Hlavní obsah

Hodinový manžel: „Zvládnu všechno!"

Foto: shutterstock.com

Které z nás by se hodinový manžel nehodil?Foto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebujete novou zásuvku, přimontovat lustr, vyměnit dlaždičku, vyluxovat, připravit zahradu na jaro...? Na rozdíl od vašich drahých poloviček se nevymlouvá na nedostatek času, nemusíte mu vařit, prát ani žehlit, jen přijede a opraví, co chcete. Ptáte se, kdo? No přece hodinový manžel! Vyzkoušeli jsme ho v praxi!

Článek

Usmívá se, udělá téměř všechno, co si budete přát a ještě k tomu po sobě uklidí. Iluze, nebo skutečnost? Zjišťovali jsme, jak to doopravdy je.

Z Východu až do Čech

Originální nápad udělat ze šikovnosti živnost vznikl v Rusku. Služba se rychle stala hitem, stejně jako je tomu u nás, kde se historicky prvním hodinovým manželem stal Vladimír Šimík z Brna, k němuž se v roce 2005 přidal i jeho společník. A protože zájem o služby byl veliký, netrvalo dlouho a hodinoví manželé se rozmnožili po celé republice.

„Baví mě dělat rukama, asi to mám v genech," svěřuje se mi Tomáš Fojt, který se této práci věnuje na plný úvazek už pár let. Vystudovaný odborník v oboru elektro nejdříve působil v elektroprojekční kanceláři, pak se potloukal světem a zkoušel kde co, ale nakonec se vrátil ke stavebnictví a stal se hodinovým manželem. „V Praze jsou ideální podmínky. Když někdo potřebuje třeba pověsit nové žaluzie, než aby zjišťoval, který soused má vrtačku, tak si raději zaplatí mě," usmívá se Tomáš.

Abych zjistila, jak služba funguje, pozvala jsem si Tomáše domů a zadala mu tři úkoly. Jak v testu obstál, můžete vidět na přiloženém videu. (Osobní komentář: „ Je krásné dívat se na muže, jak pracuje!")

{stream-video}

O co je největší zájem?

Nejčastějšími zákazníky jsou ženy kolem padesátky, rozvedené nebo vdovy, ale přibývají i manželky podnikatelů, kteří věčně nejsou doma a na podobné záležitosti nemají ani čas, ani náladu. „Většinou volají ženy, které jsou naštvané na svého manžela, že jim např. doma dlouho leží nějaká nesestavená skříňka apod.," objasňuje nám Martin Herzog, kutil, který coby hodinový manžel plní úkoly nejen ženským zákaznicím už dva roky. Zároveň potvrzuje, že mezi klienty se už objevují i muži, kteří nemají ke kutilství sklony.

Největší poptávka je po montáži nábytku, dozařizování bytů a domů, instalaci osvětlení nebo doplňků do koupelen. Velký zájem je i o elektřinu, které se obecně nejvíce bojíme (zásuvky, vypínače, osvětlení). Dost je i těch, kteří si nechávají vyměňovat vysloužilé vodovodní baterie, uzávěry vody, prahy a kliky. „Nejvíce mi volají lidé s tím, že chtějí dodělávky po řemeslnících nebo třeba opravit starou židli," popisuje přání klientů Martin Herzog. A se vzrůstajícím trendem novostaveb jsou v kurzu i nedodělky po stavebních firmách. Moderní Ferdové (jak jim často ženy říkají) neodmítají ani práce na zahradě, úklid domu nebo položení podlahové krytiny – zvládnou zkrátka všechno, co je potřeba a na co si netroufnete. Vy jim musíte pouze zaplatit.

