Hlavní obsah

Čím dokážete v zelenině ničit vitaminy? Na tyhle chyby si dejte pozor!

Foto: Profimedia

Zeleninový salát si zakápněte třeba olivovým olejem. Aby vaše tělo vstřebalo všechny vitaminy, potřebuje zeleninu konzumovat spolu s nějakým zdrojem zdravého tukuFoto: Profimedia

Reklama

Když se řekne zdravé jídlo, tak si snad každý jako první představí zeleninu. Jenže milá zelenina je trochu citlivka, a jakmile s ní zacházíte špatně, začne o své skvělé složky přicházet. Na co pozor?

Článek

Skutečnost, že je ve vašem každodenním jídelníčku vždycky nějaká ta zelenina, je skvělá. Nicméně, když už jste tak poctiví a aktivně ji jíte, proč se nesnažit, abyste z její konzumace vytěžili maximum?!

Kvůli čemu přicházíte o dost prospěšných látek ze zeleniny?

1. Jíte zeleninu samotnou

Asi jednou z nejčastějších chyb – zejména dietářek – je, že konzumují zeleninu samotnou. Především je problém, že ji nekombinuji s nějakým tukem. Je ji totiž potřeba aspoň pokapat olejem.

„Olejovou zálivku doporučuji ideálně na každou zeleninu. Z olejů vybírejte například konopný, dýňový nebo olivový extra panenský. Ty obsahují omega mastné kyseliny, jež uvolňují do těla ze zeleniny antioxidanty a živiny, které jsou pro vás nesmírně důležité. Tyto tuky podporují v těle rovnováhu a eliminují skryté záněty,“ uvádí Ing. Martin Škába, výživový poradce působící na klinice Mediestetik.

Foto: Profimedia

Celé kusy zeleniny obsahují na rozdíl od šťáv také hodně vlákninyFoto: Profimedia

2. Dáváte přednost odšťavňování

Nemáme vůbec nic proti zeleninovým šťávám. Pokud si jimi chcete zpestřit a ozdravit pitný režim, jen do toho. Je však dobré si uvědomit, že samotná šťáva bude vždycky představovat jenom určitou část zeleniny. Nikdy nenahradí celý kus. A právě v pevné části zeleniny je nejvíce obsažená veledůležitá vláknina.

Pokud přece jenom rádi konzumujete zeleninu v tekuté formě, připravte si smoothie, tedy nápoj z rozmixovaných celých kusů zeleniny a ovoce.

3. Vyléváte vodu, ve které zeleninu vaříte

Jako první je třeba zmínit, že úplně nejšetrnější je tepelná úprava v páře. „Zelenina zůstává křehká, nerozváří se a zachovává si svou chuť, barvu a maximum vitaminů, minerálních látek a bioflavonoidů,“ říká dietoložka PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

„Když zeleninu vaříte ve vodě, vitaminy se rozpustí a uvolní se do vody. V zelenině jich zůstane jen menší množství. Proto pokud se už rozhodnete pro vaření ve vodě, tuto vodu rozhodně nevylévejte! Můžete ji výborně využít třeba pro přípravu polévky či omáčky,“ doporučuje dále odbornice.

Foto: Profimedia

Pokud zeleninu vaříte ve vodě, určitě pak vývar nevylévejte, obsahuje spoustu cenných látekFoto: Profimedia

4. Kupujete zeleninu do zásoby

Zeleninu byste měli zpracovat co nejdříve, maximálně několik dní po zakoupení. Zcela ideálně co nejdříve po sklizení. Je to jedno z pravidel, které se v dřívějších dobách ctilo běžně, zatímco dnes na něj lidi zapomínají, což není dobře.

„Při delším skladování dochází na zelenině k oxidaci. Je radikálně napadána její struktura, na povrchu se objevují patogenní bakterie, které vytváří plíseň,“ uvádí Martin Škába. Navíc v počáteční fázi procesu oxidace se neobjevují žádné viditelné známky, což může být matoucí.

5. Úplně zavrhujete tepelnou úpravu

Jak to tak v přírodě chodí, žádné pravidlo není bez výjimky. A tak existují i druhy zeleniny, které jsou zdravější tepelně upravené.

„Zejména v chladném období je možné využít hlubokomrazenou zeleninu. Ale nejsem ani proti používání zeleniny v polévkách během léta. Jde jen o to, naslouchat svému tělu. Například mrkev nebo rajčata jsou lepší vařená, uvolní se z nich ještě více výživných látek a jsou lépe vstřebatelné,“ uvádí na závěr výživový poradce Martin Škába.

Kolik denně sníte zeleniny vy?

Reklama

Načítám