Hlavní obsah

Hit jménem zelený ječmen. Opravdu má tak zázračné účinky?

Foto: Profimedia

Zeptali jsme se odborníků, jak je to se zeleným ječmenem. Zda je opravdu pro tělo tak blahodárnýFoto: Profimedia

Reklama

Všude slyšíte, že zelený ječmen má takřka zázračné účinky na zdraví. Pozor, má to ale háček. Za poměrně dost peněz dostanete koktejl vitaminů a živin, které získáte i levněji ze zdravé stravy!

Článek

Pavlína Němečková si zelený ječmen poprvé vzala před dvěma lety, když se krátce po padesátce rozhodla žít zdravěji. Hltala tehdy články o účincích potravin na zdraví a narazila právě na tuto rostlinu. Mladý ječmen užívá přesně 25 měsíců. „Cítím se lépe. Mám spoustu energie, téměř mě nebolí hlava, ačkoli jsem dříve mívala potíže, zlepšila se mi pleť,“ říká.

Výrobci přitom deklarují spoustu dalších účinků. Zdůrazňují, že mladý ječmen je zásobárnou mnoha vitaminů, minerálních látek, antioxidantů, aminokyselin, nenasycených mastných kyselin, enzymů, bílkovin. Zpomaluje buněčné stárnutí, je prospěšný při chudokrevnosti, potlačuje růst rakovinných buněk, pomáhá při nadváze, likviduje poruchy spánku a tak dále.

Jenže je to opravdu tak? „Mladý ječmen nemá žádné klinicky ověřené výsledky na lidech, takže pokud výrobce tvrdí, jaký má úžasný účinek, tak prokázaný je pouze vliv vlákniny. Ta funguje proti zácpě, čistí střeva, váže ve střevě zplodiny trávení, má tedy prospěšný efekt. Ten má ovšem každá vláknina a lze ji pořídit mnohem levněji,“ říká RNDr. Pavel Suchánek, expert na výživu, který mimo jiné působí v IKEM jako výzkumný pracovník.

Upozorňuje, že prodejem mladého ječmene si přivydělává spousta lidí, i proto je tak drahý. Balení 250 g (dávka zhruba na 2 měsíce) koupíte za 400 až 600 Kč, ale prodává se také za 1500 Kč.

Foto: Profimedia

Ano, pokud chcete zhubnout, měla by být ve vaší stravě bohatě zastoupena vláknina, kterou zelený ječmen obsahuje. Ale jsou i levnější způsoby, jak ji do svého menu dostatFoto: Profimedia

Není lepší kvašené zelí?

Účinky zeleného ječmene znali už ve starověkém Římě a Mezopotámii. V současnosti se pěstuje na ekologických farmách po celém světě. Sklízí se ve chvíli, kdy doroste výšky asi 20 cm – právě tehdy má nejvíce cenných látek.

„Čerstvá tráva z ječmene se suší a zpracovává hned po sklizni. Má silně detoxikační účinky, dodává organismu energii a působí velmi příznivě na imunitní systém. Zelený ječmen bych doporučil každému,“ říká výživový poradce Martin Škába. Na druhé straně však připouští, že se jedná pouze o doplněk stravy. „Dle mých zkušenosti neřeší nic, pokud člověk neupraví jídelníček. Myslím, že třeba kvalitní probiotika formou kvašené zeleniny tělu dají mnohem více,“ doplňuje Martin Škába.

Proč tedy tolik lidí přísahá na takřka zázračné účinky? Částečně funguje stará pravda: věř, a víra tvá tě uzdraví. Platíte za ozdravnou kúru, tak sami sebe přesvědčíte, že se investice vyplácí. Navíc pokud člověk začne ječmen užívat, přemýšlí o svém zdraví a pravděpodobně změní i další návyky. A samozřejmě nelze říct, že tato rostlinka nemá vůbec žádné příznivé účinky. I kdybyste doplnili pouze vlákninu, která lidem často chybí kvůli nedostatku ovoce a zeleniny, organismus začne fungovat lépe.

Foto: Profimedia

Podle námi oslovených odborníků vám zelený ječmen neuškodí, ale také příliš nepomůžeFoto: Profimedia

Neškodí, ale ani zázračně nepomáhá

Mladý ječmen se svezl na módní vlně takzvaných zelených potravin (o zelených potravinách více zde). Sháňka po něm začala někdy před pěti lety, kdy se lidé stále častěji obraceli ke zdravému životnímu stylu – a trvá to dodnes. Jenže mnozí žádají zázračné účinky na počkání, podobně jako v případě hubnutí. Je lepší spolknout prášek nebo kapsli než jíst zdravě, pravidelně dodávat tělu potřebné živiny a hýbat se.

To je také důvod, proč nakupují doplňky stravy, které ze zákona nemusí prokazovat léčebné účinky. „Proto může zelený ječmen deklarovat účinky, které nelze bez velmi drahých rozborů potvrdit ani vyvrátit. Mohou prodávat a tvrdit cokoli,“ upozorňuje RNDr. Pavel Suchánek.

Pokud kupujete zelený ječmen, neuškodí vám, ale ani zázračně nepomůže. Na internetu se dočtete příběhy lidí, kterým vyléčil rakovinu – to je samozřejmě nesmysl. Budete se cítit lépe, ale když stejné (nebo spíš menší) peníze utratíte za ovoce a zeleninu, efekt bude podobný.

Užíváte zelený ječmen? A s jakými výsledky? Napište nám.

Reklama

Načítám