Hlavní obsah

Hmyzí hotel: Ubytujte na zahradě včely samotářky nebo berušky!

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Včely samotářky nebo berušky vám na zahradě udělají dobrou službu, pozvěte je tedy do hmyzího hotelu. Můžete si ho koupit, nebo snadno vyrobit, třeba i s dětmi. Ukážeme vám dvě varianty, třeba vás napadnou další!

Článek

Není žádným tajemstvím, že počet včel klesá. Vy jim můžete pomoci a zároveň udělat něco pro svou zahradu. Umístěním hmyzího domečku přilákáte k opylování kvetoucích rostlin a stromů především včely samotářky. Na rozdíl od medonosných sestřiček pylem živí svá mláďata, jejichž vajíčka kladou do prohlubní a škvír. Ubytujte třeba pískorypky, čalounice, zednice či drvodělky a budete mít o úrodu postaráno.

Ještě vám poradíme, jaké rostliny pomohou přilákat včely na vaši zahradu. O užitečný hmyz se starejte, ale přidáme i tipy, jak vosy pochytáte do lapače, což raději udělejte.

Škůdci nemají šanci

S obávanými mšicemi si zase poradí slunéčka sedmitečná lidově zvané berušky, zelené průsvitné zlatoočky a také škvoři. Všichni se jich bojí, podle pověry totiž zalézají do ucha, ale škvoři fungují hlavně v noci a kromě svilušek a vlnatek pozřou až 50 mšic denně!

Provozování „hmyzího hotelu“ má svá pravidla. Položte ho nebo zavěste na jižní stranu chráněnou před větrem a nejlépe po stříšku, aby do něj nepršelo. Zabydlený domek poznáte podle „hustého provozu“ kolem a zalepených, takzvaně zavíčkovaných dutinek. V tu chvíli už s ním nesmíte hýbat, aby obyvatelé nebyli zmatení. Ochranu před ptačím vyklováním hmyzích larviček zajistí pletivo.

A ještě jedna důležitá věc: pokud máte jen pár truhlíků a nádoby s rajčaty na balkoně, taky můžete podpořit hmyzí říši a svoje výpěstky! Máme zprávy, že domečky skvěle fungují i v osmém patře paneláku.

Pokud nejste kutilové, kupte si hotový domeček.

Foto: archiv firmy

Třicet centimetrů je vysoké obydlí pro včelky a berušky a navíc tvarem opravdu připomíná domek, prodává Dřevo a proutí, cena 299 krounFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Hotýlek od firmy TecTake má v horní části navrtaná polena, což je jedna z cest, jak vytvořit bezpečné dutinky pro uložení včelích vajíček. Výška 48 centimetr, cena 699 korunFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Stojací zahradní solitér ubytuje velké množství hmyzu, rozličných druhů. Měří na výšku 65 centimetrů a pořídíte ho za 1990 korun, prodává Jezírka BanatFoto: archiv firmy

Obydlí z květináče

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Kutilům začátečníkům i jejich dětem je přizpůsobený návod na kulatou verzi hmyzího hotýlku. V hobby marketu koupíte květináč ve tvaru válce, ne kónický (stojí zhruba 40 Kč) a asi 20 centimetrů králičího pletiva (vyjde vás sotva na 20 Kč). Na procházce se pak porozhlédněte po křídlatce japonské nebo bodláku, protože mají duté stvoly. Dále posbírejte malé šišky, stébla slámy, nevyloupnuté kaštany a třeba šípky. Provázek nebo přírodní lýko asi najdete doma.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Nastříhejte lodyhy zahradnickými nůžkami na výšku květináče a naskládejte těsně vedle sebe. To bude obydlí pro včelky. Ostatní hmyz uvítá spíš skrýše, takže zbytek prostoru vyplňte šiškami a dalšími přírodninami. Dobře poslouží i suché květy bodláku, ty už nepíchají.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Z pletiva vystřihněte kruh zhruba o 4 centimetry větší než je průměr květináče. Pozor na ostré konce! Opatrně drátky zahněte a uhlaďte. Pletivo je poměrně poddajné a drží tvar. Nakonec po obvodu obtočte provázek nebo lýko a zavažte. Pro zavěšení ještě udělejte očko.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Nová role krabice od vína

Druhá varianta hotýlku je trošku větší a výroba maličko náročnější, ale zase nemusíte skoro nic kupovat, protože zrecyklujete dřevěnou krabici od vína. Bývá z měkkého dřeva nebo balzy, takže snadno odstraníte přední víko.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Ubytovací prostor pro hmyzáky bude větší, proto doporučujeme nastříhané duté tyčinky po pěti či osmi spojit gumičkou, aby při pozdější manipulaci nevypadávaly. Připravené svazky velmi těsně naskládejte do spodní poloviny krabice. Vrchní vyskládejte přírodninami. Můžete použít i prázdné ulity šneků a jiné lastury.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Nakonec opět pletivo. K uchycení tentokrát použijte malé čalounické hřebíčky s půlkulatou hlavičkou. Zajedou do měkkého dřeva jako do másla, nebudete ani potřebovat kladívko. Ostré kraje pletiva zahněte dovnitř a každých pět centimetrů přichyťte hřebíčkem. Ouško na pověšení už bývá součástí krabice na víno, takže jste hotovi.

Ubytovna pro hmyz může putovat na své místo. Nemusíte mít strach, že by vás její obyvatelé nějak ohrožovali. Včelky samotářky nejsou agresivní, a některé dokonce nemají žihadlo. Ostatní broučky pak hlavně zajímá potrava a ne lidé, takže se s dětmi můžete už na jaře jít podívat, jaký je v domečku čilý ruch.

Reklama

Načítám