Hlavní obsah

Hotové boloňské omáčky: Čím výrobci nahrazují hovězí?

Foto: Greta Blumajerová

Který polotovar boloňské omáčky vám můžeme osobně doporučit?Foto: Greta Blumajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešní rychlé době občas nezbude čas na vaření a člověk sáhne po hotových omáčkách ve skleničce. My jsme se tentokrát pustily do rozboru etiket boloňských omáček.

Článek

S odbornicí na značení potravin Veronikou Křepelkovou jsem se tentokrát podívala na zoubek boloňským omáčkám na těstoviny.

Základními surovinami pro přípravu boloňské omáčky jsou bezesporu rajčata a hovězí maso, a tak jsme se i při porovnávání etiket zaměřily na jejich procentuální obsah. Tady je potřeba jen podotknout, že jsme výrobky nepodrobily laboratorním testům a za bernou minci považujeme údaje, které jsou deklarovány na obale. Na prvních místech tedy najdete omáčky, ve kterých je procentuálně nejvyšší podíl masa, podíl rajčat a výrobků z rajčat (protlak, pyré) najdete v přehledné tabulce na konci článku. Tentokrát jsme se rozhodly omáčky i ochutnat, naše hodnocení najdete pod každou z nich. A rozdílů bylo opravdu hodně!

Alnatura boloňská omáčka

S bio hovězím masem

Objem:330 ml

Cena: 64,90 Kč

Jednotková cena: 19,67 Kč/100 ml

Zakoupeno: dm drogerie markt, ul. Vinohradská, Praha 3

Země původu: Německo

Distributor pro ČR: dm drogerie markt s. r. o., Jeronýmova 1485/19, 370 01 České Budějovice

Složení: rajský protlak 32 %, hovězí maso 20 %, rajčata 10 %, cibule 5%, mrkev 3 %, třtinový cukr, citronová šťáva, pórek, mořská sůl, kukuřičný škrob, slunečnicový olej, česnek, bylinky (tymián, petržel, bobkový list, majoránka), koření (paprika, pepř*)

*produkt ekologického zemědělství

Popis:Tento výrobek je vyroben výhradně z bio surovin. Obsahuje 20 % hovězího masa, což je spolu s omáčkou Grand` Italia nejvíce masa v našem výběru. Pozitivní je i to, že výrobce uvádí procentuální zastoupení zeleniny a přesně popisuje, jaké koření použil. Nevýhodou je, že obsahuje „pouze“ 10 % rajčat, rajčatového protlaku je 32 %.

Hodnocení redakce:V omáčce jsou velké kousky masa, příjemně voní, má hezkou, červenooranžovou barvu a hustou omáčkovou konzistenci. Z našeho ochutnávacího testu vyšla nejlépe, tedy na jedničku!

Grand` Italia Omáčka na těstoviny Bolognese

(s hovězím masem)

Hmotnost: 425 g

Cena:82,90 Kč

Jednotková cena: 19,51 Kč/100 g

Zakoupeno:Albert, ul. Sokolovská, Praha 8

Vyrobeno pro: STAR S.p.a Via Matteotti, 142.20864 Agrate Brianza (MB) – Itálie

Složení:Rajčatový protlak (23 %), voda, hovězí maso (20 %), zahuštěný rajčatový protlak (13 %), rajčatová dřeň (10 %), cibule (4 %), mrkve (3 %), olivový olej (2 %), cukr, jedlá sůl, přírodní aroma, celer (0,6 %), bylinky, koření

Popis:Rajčata jako taková v omáčce nenajdete, jsou v ní pouze rajčata zpracovaná na protlak (23 %), zahuštěný rajčatový protlak a rajčatová dřeň. Na druhé straně má omáčka Granď Italia oproti ostatním hodnoceným omáčkám poměrně vysoký obsah hovězího masa (20 %) a neobsahuje žádné přídatné látky. Omáčky Grand` Italia a Alnatura jako jediné dodržují italskou recepturu – tedy pouze hovězí maso.

