Hlavní obsah

Kachna, to není jen pečínka! Zkuste polévku, pomazánku i minutková prsíčka

Foto: Mona Martinů

Kachní hody nemusí mít podobu jedině pečeně s knedlíky a zelímFoto: Mona Martinů

Reklama

Křupavá pečená kachnička má sice něco do sebe, ale pocit totálního útlumu, který se po ní dostavuje (bez knedlíků s náloží šťávy to přece nejde!), není vždy na místě. Zkuste proto kachnu i trochu jinak!

Článek

Pro některé mé jmenovkyně jde tak trochu o kanibalismus, ale pečenou kačenu na slavnostním stole prostě jen tak něco nenahradí. Jedině snad kachna připravená na jiný způsob!

Velmi dostupné krky či odřezky použijete na základ malajské polévky laksa, která kombinuje chuť kari a kokosového mléka, prsíčka připravte jako elegantní minutku a ze stehen uvařte francouzskou škvarkovou pomazánku, která je naprosto geniální k topinkám a bílému vínu. A jako dezert si připravte třeba kachní paštiku :-).

Malajská polévka laksa

Na vývar potřebujete: 4 kachní krky (nebo 2 stehna či skelet), 2 mrkve, 2 kořenové petržele, 1/8 bulvy celeru, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 3 plátky zázvoru, chilli papričku, sůl

Na dokončení: 3 lžíce červené kari pasty, plechovku kokosového mléka, rybí omáčku, palmový cukr, 150 g vaječných nudlí

K podávání: 1 kachní prso (lze vynechat), jarní cibulku nebo koriandr, chilli, limetu

Foto: Mona Martinů

Malajská polévka kombinuje nasládlou chuť kokosu s pikantním kari a křupavým kachním masemFoto: Mona Martinů

Postup: Krky, očištěnou mrkev, petržel, celer, cibuli a česnek zalejte 1,5 litrem vody, přidejte zázvor, chilli a sůl a 1,5 – 2 hodiny povařte. Vývar sceďte a maso oberte. Nudle uvařte podle návodu na obalu, většinou je stačí pouze zalít vařící vodou a nechat chvíli odstát.

V hrnci zahřejte kokosové mléko a kari pastu, přilejte vývar a dochuťte rybí omáčkou (jestli ji nemáte rádi, použijte trochu sójové omáčky či citronové šťávy) a cukrem. Do misek rozdělte nudle a obrané maso, zalejte vývarem a podávejte s nasekanou jarní cibulkou či koriandrem, chilli a limetkovou šťávou.

Jestli si chcete extra dopřát, rozpulte kachní prso, kůži nožem nařízněte do mřížky a kůží dolů je položte na studenou pánev. Až poté ji zahřejte a kachnu nechte pomalu opékat na tuku, který se vypeče z kůže. Když je kůže pěkně zlatavá, maso otočte a ještě chvilku opečte z druhé strany. Nakrájejte na plátky a přidejte k polévce.

Kachní prsa na třešních

Na 2 porce potřebujete: 1 kachní prsa, sůl, pepř, 1 cibuli, chilli, lžíci oleje, hrnek vypeckovaných třešní či švestek (klidně mrazených), 1/3 hrnku portského vína, lžíci medu, ½ lžičky tymiánu

Foto: Mona Martinů

Kachní prsa nemučte dlouhým pečením, a zkuste je tentokrát jako šťavnatou minutkuFoto: Mona Martinů

Postup: Na troše oleje nechte změknout najemno pokrájenou cibuli, přidejte chilli, třešně, portské, med a tymián a povařte do měkka. Podle chuti osolte a opepřete. Mezitím rozpulte kachní prso, ostrým nožem na kůži vytvořte hustou mřížku, z obou stran osolte a opepřete a maso položte kůží dolů na studenou pánev.

Na mírném ohni pak nechte opékat na tuku, který se vypeče z kůže, a když je pěkně zlatavá, otočte a dopečte z druhé strany. Nakrájejte na plátky a podávejte s třešňovou omáčkou a šťouchanými bramborami nebo lehkým salátem.

Kachní škvarková pomazánka rillettes

Potřebujete: 1 celou kachnu nebo 3 stehna, 300 g kachního nebo husího sádla, sůl, pepř

Foto: Mona Martinů

Rillettes jsou francouzskou obdobou naší škvarkovky a skvěle chutnají nejen na toustíkách, ale i třeba s těstovinami nebo pečenými bramboramiFoto: Mona Martinů

Postup: Kachnu naporcujte, dejte spolu se sádlem do hrnce a přikryté asi 2 hodiny duste, až jde maso pěkně od kosti. Tuk pak sceďte, kachnu nechte trochu vychladnout a maso oberte. Vraťte ho do hrnce k sádlu, osolte a bez poklice za občasného míchání vařte na mírném ohni ještě minimálně 2 hodiny, až se maso rozpadá na vlákna.

Dobře opepřete a rozdělte do vyčištěných sklenic, utlačte lžící, aby navrchu zůstalo hlavně sádlo, a uchovávejte v lednici. Takto připravená vydrží pomazánka kolem 3 týdnů a je skvělá nejen na topinky, ale i do těstovin či k pečeným bramborám.

Tip: K obranému masu přidejte 200 ml bílého vína, tymián, bobkový list či prolisovaný česnek.

Připravujete doma kachnu i jinak než klasicky pečenou v troubě?

Reklama

Související témata:

Načítám