Hlavní obsah
3,9
(11)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Svůj k svému – podle tohoto klíče jsme spojili zelený hrášek s hrachovou moukou. Dobře se s ní pracuje – zahustí polévku, připravíte z ní kaše nebo třeba různé placky. Karbanátky jsou legračně zelené, střapaté, zdravé a sytivé. Jemně nasládlou chuť zeleného hrášku vyrovná svěží dip z jogurtu a čerstvého sýra.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
10 kusů
Karbanátky
  • 350 g mraženého hrášku
  • 1 ks vejce
  • 5 lžic hrachové mouky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry
  • 3 stroužky česneku
  • 2 snítky čerstvé máty
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička jedlé sody
  • 4 lžíce oleje
Bylinkový dip
  • 100 g čerstvého sýra
  • 2 lžíce řeckého jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 špetka soli
  • 1 hrst čerstvých bylinek
Článek

01.

Mrazený hrášek vsypte do vroucí vody, opět přiveďte k varu a vařte asi 5 minut. Sceďte a ochlaďte pod studenou vodou.

02.

Hrášek vsypte do větší mísy a roztlačte ho mačkadlem na brambory tak, aby menší část kuliček zůstala vcelku. Přidejte citronovou kůru a šťávu, prolisujte do mísy česnek a přidejte nadrobno pokrájenou mátu. Osolte, opepřete, přidejte lžičku sody a dobře promíchejte. Postupně vmíchejte hrachovou mouku tak, aby vznikla kompaktní hmota. Hmota bude vlhká a lepivá, ale nemusíte se bát, karbanátky nebudete tvarovat ručně.

03.

Nechte hmotu chvíli odstát a připravte si dip – čerstvý sýr povolte trochou jogurtu a rozmíchejte dohladka. Přidejte sůl, citronovou šťávu a hrst čerstvých nasekaných bylinek. S hráškem nejvíc ladí máta, kopr a česnek.

04.

Na velké nepřilnavé pánvi rozpalte na středním plameni olej. Navlhčenou lžící odeberte kousek hráškové hmoty, dejte na pánev a obrácenou stranou lžíce vytvarujte placku asi 1 cm vysokou. Zvolna smažte po obou stranách asi 5 minut.

05.

Podávejte s bylinkovým dipem a čerstvou zeleninou.

Použili jste někdy hrachovou mouku? A pokud ne, nalákali jsme vás? 

Reklama

Související témata:

Načítám