Hodnocení redakce: Omáčka má světle oranžovou barvu a jsou v ní patrné kousky zeleniny i masa. Výrazně voní i chutná po rajčatech a bylinkách, absence rajčat a jejich nahrazení protlakem a dření v tomto případě na chuti nijak neubírá. V chuti je znát vysoký podíl masa. Přesto všechno od nás získává dvojku, přece jen v našem výběru byly i chuťově lepší.

Panzani Boloňská omáčka

Hotová rajčatová omáčka se 2 druhy masa

Zpracovaná zelenina vícedruhová se 2 druhy masa, sterilovaná

Hmotnost: 425 g

Cena: 69,90 Kč

Jednotková cena: 16,45 Kč/100 g

Distributor :Panzani – 4, rue Boileau, 69006 Lyon, France. Vyrobeno ve Španělsku.

Složení: Rajčatové pyré s kousky rajčat (52 %), maso 19,5 % (10,5 % hovězí, vepřové), voda, zelenina (cibule, mrkev, celer, jedlá sůl, cukr, aromatické byliny, modifikovaný kukuřičný škrob, slunečnicový olej, bílé víno, česnek, přírodní aroma

Popis:Pozitivum této omáčky (ve srovnání s ostatními námi porovnávanými) je, že obsahuje z 52 % rajčatové pyré s kousky rajčat, dohromady přes 19 % hovězího a vepřového masa, zeleninu a žádná škodlivá aditiva.

Hodnocení redakce: Chuť této omáčky je spíše kyselejší, ale přesto dobrá, maso je v omáčce opravdu cítit. Jinak příjemně voní po bylinách, její konzistence je naprosto odpovídající (těstovinu snadno obalí a bude na ní držet), a tedy ideální. Tady jsme se s Veronikou příliš neshodly, já bych jí dala jedničku s minus, Veronika by ji kvůli nakyslejší chuti hodnotila hůř. Výsledná známka je tedy dvojka.

Spar Bolognese

Boloňská omáčka na těstoviny

Hmotnost: 490 g

Cena:46,90 Kč

Jednotková cena: 9,57 Kč/100 g

Zakoupeno:Interspar, ul. Řevnická, Praha 5

Prodejce:SPAR Česká obchodní společnost s. r. o., Nákupní 389/1, 102 00 Praha 10. Vyrobeno v Belgii.

Složení: rajčata 33 % hm., vepřové maso 12 % hm., cibule, rajčatový protlak 7 % hm., hovězí maso 7 % hm., cukr, řepkový olej, strouhanka (pšeničná mouka, jedlá sůl, modifikovaný kukuřičný škrob, regulátor kyselosti E 270 (kyselina mléčná), jedlá sůl, aroma, antioxidant E 300 (kyselina askorbová), extrakt z koření, bylinky, koření, stabilizátory E 450 (difosforečnany), E 451 (trifosforečnany)

Popis:Výrobce této omáčky deklaruje 33 % rajčat a 7% rajčatového protlaku, obsahuje však méně masa (vepřové maso 12 %, hovězí 7 %). Dále obsahuje difosforečnany a trifosforečnany, obě tyto přídatné látky jsou v ČR povolené, ale jejich přílišná konzumace může způsobit nadměrné vylučování vápníku z těla. Proto je legislativou dán limit těchto přídatných látek v jednotlivých potravinách, který nesmí být překročen. Kyselina mléčná je bezpečná přídatná látka, která se běžně vyskytuje například v sýrech, kysaném zelí nebo třeba mase.

Výrobek jako jediný z našeho testu obsahuje i strouhanku, která zřejmě slouží k zahuštění. Zápor této omáčky jsou velmi špatná čitelnost etikety a už zmíněná přítomnost difosforečnanů a trifosforečnanů. Ostatní omáčky jsou příkladem toho, že to jde i bez těchto aditiv. Výrobek kromě rajčat navíc neobsahuje žádnou zeleninu, pouze koření.

