Hlavní obsah

Hrátky s kolíčky? Poslouží jako rámeček i nástěnka!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Máte doma staré dřevěné kolíčky? Rozhodně je nenechávejte ladem, ale využijte je na výrobu několika vychytávek!

Článek

Dřevěné kolíčky jsou skvělým materiálem na výrobu drobností do kuchyně, ale i na pracovní stůl. Většinou z nich musíte sundat kovovou svorku a rozebrat je, v celku jsme je využili jen málo. Ale jak uvidíte, ani kovové svorky vyhazovat nemusíte, mohou se stát zajímavým detailem.

Soudek místo misky

Na chalupu nebo do venkovské místnosti můžete udělat z kousku kulatiny a z rozebraných kolíčků soudek, který poslouží na ovoce místo misky. Potřebujete jen plátek kulatiny, který se stane dnem misky, a který by měl být alespoň pět centimetrů vysoký, abyste k němu mohli kolíčky nalepit disperzním lepidlem či připevnit hřebíčky. Ke dřevu kolíčky připevňujte rovnou stranou. Nejprve vytvořte první patro, které musíte nechat pořádně zaschnout. Jestli použijete hřebíčky, pak opravdu tenké, jinak by mohl kolíček prasknout.

Až budete mít první patro, můžete vyrobit další – to už musíte přilepit. Ideální je nechat jen dvě vrstvy, protože pak by nemusely držet a udržet těžší ovoce. Na horní kolíčky můžete navěsit a přilepit i kovové svorky, jako ozdobu.

Foto: Jakub Jurdič

Soudek můžete dozdobit vypalovačkou do dřeva, jako jsme to udělali myFoto: Jakub Jurdič

Kolíčkový rámeček

Potřebujete nějak vylepšit obyčejný plastový rámeček na fotku? Pak můžete také použít kolíčky – buď je všechny nalepte kolem rámečku rovnoměrně, nebo je rozřízněte a nalepte cik-cak. Kolíčky lze snadno „porcovat“ pilkou na dřevo. Na nalepení použijte klidně i tavnou pistoli, ale oba k sobě lepené povrchy nejprve zdrsněte smirkem.

Foto: Jakub Jurdič

Rámeček můžete jen nalakovat, ale i nabarvit či nastříkat barvouFoto: Jakub Jurdič

Stojánek na mobil

Nechce se vám utrácet za stojánek na mobil? Z kolíčků si během pár minut můžete jeden vyrobit. Kolíčky poskládejte na stůl vedle sebe na šířku mobilu. Pak je k sobě přilepte lepidlem. Až zaschne, vyrobte z kolíčků zadní vyšší a přední nižší opěrnou „zídku“ a slepte je dohromady. Zpevnit a dozdobit můžete barvou či lakem, i tím na nehty.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud na zadní stranu vyšší opěrné stěny přilepíte ještě celý kolíček, můžete si do něj připnout třeba sluchátka k telefonu, abyste je nemuseli pořád hledatFoto: Jakub Jurdič

Podložka pod hrnec

Je to snadné – stačí kolíčky slepit po dvou kusech rovnou stranou k sobě a jednotlivé „paprsky“ pak složit do kulatého tvaru. Jestliže chcete mít podložku pod velký hrnec, můžete ještě vytvořit druhou řadu paprsků. Kolíčky k sobě lepte disperzním lepidlem. Pokud chcete, aby opravdu dobře držely, je lepší do nich vyvrtat z boku otvor a tím alespoň ve dvou úrovních protáhnout drátek, kterým je zafixujete.

Foto: Jakub Jurdič

Podložku pod hrnec je lepší nijak nebarvit a nelakovat, aby nátěr kvůli teplu nezapáchal nebo se neloupalFoto: Jakub Jurdič

Vzkazovník

Místo nástěnky si můžete nad psací stůl vyrobit vzkazovník z kolíčků. Základem jsou opět rozebrané kolíčky, které slepte do pásu disperzním lepidlem, rovnou stranou nahoru. Zespoda je ještě zafixujte vodorovně nalepenými kolíčky, aby se při zatížení vzkazovník nerozlomil.

Celé kolíčky, do kterých upnete lístečky se vzkazem (ale klidně i klíče, nabíječku telefonu a podobně), můžete k dobře zaschlému pásu přilepit nebo přišroubovat.

Foto: Jakub Jurdič

Do dívčího pokojíčku se bude hodit pestrobarevný vzkazovník, který si může mladá slečna natřít zbytky laků na nehty, které byste už jinak nevyužiliFoto: Jakub Jurdič

Používáte ještě dřevěné kolíčky na věšení prádla?

Reklama

Načítám