Hlavní obsah

Vánoční hrachová polévka

Hodnocení:
(27)
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Když se můj milý dušoval, že se u nich v rodině na Vánoce nedodržují žádné bizarní zvyky, tak mi trochu opomněl zmínit, že štědrovečerní polévku jí na symbol pospolitosti celá rodina z jedné společné mísy. Nevadí, aspoň nebude poznat, kolik jsem jí spořádala já – tahle prostá hrachovka je totiž sice úplně jednoduchá, ale moc dobrá. Sušený hrách je navíc pekelně sytý, zdravý a za pár korun, takže tahle dobrota z Ostravska u vás určitě nebude čekat na svůj den až na Vánoce...

Ingredience pro:
4 porce
Na polévku
  • 250 g hrachu
  • 1 lžička soli
  • 2 bobkové listy
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • pepř
  • 100 ml smetany ke šlehání 30%
  • 1 l vývaru
Na ozdobu
  • anglická slanina
  • krutony
  • mražený hrášek
Článek

Postup

Krok 1: Půl balíčku (250 g) sušeného celého zeleného nebo žlutého půleného hrachu namočte přes noc do 750 ml vody.

Krok 2: Ve stejné vodě ho pak spolu s 250 ml vývaru, lžičkou soli a bobkovým listem uvařte doměkka. To díky namočení trvá podstatně méně, ale i tak potřebuje celý hrách skoro hodinu a žlutý půlený kolem 30 minut.

Krok 3: Mezitím si připravte, čím chcete polévku ozdobit - kostičky či proužky slaniny vyškvařte na pánvi dokřupava nebo na troše másla opečte kostičky den staré housky. Přidat můžete i hrstku čerstvého či rozmrazeného hrášku nebo nasekanou petržel. Ve zkratce cokoli, co polévce dodá nejen na chuti, ale i na vzhledu.

Krok 4: Když je hrách měkký, vyndejte bobkové listy a vmíchejte prolisovaný česnek, promnutou majoránku, čerstvě mletý pepř a smetanu a polévku rozmixujte dohladka. Podle potřeby přitom řeďte dalším vývarem nebo vodou. My máme polévky rádi husté, takže jsem přidala jen asi půl litru bujonu.

Krok 5: Pro opravdu hladký krém ještě propasírujte přes síto, zbavíte se tak i zbytků slupek, které navíc nejvíce nadýmají (u žlutého půleného to samozřejmě není potřeba).

Krok 6: Podávejte s „posypkou“ dle vaší chuti, jen tak nebo s téměř zapomenutou staročeskou pučálkou, která je nejen plná vitaminů, ale také symbolizuje nárůst (tedy pučení) nového roku, života i jmění. A to už by možná stálo za vyzkoušení, co myslíte?

Jakou u vás na Vánoce jíte polévku, jestli nějakou?

ynezorPumanzeSaNyknalC
čtvrtek 06:00

Reklama