Hodnocení redakce: Ačkoli výrobce deklaruje poměrně vysoký podíl masa, v omáčce jsme ho v konzistenci ani chuťovým vjemem příliš necítily. Barvu má omáčka oranžovou, konzistenci zvláštně škrobovitou a nijak výrazně příjemně nevoní. Vzhledem k absenci jakékoli jiné zeleniny, než jsou rajčata, a naopak přítomnosti potencionálně škodlivých aditiv od nás dostává trojkus minus.

TESCO Bolognese sauce with meat

Boloňská omáčka s kousky masa

Hotová rajčatová omáčka s vepřovým a hovězím masem.

Hmotnost:370 g

Cena:38,90 Kč

Jednotková cena:10,51 Kč/100 g

Zakoupeno: Tesco, ul. Radlická, Praha 5

Prodejce: Tesco Stores ČR a. s., Vršovická 1527/68B, 100 00 Praha 10

Složení: rajčata (40 %), pitná voda, hovězí a vepřové maso (16 %), rajčatový koncentrát (6 %), cibule, mrkev, celer, cukr, rostlinný olej, modifikovaný kukuřičný škrob, jedlá sůl, česnekový koncentrát, pepř, oregano

Může obsahovat celer. Výrobek může obsahovat stopy suchých skořápkových plodů a arašídů.

Popis: Tato omáčka v porovnání s ostatními obsahuje poměrně vysoký podíl rajčat – druhé největší množství z hodnocených omáček, masa ale pouze 16 %. Dále obsahuje rajčatový koncentrát (6 %). Výrobce neuvádí procentuální zastoupení zeleniny, v tomto případě to není z legislativního hlediska povinné, ale nám jako spotřebitelům může být tato informace užitečná při rozhodování o koupi výrobku. Pozor by si u ní jako u jediné z našeho výběru měli dávat lidé s alergií na ořechy.

Hodnocení redakce:Tesco omáčka se na tom složením nezdá být špatně, po ochutnání ale putovala rovnou do odpadkového koše. Má zvláštní škrobovitou konzistenci, příliš nevoní, její barva je oranžová. Nám ani trošku nechutnala, takže dostává čtyřku.

OTMA Boloňská s kousky masa

Hotová omáčka

Sterilovaná zeleninová omáčka s masem

Hmotnost:350 g

Cena:37,90 Kč

Jednotková cena:10,83 Kč/100 g

Zakoupeno:Billa, ul. Sokolovská, Praha 8

Výrobce:Hamé s. r. o., Na Drahách č. 814, 686 04 Kunovice. Země původu: Česká republika

Složení:voda, rajčatový protlak, cibule, mrkev, krůtí maso (7,5 % hm.), vepřové maso (7,5 % hm.), paprika, celer, cukr, rostlinný olej, zahušťovadlo pšeničný modifikovaný škrob, sůl, kořenící přípravek (sůl, ztužený rostlinný tuk, sójový hydrolyzát, pšeničný škrob, masový extrakt, cukr, suš. hovězí maso (obsahuje laktózu), zelenina, celer, extrakt koření), koření, petrželová nať.

Obsahuje lepek, celer, laktózu, sóju.

Popis:Na etiketě této omáčky zcela chybí pro spotřebitele důležitá informace, kolik procent rajčatového protlaku výrobek obsahuje. Co se masa týká, výrobek v sobě nese pouze 7,5 % krůtího masa a stejné množství masa vepřového, hovězí maso obsahuje jen v jeho sušené formě pouze v kořenicím přípravku a bez blíže určeného množství. Použitý kořenicí přípravek je spíše „zvýrazňovač chuti“, který obsahuje hlavně sůl a ztužený rostlinný tuk, což s kořením nemá mnoho společného. Stejně jako u omáčky privátní značky Teska výrobce neuvádí procentuální zastoupení jednotlivých druhů zeleniny, což není z legislativního hlediska povinné, ale nám jako spotřebitelům chybí další důležitá informace při výběru produktu.

