Hlavní obsah

Hladovka - zaručená cesta do pekel!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nestresujte se neustálou kontrolouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsem tlustá. Vyzkoušela jsem už možné i nemožné, jak to, že nic nezabírá? Já prostě musím ze sebe ten tuk nějak dostat. Nebudu jíst. A hotovo. Čím méně toho pozřu, tím líp... Uvažujete také takhle? A víte, že si můžete hladověním vážně ublížit?

Článek

Nejprve si tento způsob drastického hubnutí charakterizujme: Hladovka je dlouhodobý stav, ve kterém jedinec ve snaze zhubnout vědomě přijímá co nejméně potravy, v horším případě skoro žádnou. Touto definicí se snažíme poukázat na to, že tzv. „očistné" nebo také „odlehčující" dny, v nichž se pijí pouze tekutiny, aby se tělo zbavilo toxinů a tuku, jsou zcela jiná kategorie, která nemá s hladovkou nic společného. Většinou se jedná o jeden či dva dny v průběhu dvou týdnů a hladovku nepřipomínají ani zdaleka.

Sám sobě nepřítelem

Co se děje ve vašem těle, když se pro experimentální hladovění rozhodnete? Začnete hubnout. Nezbavujete se však tuku, ale svalové hmoty. Procento tuku vám na těle bude zůstávat, takže i když si budete po čase připadat hubenější, největšího nepřítele jste se nezbavila, vaše radost bude jaksi falešná.

Po prvním týdnu hladovění, kdy se vyprázdní zažívací trakt, může dojít k úbytku váhy pět až sedm kilo. Nejedná se však o tuk. Jakmile strávíme sacharidy (např. housku), stejně dochází k jo-jo efektu. V průběhu to vypadá tak, že tělo si musí udržet hladinu glukózy v krvi, takže si ji začne samo vyrábět.

V druhé řadě si totálně rozhodíte metabolismus a omezíte všechno, co tělo potřebuje k normálnímu fungování - živiny.

Jejich nedostatek se může projevit mj. na kvalitě pokožky, vlasů, nehtů... A to ještě nevidíte do svých útrob. Tento stav se nazývá marasmus neboli těžká energetická podvýživa. Při dlouhodobém hladovění se u mnohých případů objevují deprese, mnohdy i bezvědomí a vše může skončit smrtí. Každý ví, že nejíst donekonečna se nedá. A když se během hladovky najíte, opět přiberete. O slovo se totiž přihlásí již zmíněný jo-jo efekt. Tělo si při první příležitosti vše uloží na horší časy. Stojí to tedy za to? Samy si zhodnoťte.

Foto: shutterstock

Vaše tělo si pamatuje pokusy o hubnutíFoto: shutterstock

Jeden pokus za druhým

Známé pravidlo menších porcí v kratších časových intervalech zapřičiní, že tělo si nebude ukládat zásoby, zaměří se proto na spalování tuku. Pokud ale hladovíte, tělo „najede" na nouzový režim a začne si brát energii ze svalů! Organismus má jakousi paměť, výkyvy a pokusy o zhubnutí si pamatuje! Pokud tedy neustále objevujete „zaručené" tipy pro štíhlou linii, které na sobě zkoušíte, váš metabolismus už nejspíše nepracuje tak, jak by měl. Při každém dalším pokusu se totiž domnívá, že bude opět podroben nepříjemným podmínkám, a tak si začne potravu skladovat na ony horší časy.

Nutno podotknout, že takto své spalování můžete „poznamenat" natrvalo. Hubnutí se tedy nestává složitější záležitostí pouze s přibývajícím věkem, nýbrž i po četných dietních pokusech, kdy se dostavují metabolické poruchy. Speciálně u hladovky si zaděláváte na chronické nemoci.

A pokud podléháte dojmu, že vaše tělo je zdravé, výkonné a neohrozitelné, mýlíte se. Nepřijímání potravy zacloumá i se sebezdravějším organismem, dopad má výrazně i na psychiku. Nejezte tedy méně, ale prostě jen jinak!

Reklama

Související témata:

Načítám