Hlavní obsah
3,6
(36)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Hrníčkové knedlíky? Tyhle nejspíš neznáte, což je veliká škoda! Jsou snadné, rychle hotové a tak dobré, že es vám už nebude chtít příště dělat s kynutým těstem. A nejlepší ovoce? Borůvky!

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 hrnků
Těsto
  • 300 g borůvek
  • 200 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 balení tvrdého tvarohu
Na vysypání a vymazání
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 2 lžíce oleje
Na posypání
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Čerstvé borůvky omyjte, pokud máte kompotované, nechte je okapat. Smíchejte žloutky, mléko a polohrubou mouku. Do těsta nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. A nelekněte se – ano, těsto je řídké!

02.

Větší hrníčky (ideálně o objemu 250 ml) vymažte olejem a vysypte hrubou moukou. Teď můžete začít vrstvit. Nalijte do hrníčku menší sběračku těsta, zasypte borůvkami a pokračujte, dokud není hrnek plný do tří čtvrtin.

03.

Připravte si větší hrnec s pařáčkem. Kdo má sice vysoký hrnec, ale zato s malým průměrem, může dát na dno hrnce místo pařáčku utěrku. Do hrnce naskládejte naplněné hrníčky, zalijte vodou tak do poloviny výšky hrníčků a vařte pod pokličkou 30 minut.

04.

Vyklápějte ještě horké, propíchejte vidličkou a krájejte jako klasické houskové knedlíky – nití, kráječem nebo velmi ostrým nožem.

Máte rádi borůvky ale ovocné knedlíky není zrovna vaše parketa? Nevadí, připravte si borůvkový nepečený dort.

Související témata:

Načítám