Když se něco pokazí

Napadlo mě, co budu dělat, když se něco pokazí (namontované světlo spadne, opravená kachlička praskne apod.) „Ještě se mi naštěstí nikdy nestalo, že bych něco výrazně pokazil," ubezpečuje nás Václav Holoubek, původním povoláním truhlář s vlastní dílnou a v součastnosti hodinový manžel z Roudnice, který je ale v oboru zatím nováčkem. Má totiž za sebou jen jeden rok. „Všem klientům bez výhrady vystavuji doklad o provedených pracích, případně, pokud nakupuji materiál, vystavím i doklad o materiálu," dodává Václav Holoubek. Stejně tak většina jeho kolegů, poskytuje záruku na svou práci, ne ovšem na materiál. Pokud je tedy závada způsobená hodinovým manželem, měl by ji odstranit. Přestože si můžete připadat, jako by vám přišel pomoci kamarád, který se poslušně přezuje, než překročí práh, a při práci si s vámi mile popovídá, pořádek dělá přátele, takže si vždy vyžádejte doklad o zaplacení, aby v případě komplikací nedošlo k nějakému nedorozumění.

Kdy vás může odmítnout

To je individuální. „Osobně odmítám všechny zakázky, u kterých by plánovaná doba byla delší než dva, tři dny (renovace koupelen, renovace bytového jádra apod.)", říká Tomáš Fojt. Je to proto, že si účtuje hodinovou sazbu a na práci v tomhle rozsahu se vyplatí najmout si stavební firmu. Proč? Firma má dostatečné zázemí, oprava trvá kratší dobu a ušetříte za materiál, jelikož firmy mají své stálé dodavatele.

Foto: Michaela Čapková

Nejčastější prací je montáž nábytkuFoto: Michaela Čapková

„Pak také nepřijímám práce typu čištění ucpaného záchodu, o to by se měl postarat každý sám," usmívá se Tomáš a dodává: „To mi připomíná případ, kdy jsem odmítl zákazníka na místě. Jednalo se o výměnu toaletní mísy. Ten záchod i celá místnost byly v takovém stavu, že jsem se na místě otočil a odešel."

Ptáte se, zda hodinoví manželé poskytují i erotické služby? Tak na tohle zapomeňte. To sem nepatří, i když se s podobnými dotazy setkávají. Většinou je to ze srandy. „Vždycky jsem to přešel, ale všiml jsem si, že čím byly tyto ženy starší, tím více o této možnosti mluvily," poukazuje na osobní průzkum Tomáš Fojt. a svěřuje se nám i s kuriozními objednávkami.

Kuriozity z praxe

Hodinoví manželé dostávají i kuriózní úkoly. „Stalo se, že si mě jedna paní zavolala na výměnu prasklé žárovky ve venkovním svítidle a jindy jsem dělal zateplenou budku pro psa," vypráví Tomáš Fojt. Vyrobil ji prý nakonec naprosto komfortně, a to s předsíňkou a kanadskou šindelí na odklápěcí střeše.

Kolik takový manžel stojí?

Logicky první započatá hodina je nejdražší, ale sami uvidíte, kolik se toho za hodinu dá zvládnout. Částka se pohybuje v Praze kolem 350 až 400 korun, další každá započatá hodina bývá o stokorun levnější. Bydlíte-li mimo hlavní město, budete to mít levnější. V okolí Brna a na Moravě zaplatíte zhruba 250 korun za první hodinu a každá další vás vyjde na 200 korun. Podobné ceny se plus minus 50 korun pohybují i v ostatních částech naší vlasti. Do ceny mohou, ale většinou nejsou zahrnuty náklady na dopravu a drobný materiál. Vždy záleží, jakého hodinového manžela si domů pozvete.

Ceny mohou být ale i individuální podle rozsahu práce, což potvrzuje Václav Holoubek. „Když zjistím, že je práce na více hodin,než dvě tři, třeba na celý den, účtuji lidem za všechny hodiny 250 korun a tím pádem ušetří sto korun z první hodiny," přiznává pan Václav. Tomáš Fojt zase do budoucna plánuje udělat dokonce dvojí ceník, a to pro normální zákazníky a sociálně slabší, kteří si nemohou službu dovolit (důchodci žijící pouze z podpory, matky samoživitelky s více dětmi apod.). „Náš sociální systém je podle mě dost zabrzděný, a tak bychom si měli pomáhat sami, ne?" vyzývá ostatní Tomáš Fojt.

Potřebujete-li doma nebo na zahradě cokoli opravit či dodělat, nečekejte, až váš partner bude mít čas nebo dostane kuráž to udělat, a zavolejte si hodinového manžela!

Reklama

Související témata:

Načítám