Hlavní obsah

Hodinky jako luxusní šperk

Foto: lacotedesmontres.com

Nicol Kidman... a luxusní hodinkyFoto: lacotedesmontres.com

Reklama

Hodinky! Technická dokonalost či luxusní módní doplněk? Určitě obojí. Pojďte se s námi na hodinky podívat...

Článek

Ženy dávají přednost estetičnosti, hodinky jsou pro ně klenotem. A v dnešní době ten správný klenot pro sebe najde každá žena. Elegantní dáma preferuje klasické hodinky „Tank" od Cartier. Praktická žena zvolí nezničitelné Rolex Oyster Perpetual z nerezavějící oceli. Ty, co milují módní trendy, se uchýlí do letištního obchodu duty-free a nechají se svést módními hodinkami Swatch, které svou pestrou škálou barev ladí ke každé sukni, svetru či šátku.

Historie

První náramkové hodinky byly vyrobeny v roce 1868 v hodinářství Patek Philippe. o dvanáct let později představilo hodinářství Girard-Perregaux sériově vyráběný model a v roce 1904 uvedl Cartier na trh vzor Santos-Dumont, jenž se dodnes řadí mezi celosvětově nejslavnější hodinky. Všechny tehdejší hodinky měly ruční natahování, které se muselo denně provádět.

Na automatické hodinky se muselo počkat do roku 1923. Tehdy šlo o hodinky, které v řádném chodu udržovaly běžné pohyby paže. Pokud jste tyto hodinky nosili každý den, pravidelné natahování odpadlo. Problém nastal ve chvíli, když byly hodinky na čas odloženy - zhruba za 24 hodin se zastavily.

Mechanika vs. automat

Tento problém se ale vyřešil v 50. letech, kdy strojky dostaly jako trvalý zdroj energie baterii. Na přelomu 60. a 70. let sklidily modely „quartz" (křemenné hodinky) celosvětový úspěch a v roce 1983 přibyly hodinky Swatch. Díky škále designů, barev a hlavně nízké ceny si zákazník mohl pořídit hned několikery pro různé příležitosti. Nicméně, mechanické hodinky následkem euforie z hodinek „quartz" téměř zmizely z trhu. Lidé si však brzy uvědomili nevýhody hodinek na baterie (baterka došla většinou v době a místě, kde se nedala pořídit nová) a často se opět začali vracet k těm mechanickým.

Prestiž mechanických hodinek je v současné době vyšší než kdykoli předtím. Tzv. křemenné hodinky jsou jim ale stále v patách a rozhodně nelze říci, že jim chybí styl. Řada luxusních modelů zdobených drahokamy patřící do nejvyšší cenové skupiny jsou vybavena bateriovými strojky. Nicméně pro milovníky a odborníky hodinek to zůstávají předměty bez duše.

Foto: www.beinstyle.cz

Hodinky vyjadřují osobní stylFoto: www.beinstyle.cz

Vývoj a styl

V době 19. století si dámy věšely hodinky kolem krku přes límce z tylu nebo krajky. Ve 20. letech schovávaly své hodinky v minikabelkách a v případě potřeby je vždy vyndávaly elegantně pomocí stylového kovového řetízku. Průlomem se staly až 30. léta minulého století, kdy doba začala nabírat na obrátkách a čas se stával nepřítelem člověka. Z minikabelek se hodinky přemístily na zápěstí a stylově se nosily přes kožené rukavice. V 60. letech zavládly hodinky oblých tvarů a platilo nepsané pravidlo, čím větší tím lepší. Dámské vzory se od počátku inspirovaly pánskými hodinkami, které se jen nepatrně zmenšily. Takto vznikla řada unisexových nadčasových modelů.

V dnešní době však na trhu najdete širokou škálu ryze dámských či pánských hodinek. Můžete si zvolit klasické s koženým páskem či náramkové vyrobené z oceli. Ani v barvách nejsou výrobci pozadu a milovník jakékoli barvy si najde ty svoje hodinky, které ladí k jeho stylu.

Reklama

Související témata:

Načítám