Hlavní obsah

Strašák jménem strie

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pravidelná péče o pleť úspěšně bojuje se striemiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neustálé váhové výkyvy, těhotenství, ale i dědičné dispozice, to všechno jsou faktory, kvůli nimž nám na kůži vznikají nevzhledné „čárky", jimž se odborně říká strie. A pozor, objevují se i u dětí! Prozradíme vám, kde se strie vzaly, a jak s nimi zatočit nebo jejich vzhled co nejvíce zmírnit.

Článek

Co to vlastně je?

Strie neboli česky pajizévky vznikají popraskáním elastických vláken pod povrchem kůže. Proto, aby na našem těle dělaly neplechu, je „ideální" zátěž pokožky. Nejčastěji postihují těhotné ženy a osoby, které prošly dramatickými váhovými výkyvy. Nevyhýbají se ale ani mužům nebo dětem. Místa, jež nejvíce postihují, jsou břicho, boky, stehna, hýždě a ňadra. Jde zkrátka o nevzhledné jizvičky bílé až červenofialové barvy, s nimiž se nechceme smířit a z těla je co nejúčinněji odstranit. Bohužel zbavit se jich znamená důslednost, pravidelnou péči ošetřujícími přípravky a s tím také související zdravou životosprávou a samozřejmě pohybem.

Děti a strie?

Nedivte se, i u našich malých ratolestí je výskyt strií běžný. Musíme vás ale ujistit, že se to stává otylým dětem. Nejčastěji jsou na vině hojně navštěvované fast foody. Není nutné našim dětem rychlá občerstvení striktně zakazovat, občasná návštěva neškodí, ale jak známo, tučná strava „umí" své. Děti tloustnou a jejich citlivá kůže je zatížena nadbytečnými kily... a jsme u strií - narušené pružnosti pokožky. Proč by se měl váš syn nebo dcera v bezstarostném věku zabývat těmito dermatologickými problémy? Dbejte proto na jeho stravu a dostatek pohybu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kůži zpevňujte cvičenímFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tak trochu jiný stav

Těhotenství je pro každou ženu zlomovým okamžikem v jejím životě. V této době si většina budoucích maminek uvědomuje, jakými změnami její tělo prochází a musíme uznat, že péče o tělo velmi pokročila. Zjistilo se, že strie se objevují nejčastěji u prvorodiček. Napínáním kůže v oblasti bříška dochází k velké zátěži, proto je dobré ji už od prvních měsíců pravidelně ošetřovat. Přípravky jemně vtírejte zespoda směrem k srdci a do stran. Účinné bývají i lehké poštipy, díky nimž se tkáň uvolní a přípravek se lépe vstřebá. Masáž provádějte nejlépe dvakrát denně. Dva týdny před plánovaným porodem si ji ale raději odpusťte. Mohla by vyvolat nechtěné porodní stahy. Zatížením ale prochází také kůže v oblasti prsou, která se díky mléčným žlázám zvětšují, postižení se může vyskytnout i na zadečku.

Dieta a zase ta dieta

Každý odborník na výživu vám nakonec poradí to stejné. Jezte střídmě a pravidelně. Jen tak účinně zhubnete a efekt bude trvalý. Že jste ho už tolikrát neuposlechla? Rychle se zbavit kil je sen každé ženy, ale tato cesta má svá úskalí. Nejenže nám hrozí tolik obávaný jo-jo efekt. Navíc se nám při rychlém váhovém úbytku v některých partíích vytvoří táhlé jizvičky. Ano, hladovění si vybírá daň v podobě strií. Kila sice odešla, ale kam se poděla ta pěkná pružná pevná kůže? Zachránit nás může už jen pohyb a opět pravidelné používání přípravků pro tuto péči. O nich ale až později.

Cože? Muži to mohou mít také?

A to nemluvíme jen o mužích, jejichž BMI se pohybuje nad 30, nebo o těch, jejichž „ozdobou" je takzvaný pivní pupek. Tento problém postihuje i pány, kteří celé dny tráví v posilovně. Na vině je rychlý nárůst svalové hmoty.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Děti a rychlá občerstvení - čím méně, tím lépeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Chci je pryč!

Musíme vás zklamat. Vzniklých strií se už nelze definitivně zbavit. Ale nejsme bezmocní - užíváním vhodných přípravků je lze potlačit a předcházet tak vzniku dalších. Jak tedy na to? Na trhu najdeme spoustu přípravků, ze kterých si vybere opravdu každý. Zpevňující mléka, přírodní oleje, speciální přípravky pro těhotné ženy...

Základní hesla, která je ale nutno dodržovat, jsou důslednost a pravidelnost. Jen pak dosáhneme kýženého výsledku. Přípravky do postižených partií vmasírováváme, ať už rukama nebo drsnou rukavicí. Extrémní tlak ale není nutný. Naopak by mohl tkáň ještě více poškodit.

Osvědčilo se také opalování, díky němuž jsou jizvičky méně viditelné. Ale opět - nepřehánět! Dále pomáhá konzumace vitaminů, nejlépe B, C a E. Existují také specializovaná pracoviště, kde vám pomocí moderních přístrojů zmírní barvu strií a vyrovnají povrch kůže tak, aby byly co nejméně nápadné.

Není tedy nutné házet flintu do žita. Strie stejně jako celulitida se nevyhýbají ani slavným modelkám. Tak tedy, vzhůru do boje!

Související témata:

Načítám