Hlavní obsah

Hluk od sousedů: Co dělat, abyste se nezbláznili?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Kdo to někdy zažil, mohl by vyprávět: pes vyjící celou noc, techno na plné pecky v pět ráno, zpěv z mejdanu několikrát v týdnu… Podobných historek je nespočet, řešení složité. Co přesně dělat, abyste se nezbláznili? Zeptali jsme se odborníků.

Článek

Poslední den v roce slaví snad každý a dá se očekávat randál. Ovšem co když je zpěv, štěkot psa, dupání nebo hlasitá hudba na programu i přes rok? Nejprve asi zajdete za sousedem s vysvětlením, co vás trápí. Pokud se neztiší, je naopak agresivní nebo se domácí rockové koncerty v ranních hodinách opakují příliš často, nastupuje ráznější řešení.

Když jste opravdu zoufalí

„Pokud je soused příliš hlučný v době od 22 do 6 hodin ráno, můžete přivolat policii pro podezření ze spáchání přestupku porušení nočního klidu. Ovšem soused většinou příjezd policie zaznamená a než přijde ke dveřím, je rázem ticho a tma. Tady je dobré zajistit si předem důkazy, nejlépe výpovědi jiných sousedů nebo alespoň nahrávku,“ radí advokát Mgr. Jakub Sembol z kanceláře Hajduk & Partners. Hlučnému sousedovi hrozí pokuta až 10 tisíc korun, při opakovaném porušování nočního klidu až 15 tisíc.

To je noční virvál, s tím denním je to trochu složitější. Zákon totiž praví, že je třeba dodržovat „přiměřenou míru hluku“. Co to přesně znamená, není jasné. Co někomu přijde jako přiměřená hladina, může jiného velmi obtěžovat. Někdy pomůže tento problém přednést na schůzi vlastníků bytů. Třeba se k vám přidají i další sousedé a budete mít lepší vyjednávací pozici. Problém často bývá s nájemními byty, ve kterých se střídají hluční obyvatelé. V tomto případě informujte, nejlépe písemně, přímo majitele bytu.

Jaké problémy s hlukem vás mohou potkat?

Nejprve je třeba si uvědomit, odkud k vám zvuk přichází – zeď, strop, okno – a také jakého typu hluk je. Jeden je šířený vzduchem – štěkot psa, hlasitá mluva nebo zpěv. Kročejový problém znají snad všichni obyvatelé paneláků – dupání sousedů nad vámi. Nepříjemný dovede být i hluk šířený po rekonstrukci bytového domu. Většinou jde o špatně umístěný přístroj (čerpadlo, kotel, agregát), který stačí přemístit nebo lépe upevnit, a problém je vyřešen.

„U zvuku se dále rozlišuje nízká neboli basová frekvence, střední a vysoká frekvence. Obecně platí, že účinnost izolace klesá, čím více se blížíme k nízkým frekvencím. Běžné hluky jako mluva, zpěv, puštěná televize či štěkot patří mezi vyšší a střední frekvence,“ vysvětluje odborník na akustickou pěnu Alexandr Fryč.

Foto: Valery Sidelnykov, Shutterstock.com

Hlasitě puštěná televize nebo hudba je nejčastější hlukový problém v panelácích Foto: Valery Sidelnykov, Shutterstock.com

Co funguje na souseda zpěváka?

Chcete-li se zbavit otravných, vzduchem šířených zvuků, největší účinnosti dosáhnete izolací přímo z té strany, odkud zvuk přichází. Jenže vysvětlujte věčně opilému sousedovi odvedle, že má investovat pár tisíc do nalepení nějaké pěny na stěnu. Naštěstí lze odhlučnit i vaši část zdi. Její účinnost se zvyšuje, pokud mezi izolační vrstvou a stěnou bude vzduchová mezera, alespoň jeden centimetr.

Tím se dostáváme k tloušťce izolace, přesněji k rozmyšlení, kolik místa z vašeho bytu si můžete dovolit ubrat. „Zvukoizolační konstrukce se skládá z několika druhů materiálů, takže výsledek pak má různou tloušťku. Nejvíce používaná je dvojvrstvá konstrukce silná 4 až 10 centimetrů,“ upozorňuje odborník na odhlučnění Radek Veselý z firmy Potichu Czech.

Kročejová izolace je také řešením

A jak si poradit s dupáním seshora? Opět by bylo nejlepší, kdyby si kročejovou izolaci pořídil přímo soused bydlící o patro výš. „Jde o pásy tlusté jen tři milimetry, které se rozbalí jako koberec. Kopírují terén, podle potřeby se oříznou, a navíc je zvládne položit i průměrně zručný kutil,“ podotýká Radek Veselý. Pokud k tomuto opatření souseda nepřemluvíte, je břímě opět na vás a bude třeba odhlučnit strop vašeho bytu. Alexandr Fryč radí instalovat stropní zvukově-izolační desky, jejichž účinnost se opět zvýší alespoň centimetrovou vzduchovou mezerou.

Foto: Sergej Cash, Shutterstock.com

Zdánlivě tenká a nic neřešící fólie může mít neuvěřitelné účinky proti dupání Foto: Sergej Cash, Shutterstock.com

Co vás to bude stát?

Záleží na typu hluku a rozsahu, tedy jak moc ho chcete snížit. Většinou se odhlučnění provádí na celé zdi či stropu a ceny takzvaně na klíč se pohybují od 500 korun za metr čtvereční, ale obvyklá cena je spíš kolem tisícovky až 1500 korun. V běžném panelákovém bytě jde o zhruba 20 metrů čtverečních. Většinu systémů je však možné instalovat svépomocí a cena se tak rapidně sníží.

Odhlučnění jako takové znamená stavební zásah do bytu, proto je dobré se už při jeho koupi zamýšlet nad tím, jak velký zvukový klid si přejete. Většinou ušetříte, když se zvuková izolace udělá rovnou při stavbě nebo rekonstrukci bytu.

Máte hlučné sousedy? Jak to řešíte? 

Reklama

Související témata:

Načítám