Článek
Kdekdo se ovocných knedlíků bojí, přitom tento strach není ani trochu na místě. Těsto je hotové raz dva, balení ovoce není žádná věda a „knedle“ jsou uvařené také za chvilku. Takže konec výmluv, a alou do kuchyně. Beztak máte čerstvých jahod určitě plnou lednici a nevíte, co s nimi…
Kynutá klasika
Potřebujete: Ovoce (jahody, švestky, meruňky…), 550 g polohrubé mouky, 21 g droždí, špetku soli, lžičku cukru krupice, 1 vejce, 150 ml vlažného mléka, 100 ml vlažné vody, 6 lžic cukru moučka, 4 lžíce oleje, rozpuštěné máslo, moučkový cukr a tvrdý tvaroh na posypání.
Kynuté ovocné knedlíky pro malé i velké jedlíky
Postup: V hrníčku mléka rozpusťte cukr a rozdrobte kvasnice. Nechte asi 10 minut, aby vznikl kvásek. Přimíchejte k mouce, vejci, vodě, moučkovému cukru, oleji, špetce soli a vypracujte rukama nebo hnětacími háky těsto hladké jako dětská prdelka. Nechte kynout na teplém místě asi 45 minut. Z těsta vyválejte asi 5 mm silný plát (použijte silikonový vál a nerezový váleček, pak nebudete muset používat mouku na podsypání) a rádýlkem vytvořte čtverce o délce strany 5 až 6 cm. Na každý čtverec položte kousek ovoce, spojte rohy těsta a v dlaních vyválejte hladkou kuličku.
Když budete mít ukouleno, vařte knedlíky v páře nebo vroucí vodě. Nejdříve 3 minuty, poté je vidličkou otočte, a pokračujte ještě další 3 minuty. Voda by neměla klokotat, spíš se vařit jen opravdu mírně. Knedlíky vylovte, položte na talíř a opatrně propíchněte vidličkou, aby z nich unikla pára a nesrazily se. Podávejte polité rozpuštěným máslem, posypané moučkovým cukrem a tvarohem. Kdo chce, může přidat ještě omáčku z rozmačkaného čerstvého ovoce.
Pro ty, kdo radši tvarohové
Potřebujete:250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, špetku soli, 200 g polohrubé mouky, 50 g másla; máslo, tvrdý tvaroh a moučkový cukr na posypání, čerstvé ovoce.
Tvarohové knedlíky s jahodami v Michalově provedení byly bez chyby
Postup: Měkký tvaroh, vejce, sůl, mouku a rozpuštěné máslo smíchejte dohromady a propracujte hladké a vláčné těsto. Z něj vytvořte váleček, nakrájejte ho na menší špalíčky. Každý špalíček prsty roztáhněte, ovoce vložte do placičky a zabalte kulatý knedlík. Vařte 6 minut, nemusíte ani obracet, protože knedlíky neplavou na hladině. Opět po vyjmutí propíchejte, aby unikla pára. Podávejte polité máslem, posypané strouhaným tvrdým tvarohem a moučkovým cukrem.
Hrníčkové knedlíky, které nejspíš neznáte
Potřebujete: 300 g borůvek, 200 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 2 vejce, špetku soli, tvrdý tvaroh, máslo a moučkový cukr na posypání, hrubou mouku na vysypání hrnků, olej na vymazání.
Hrnečku, vař!
Postup:Tyto knedlíky jsou trochu jiné než ostatní ovocňáky, ale jsou také moc dobré. Čerstvé borůvky omyjte, pokud máte kompotované, nechte je okapat. Smíchejte žloutky, mléko a polohrubou mouku. Do těsta nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. A nelekněte se – ano, těsto je řídké! Větší hrníčky (ideálně o objemu 250 ml) vymažte olejem a vysypte hrubou mouku. Teď můžete začít vrstvit. Nalijte do hrníčku menší sběračku těsta, zasypte borůvkami a pokračujte, dokud není hrnek plný do tří čtvrtin.
Připravte si větší hrnec s pařáčkem. Kdo má sice vysoký hrnec, ale zato s malým průměrem, může dát na dno hrnce místo pařáčku utěrku. Do hrnce naskládejte naplněné hrníčky, zalijte vodou tak do poloviny výšky hrníčků a vařte pod pokličkou 30 minut. Vyklápějte ještě horké, propíchejte vidličkou a krájejte jako klasické houskové knedlíky – nití, kráječem nebo velmi ostrým nožem.
Podělte se s námi o vaše oblíbené recepty do diskuse pod článkem nebo v rubrice znojemskou pečení ZDE!