Hlavní obsah

Dietní zázrak mug cake: Této ideální snídani pro hubnoucí podlehnete

Foto: zoryanchik, Shutterstock.com

Je zdravý, výživný a mimořádně chutný. Vhodný před sportem i na dietu. Mug cake je teplá snídaně nebo svačina, kterou máte během pěti minut hotovou. Dá se udělat na milion způsobů a postačí vám k tomu pouze tři suroviny. Už jste ho ochutnali?

Článek

Není divu, že je mezi příznivci zdravé stravy tak oblíbený: dodá energii, na dlouhou dobu zasytí a je vhodný také před tréninkem. Nejčastěji se peče v hrníčku v mikrovlnce (jde to i v troubě) a příprava nezabere víc než pár minut! Je příkladem toho, že co je zdravé, může být i velmi dobré!

Dezert plný vitaminů

Základem klasického receptu na sladko jsou většinou tři suroviny: banán, ovesné vločky a vejce (může být i bez něj). Všechny tyto suroviny se hodí jak při hubnutí, tak při zdravém jídelníčku či silovém tréninku. Banány obsahují tryptofan, což je aminokyselina, která se v těle přeměňuje na serotonin, který pozitivně ovlivňuje náladu. Vitamin B6, který je v banánech také obsažený, zase reguluje hladinu cukru v krvi, což na dobrém psychickém rozpoložení také přidá. Banány jsou bohaté i na železo a draslík, který pomáhá zvyšovat pozornost a soustředění.

Ovesné vločky jsou na tom se zdraví prospěšnými účinky dost podobně. Ne bezdůvodně je milují všichni pohybově aktivní lidé. Nezatěžují organismus, jsou zdrojem řady významných antioxidantů, jsou protizánětlivé a pozitivně působí na střeva. Díky pravidelné konzumaci vloček se vám upraví zažívání, což může pomoct při snaze zhubnout.

A do třetice – vejce jsou superpotravina, která by rozhodně při dietě neměla v jídelníčku chybět. Obsahují vitaminy B, C, D, E, jsou skvělým zdrojem bílkovin, lecitinu, vápníku, snižují hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi, pozitivně působí na paměť a snáz se s nimi hubne.

V mikrovlnce i v troubě

Připravit mug cake se vším všudy vám nezabere víc než pět minut. Stačí dobře rozmačkat banán a všechny suroviny pořádně promíchat. Pak už směs nalijte do hrnečku, který je možné dát do mikrovlnky a za tři minuty máte nadýchanou pochoutku hotovou. Mug cake je díky banánu vláčný a díky vločkám krásně nadýchaný. Odpůrci mikrovlnek ale nepřijdou zkrátka: mug cake lze udělat i v klasické troubě. Pečte v troubě předehřáté na 250 °C přibližně 12–15 minut.

S jogurtem a ovocem

Do hrnku dejte rozmačkaný banán, jedno celé vejce a přibližně 100 g vloček. Ty můžete pro jemnější chuť rozmixovat. Pořádně promíchejte, dokud nevznikne vláčné těsto. Pokud je těsto příliš hutné, přidejte trochu vody, pokud se vám naopak zdá moc tekuté, zahustěte ho vločkami. Těsto by mělo být maximálně do půlky hrnečku, protože po upečení hodně nabude.

Do tohoto základu můžete přidat prakticky cokoli, co se vám zamane: lžičku chia semínek, oříšků, osladit medem nebo třeba javorovým sirupem, ochutit skořicí nebo nastrouhanou hořkou čokoládou. Fantazii se meze nekladou!

Hrnek vložte na tři minuty do mikrovlnky. Po upečení vyklopte dortík na talíř a ozdobte jogurtem a ovocem.

Foto: Ksenija Toyechkina, Shutterstock.com

Na to, jak ozdobit mug cake, nepotřebujete recept: vyzkoušejte vše, co máte rádi

Čokoládový

Na čokoládový mug cake budete potřebovat 1/2 banánu, 4 lžíce celozrnné mouky, půl lžičky kypřicího prášku, med, kokosový olej, lžičku kakaa a dvě nebo tři kostičky vysokoprocentní čokolády. Vše v hrnečku dobře promíchejte a zapečte. Čokoládu buď můžete nastrouhat do směsi nebo pak nechat roztéct na horkém hotovém dortíku.

Foto: psk1977, Shutterstock.com

Banán je i základem čokoládového receptu. Těsto je díky němu příjemně vláčné

Proteinový

Pro fitkařky, které mezi doplňky stravy mají i protein, máme také recept! Nebude třeba žádné mouky ani vloček. Výhodou tohoto mug caku je navíc obrovská variabilita: může mít tolik příchutí, kolik druhů proteinu máte.

Na tento zdravý dortík budete potřebovat 1 odměrku libovolného proteinu, lžičku kakaa, dva vaječné bílky, špetku jedlé sody, lžíci rostlinného nebo živočišného mléka a lžíci arašídového másla.

Vše kromě arašídového másla smíchejte v misce a nalijte do hrnečku. Lžičku másla pak dejte doprostřed hotového těsta. Ozdobit a osladit můžete třeba ovocným tvarohem.

Foto: zoryanchik, Shutterstock.com

Pokud chcete mug cake vyklápět, je lepší hrneček vymazat trochou kokosového oleje

Špaldový

Na špaldový mug cake budete potřebovat 50 g špaldové celozrnné mouky, špetku kypřicího prášku, lžičku třtinového cukru, lžičku kokosového oleje, 30 ml mléka a podle chuti vanilkový extrakt, skořici nebo kakao. Osladit můžete opět medem nebo jakýmkoli přírodním sirupem, např. z agáve. Postup je stejný: vše dobře promíchat a upéct.

Foto: Rimma Bondarenko, Shutterstock.com

Variant, z čeho mug cake připravit, je nespočet

Jablečný

Těsto na jablečný mug cake uděláte ze lžíce ovesných vloček, lžíce pohankové mouky, lžíce kokosu, půl lžičky kypřicího prášku, stejného množství skořice, jednoho vejce a trochy mléka (podle konzistence těsta). K této směsi přimíchejte nastrouhané menší jablko a zapečte. Dobrou chuť!

Foto: Heike Rau, Shutterstock.com

Mug cake je skvělý v teplé podobě i po vychladnutí

Mug cake můžete jíst lžičkou přímo z hrnečku nebo si ho ozdobit na talíři, případně vzít s sebou do práce jako svačinu. Pokud nejste zastánci sladkého po ránu, můžete podobným způsobem dělat i variace na slano. Mug cake je skvělou možností, jak chutně a zdravě začít den!

Znáte tyto dortíky z hrnečku? Jaký máte nejraději?

ynezorPumanzeSaNyknalC