Hlavní obsah
4,0
(3)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Urodil se vám v zahrádce nebo na balkoně hrášek? Proměňte ho v krémovou polévku s mátou a krutony. Tady je recept!

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 250 g čerstvého hrášku
  • 1 ks cibule
  • 1 ks brambor
  • 2 ks řapíkatého celeru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 0,45 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany na vaření 12%
  • 1 ks ciabatty
  • 50 g sýru feta
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 hrst čerstvé máty
Článek

Postup

01.

Rozpalte 3 lžíce oleje a smažte na něm na jemno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte oloupanou a na kostičky nakrájenou bramboru i na plátky nakrájený řapíkatý celer. Opékejte asi 10 minut, než zelenina změkne.

02.

Zalijte ¾ litrem vývaru, nechte 5 minut povařit a přisypte hrášek. Ještě minutku povařte a rozmixujte dohladka. Přilijte smetanu, hrst nasekané máty a podle chuti osolte a opepřete.

03.

Mezitím, co se polévka vaří, si natrhejte ciabattu na malé kousky, pokapejte je olejem a v troubě, vyhřáté na 200 stupňů Celsia, opečte. Během pečení krutony jednou promíchejte a na závěr je smíchejte s hrstkou nasekané máty a nadrobeným sýrem.

04.

Porce polévky ozdobte krutony a zakápněte panenským olivovým olejem.

Z hrášku vyzkoušejte také báječné zelené rizoto.

Reklama

Související témata:

Načítám