Hlavní obsah

Pokoj pro hosty ocení tchyně i vy

Foto: IKEA

Nejčastějším řešením je rozkládací pohovkaFoto: IKEA

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čekáte na Vánoce spoustu návštěv? Pak jistě budete potřebovat hostinský pokoj. Pokud se budete při jeho zařizování řídit naším návodem, zalíbí se každému. A doma se pohádáte, kdo ho pak může využívat!

Článek

Pokud nevlastníte zrovna statek nebo zámek o dvaceti místnostech, zařiďte hostinské prostory tak, abyste je mohli obývat také. A to nejen tehdy, když se doma nepohodnete a někdo potřebuje jít trucovat na samotku. Mít volný pokoj, který lze proměnit v hostinský, dnes není taková výjimka. Zpravidla ho najdete v bytech mladých párů, které počítají s tím, že ho časem promění na dětský. A naopak. Mnohým zase zbývá volná místnost poté, co potomci vyrostou a odstěhují se z domova. Stejně tak se v hostinské příbytky mění pracovny, protože brzo člověku dojde, že pracovat se má v zaměstnání a doma je lepší odpočívat.

„Podle mých zkušeností se taková místnost velmi často stává pánským pokojem nebo přesněji řečeno hernou, kde čím dál více místa zabírá rozmáhající se playstation. Pokud si ho ve volných chvílích uzmou pro sebe ženy, zpravidla si zde rozloží žehlení či šití,“ říká designérka Kamila Douděrová. Co v takovém pokoji potřebujete?

Čím méně oblíbení, tím lépe

Základem takového pokoje je samozřejmě lůžko. Jeho výběr záleží na tom, jak často hosty máte. Jestliže očekáváte návštěvu jen párkrát do roka, kupte sem rozkládací pohovku. Když hosté přijedou, rozloží se na postel, po zbytek času bude zabírat jen málo místa a vy budete moct používat pokoj i jiným způsobem. Jestliže k vám hodlá jezdit maminka každý druhý víkend a mezi tím ji ještě budou střídat kamarádi, je lepší zvolit klasickou postel či dvoupostel. Nebudete tak muset ráno poslouchat naříkání, jak je z vašeho kanape bolí záda.

Pokud k posteli či pohovce přidáte aspoň malou televizi, pokoj rozhodně zahálet nebude. A navíc už se nebudete muset hádat, kdo má večer právo vybírat program a přepínat. Televize je i dobrý způsob, jak zabavit aspoň některou návštěvu, když zrovna nemáte čas či náladu s ní sedět a povídat si.

Foto: Scandium

Skládací lůžko může sloužit i jako taburetFoto: Scandium

Hosté skříň nepotřebují, ale dejte ji sem

I když hosté zpravidla přijedou na návštěvu s jedním kufrem a na uložení věcí jim stačí jedna komoda, dejte do hostinského pokoje velkou skříň, nejlépe přes celou stěnu. Bude sloužit hlavně vám k ukládání méně používaných věcí.

„Pokud majitelé zvolí skříň od podlahy ke stropu a ode zdi ke zdi například v bílé barvě a bezúchytkovém provedení, zapůsobí jako jednolitá stěna. Na první pohled tak návštěvu nenapadne, že má rodina v ,jejím' pokoji uloženou spoustu věcí, a nebude se dovnitř dobývat,“ říká Kamila Douděrová. Prostor tak prakticky využijete i ve chvíli, kdy zde nikdo nebydlí.

A co dál?

Další zařízení pokoje pro hosty záleží nejen na jeho velikosti, ale i životním stylu rodiny a dalších podmínkách k bydlení. Pokud nemáte v bytě samostatnou pracovnu, a přece jen si před uzávěrkami nosíte práci domů, určitě sem dejte psací stůl. Do módy se vracejí zavírací sekretáře, kdy před příchodem návštěvy pracovní plochu zakryjete a zavřete. Nemusíte tak vše skládat a hlavně aspoň částečně zabráníte tomu, že se vám tchyně podívá třeba na nezaložený výpis z účtu.

Vždy ale volte do pokoje odolný nábytek, který se snadno udržuje. Málokomu to dá, aby před příchodem návštěvy nepoklidil. A když tady budete mít jednu hladkou komodu, pracovní stůl a skříň až ke stropu, prach z nich setřete rychleji, než když sem dáte několik kousků zdobeného či proskleného nábytku.

Myslete na hosty už v plánech

Pokud stavíte dům nebo si pořizujete velký byt, myslete na hostinský pokoj už v plánech. V domě je dobré ho umístit v přízemí, které je jednoduše přístupné. Co když se vaši rodiče ve stáří o sebe nedokážou postarat a vy si je budete muset vzít k sobě? Jak je budete dopravovat do vyššího patra a opravdu chcete mít maminku v pokoji vedle své ložnice? Přízemí je proto mnohem lepší. A také se zde zpravidla nachází toaleta a „druhá“ koupelna, kterou rodina k běžné hygieně nepoužívá, a může tak sloužit hostům.

I když každý zná přísloví o hostech a rybách, jsou případy, kdy se návštěva protáhne. A nemusí jít jen o nepříjemné rodinné situace, ale taková babička, která se půlku prázdnin stará o děti nebo zahradu, je přece vítána! Zvlášť když si každý zachováte své soukromí! Myslete na to ve chvíli, kdy si říkáte, že hostinský pokoj je pro vás zbytečný přepych. Abyste později nelitovali!

Reklama

Související témata:

Načítám