Hlavní obsah

Ovocné knedlíky 3x jinak

Foto: Petr Makovička

Kynuté nebo tvarohové, ovocné knedlíky jsou báječné

Ovocné knedlíky, které vypadají jako houskové nebo bramborové, ale přitom jsou sladké a sakramentsky dobré? I ty jsme zařadili do dnešních receptů na knedlíky z ovoce! Nechybí ani klasika v podobě kynutých a tvarohových. Žádný strach, všechny tři se vám povedou na první pokus!

Článek

Kdekdo se ovocných knedlíků bojí, přitom tento strach není ani trochu na místě. Těsto je hotové raz dva, balení ovoce není žádná věda a „knedle“ jsou uvařené také za chvilku. Takže konec výmluv, a alou do kuchyně. Beztak máte čerstvých jahod určitě plnou lednici a nevíte, co s nimi…

Kynutá klasika

Potřebujete: Ovoce (jahody, švestky, meruňky…), 550 g polohrubé mouky, 21 g droždí, špetku soli, lžičku cukru krupice, 1 vejce, 150 ml vlažného mléka, 100 ml vlažné vody, 6 lžic cukru moučka, 4 lžíce oleje, rozpuštěné máslo, moučkový cukr a tvrdý tvaroh na posypání.

Foto: Petr Makovička

Kynuté ovocné knedlíky pro malé i velké jedlíky

Postup: V hrníčku mléka rozpusťte cukr a rozdrobte kvasnice. Nechte asi 10 minut, aby vznikl kvásek. Přimíchejte k mouce, vejci, vodě, moučkovému cukru, oleji, špetce soli a vypracujte rukama nebo hnětacími háky těsto hladké jako dětská prdelka. Nechte kynout na teplém místě asi 45 minut. Z těsta vyválejte asi 5 mm silný plát (použijte silikonový vál a nerezový váleček, pak nebudete muset používat mouku na podsypání) a rádýlkem vytvořte čtverce o délce strany 5 až 6 cm. Na každý čtverec položte kousek ovoce, spojte rohy těsta a v dlaních vyválejte hladkou kuličku.

Když budete mít ukouleno, vařte knedlíky v páře nebo vroucí vodě. Nejdříve 3 minuty, poté je vidličkou otočte, a pokračujte ještě další 3 minuty. Voda by neměla klokotat, spíš se vařit jen opravdu mírně. Knedlíky vylovte, položte na talíř a opatrně propíchněte vidličkou, aby z nich unikla pára a nesrazily se. Podávejte polité rozpuštěným máslem, posypané moučkovým cukrem a tvarohem. Kdo chce, může přidat ještě omáčku z rozmačkaného čerstvého ovoce.

Pro ty, kdo radši tvarohové

Potřebujete:250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, špetku soli, 200 g polohrubé mouky, 50 g másla; máslo, tvrdý tvaroh a moučkový cukr na posypání, čerstvé ovoce.

Foto: Petr Makovička

Tvarohové knedlíky s jahodami v Michalově provedení byly bez chyby

Postup: Měkký tvaroh, vejce, sůl, mouku a rozpuštěné máslo smíchejte dohromady a propracujte hladké a vláčné těsto. Z něj vytvořte váleček, nakrájejte ho na menší špalíčky. Každý špalíček prsty roztáhněte, ovoce vložte do placičky a zabalte kulatý knedlík. Vařte 6 minut, nemusíte ani obracet, protože knedlíky neplavou na hladině. Opět po vyjmutí propíchejte, aby unikla pára. Podávejte polité máslem, posypané strouhaným tvrdým tvarohem a moučkovým cukrem.

Hrníčkové knedlíky, které nejspíš neznáte

Potřebujete: 300 g borůvek, 200 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 2 vejce, špetku soli, tvrdý tvaroh, máslo a moučkový cukr na posypání, hrubou mouku na vysypání hrnků, olej na vymazání.

Foto: Petr Makovička

Hrnečku, vař!

Postup:Tyto knedlíky jsou trochu jiné než ostatní ovocňáky, ale jsou také moc dobré. Čerstvé borůvky omyjte, pokud máte kompotované, nechte je okapat. Smíchejte žloutky, mléko a polohrubou mouku. Do těsta nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. A nelekněte se – ano, těsto je řídké! Větší hrníčky (ideálně o objemu 250 ml) vymažte olejem a vysypte hrubou mouku. Teď můžete začít vrstvit. Nalijte do hrníčku menší sběračku těsta, zasypte borůvkami a pokračujte, dokud není hrnek plný do tří čtvrtin.

Připravte si větší hrnec s pařáčkem. Kdo má sice vysoký hrnec, ale zato s malým průměrem, může dát na dno hrnce místo pařáčku utěrku. Do hrnce naskládejte naplněné hrníčky, zalijte vodou tak do poloviny výšky hrníčků a vařte pod pokličkou 30 minut. Vyklápějte ještě horké, propíchejte vidličkou a krájejte jako klasické houskové knedlíky – nití, kráječem nebo velmi ostrým nožem.

Podělte se s námi o vaše oblíbené recepty do diskuse pod článkem nebo v rubrice znojemskou pečení ZDE!

ynezorPumanzeSaNyknalC