že moje další směřování bylo jasné. Zjistila jsem, že se chci výtvarně vyjadřovat prostřednictvím textilu, látek, barev, struktur, tvarů a linií. Začalo mě bavit vymýšlet z těch látek něco zajímavého, jiného a svého. Postupem času se z té vášně stala i moje profese.

Jak dlouho se této profesi věnujete?

Začala jsem hned po škole, nejprve to byly různé soutěže a podobné akce, tehdy velmi alternativní a nezávislé módní scény. Po úspěšném vítězství v jedné soutěži mladých talentů mě oslovili z pražského Ústavu bytové a oděvní kultury a nabídli mi místo módní návrhářky v jejich ateliéru. Bylo to tři roky po škole a s odstupem času musím opravdu ocenit jejich odvahu.

Co vás na módním návrhářství překvapilo?

V módě mě překvapuje pořád něco, tahle profese je na překvapení založená. V téhle branži, stejně jako v mnoha jiných, nikdy nesmíte usnout na vavřínech. Musíte hledat, přemýšlet, učit se, objevovat a sama překvapovat!

Kdysi bývala tváří vaší značky T. Kuchařová (v saténovém modelu značky HH si Taťána Kuchařová nakonec došla až pro korunku MISS WORLD 2006 a šaty získaly zároveň i ocenění v soutěži Miss Designer pro nejlépe oblečenou účastnici soutěže – pozn. .). Kdo je múzou dnes?

Jako múzu, nebo chcete-li tvář značky, mám vždycky konkrétní modelku. Poslední dvě sezony je to slečna Bára Maříková, která studuje velmi obtížnou vysokou školu. Její obor je řízení leteckého provozu.

Je kultivovaná, inteligentní, příjemná a k tomu tak křehce krásná. V něčem evokuje půvab Audrey Hepburn. Mám ráda chytré a oduševnělé tváře, které mým modelům dodají nejen tělo a tvář, ale i duši!

Foto: Marie Votavová

Kolekce H. Havelkové podtrhuje ženskostFoto: Marie Votavová

Jaké ženě jsou vaše modely určeny?

Mojí typickou klientkou je aktivní žena v pravém smyslu slova. Přistupuje kreativně ke svému šatníku, umí chytře kombinovat jednotlivé součásti a sama vytváří různé varianty oblečení. Navrhuji pro ženu, která má ráda nadčasové modely. Ty jí dělají radost delší dobu, a proto volím velmi kvalitní materiály. Rejstřík profesí mých klientek je opravdu rozsáhlý: jsou to vědkyně, psycholožky, vysokoškolské a středoškolské profesorky, studentky, právničky, lékařky i manažerky z různých oblastí. Skutečné, tvůrčí ženy, které svým oblečením umějí podtrhnout svoji osobnost.

Co se bude podle vás nosit na jaře a v létě 2010?

Pro letošní léto jsem navrhla kolekci, která je ve stylu nekomplikované nonšalance nazvaná Trochu jinak... Pohodlné a minimalistické modely v nových volných siluetách. Hodně prvků řasení, nabírání a zavinovacích detailů. Několik modelů má tvar písmene „O“, který je buď dosažen zřaseným podkasem, nebo důmyslným vytvarováním.

Dále jsou v ní i prvky inspirované koloniálním safari stylem, ať už střihovým řešením, tak i volbou vzorů i zvolenou barevností. Barevná škála je decentní a velmi slušivá od bílé, béžové, přes několik odstínů šedé, tmavě hnědé až po univerzální černou.

A nechybí ani strohé geometrické řešení střihů, výrazné jsou i kombinace velkých barevných ploch. Letos se uplatní oblíbená, výrazně ženská silueta, která nechá vyniknout půvabným křivkám ženského těla.

Společenská část kolekce je opět ve znamení volnějších siluet, splývavá a často se zdobným detailem z organtýnových a jemně plisovaných stuh.

Reklama

Související témata:

Načítám