Hodnocení redakce:Omáčka má hezkou, tmavou červenohnědou barvu a příjemně voní po kečupu. Má výraznou protlakovou chuť a jsou v ní pevné kousky (nejspíš slupek ze zeleniny). Ačkoli se jedná o omáčku „s kousky masa“ (na trhu je pod značkou Otma ve stejné skleničce k dostání ještě boloňská bez této deklarace), ty v ní jdou při ochutnání spíš tušit, pokud máte dobrou fantazii. Konzistenci má pro boloňskou omáčku typickou. Ve výsledku od nás dostává trojku.

Vitana Prima cucina BOLOGNESE

Omáčka z rajčat, hovězího a vepřového masa a bylinek

S pravým olivovým olejem

Objem:370 ml

Cena:49,90 Kč

Jednotková cena:13,49 Kč/100 ml

Zakoupeno:Albert, ul. Sokolovská, Praha 8

Složení:drcená loupaná rajčata (64,6 %), rajčatový protlak (14,2 %), hovězí mleté maso (4,8 %), vepřové mleté maso (4,8 %), cibule řez, cukr, mrkev řez, jedlá sůl (max. 3 %), panenský olivový olej (0,9%), rostlinný olej, zahušťovadlo modifikovaný kukuřičný škrob, směs koření, citrónová šťáva, vinný extrakt, hovězí extrakt, sušená petrželová nať (0,06 %), bazalka list (0,02 %), regulátor kyselosti kyselina citrónová (E330), extrakt koření a celerového kořenu

Prodejce:VITANA a. s., Mělnická 133, 277 32 Byšice, Česká republika

Popis:Tento výrobek obsahuje 64,4 % drcených loupaných rajčat, což je nejvíce rajčat z námi porovnávaných výrobků, dále obsahuje 14, 2 % rajčatového protlaku. Záporem této omáčky je hovězí a vepřové maso, kterého je ve výrobku dohromady pouze necelých 10 %. Vzhledem k nízkému podílu masa si výrobce zřejmě k masové chuti dopomáhá hovězím extraktem. Výrobce sice uvádí, že omáčka je s pravým olivovým olejem, ale ve výrobku je ho pouze necelé 1 % a je doplněn i obyčejným rostlinným olejem. Zatímco například v omáčce Grand` Italia je olivového oleje 2 %, výrobce tuto skutečnost však nijak nevyzdvihuje; na druhé straně bohužel zase neuvádí, zda se jedná o panenský olivový olej, proto nemůžeme určit, ve kterém byl použitý olej kvalitnější. Podobně jako u většiny námi dnes zkoumaných omáček není uvedeno procentuální zastoupení zeleniny. Přídatná látka kyselina citronová (E 330) je zdraví neškodná.

Hodnocení redakce:Jako jediná ze srovnávaných je tato omáčka v tetrapackové krabičce. Má oranžovou barvu, nijak výrazně nevoní a maso v ní jde při ochutnání opravdu jen tušit. Omáčka je poměrně mastná, takže výsledná známka nemůže být lepší než dvě minus.

Jak vidíte, až na jednu výjimku se uboloňských omáček nemusíte bát různých přídatných látek – právě díky sterilizaci jich, pokud se výrobce nesnaží dohnat kvalitní suroviny umělýmidochucovadly, ani není potřeba.

Na to, co chutná vám, si samozřejmě musíte přijít sami, jak je vidět i z našeho testu, cena sice může znamenat kvalitu, ale nezaručí už ten největší chuťový požitek. My vám přejeme, ať v případě, že si tyto omáčky občas přece jen dáte, narazíte hned na tu nejlepší!

A co vy? Kupujete občas hotové omáčky ve skleničce, nebo jíte výhradně jen to, co si sami uvaříte?

Vizáž: Ilona Rubešová (SURFACE, profesionální škola vizážistů)

Načítám