Hlavní obsah

5 největších stravovacích chyb, které děláte v práci. Škodí nejen hubnutí!

Foto: sakkmesterke, Shutterstock.com

Foto: sakkmesterke, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte práci tak náročnou, že vám vůbec nezbývá čas přemýšlet, co, kdy a jak budete během dne jíst? A kde berete celý den energii? Strava má přímý dopad na vaši pracovní produktivitu a my víme, jakým chybám byste se měli vyhnout.

Článek

Ne každý si může během pracovního dne odejít co dvě hodiny na malou zdravou svačinku. Své stravovací návyky musíte uzpůsobit svým povinnostem, to bezesporu. Existuje však nějaký základ, který byste se měli snažit každý den a za každou cenu dodržovat. Pokud vás k tomu dostatečně nemotivuje ani příslib hezčího těla, ani pevnějšího zdraví, myslete alespoň na svůj pracovní výkon. Tyhle chyby na něj mají totiž dosti negativní vliv.

První nápoj káva, první jídlo oběd

Radši si přispíte o patnáct minut déle, než abyste tento čas věnovali poklidnému snídání. Na ranní kávu však nezapomenete! Když ji do sebe nevyklopíte narychlo ještě doma, tak si ji dáte cestou nebo hned jak dorazíte do práce.

Tohle je ale přesně ten špatný start. Právě jím si každé ráno zaděláváte na večerní přejídání, stejně jako na únavu během dne. Ideální je snídat do hodiny po probuzení. Nic se však nestane, ani když si první jídlo dáte hned, jakmile dorazíte do práce, tedy zhruba do dvou hodin od probuzení.

Určitě ale nezačínejte až obědem! Když tak učiníte, znamená to, že celé dopoledne „pojedete“ na rezervy. Ač to možná fyzicky nepocítíte, tělo bude strádat a způsobenou újmu si bude chtít v dohledné době až příliš bohatě vynahradit.

Foto: Solis Images, Shutterstock.com

Spočítejte si, kolikrát za den se vydáte ke kávovaru. Více než třikrát už je hodněFoto: Solis Images, Shutterstock.com

Až moc ranních káv

Vypijete během dne dva až tři šálky kávy a tuhle hranici překročíte jen velmi výjimečně? Pak buďte v klidu – v malém množství může káva celkem dobře prospět.

Jestli se ale řadíte do skupinky těch, kteří dva tři šálky vypijí za první dvě hodiny v práci a dále už to ani nezvládají počítat, pak je to špatně. Káva vyvolává závislost podobně jako cigarety nebo některé drogy. A zatímco v malém množství vám dodá energii, ve velkém může naopak více než cokoli jiného vést k nižší koncentraci a celkovému útlumu.

Obědváte u počítače

Obědová pauza by měla být pauza skutečně a doslova. Jestliže jíte na svém běžném pracovním místě a ke všemu ani nepřestanete pracovat, není to dobře.

Nedá se sice říct, že to ovlivní vaši produktivitu, avšak váš mozek může mít pocit, že jste ho nějak ošidili. Dle něj jste se nenajedli pořádně, když jste se nesoustředili, a proto se tělo opět přihlásí večer po práci a bude vás mučit nezvladatelnými chutěmi.

Upíráte organismu vláhu

Voda je nejzákladnější živina vůbec, bez jejího přísunu nemáte šanci přežít. Je na ní závislá takřka většina fyzických procesů, včetně využívání energie pro chod organismus. Cítíte se během dne v práci utlumení nebo vás třeba přepadají migrény? Jako první si vždy položte otázku, zda dostatečně pijete.

Zatímco kávu jsme doporučili v množství zhruba dva až tři šálky během pracovního dne (počítejme osm hodin), čisté vody byste měli vypít více než litr a v teplých dnech si nebojte dát pět až šest sklenic.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Bolestem hlavy či nesoustředěnosti v práci lze předcházet dodržováním pitného režimuFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

Svačíte špatně nebo vůbec

Odpolední svačinu do práce si nikdy nenachystáte. Jako by vás nenapadlo, že když se v poledne naobědváte a domů dorazíte v sedm večer, budete mít v mezidobí možná hlad.

Nejčastěji to vyřešíte třemi způsoby. Buď nejíte nic a jaksepatří se přejíte až večer, nebo si dojdete do nejbližšího bufetu koupit nějakou tyčinku či podobnou „věc“ (jídlo se tomu říkat nedá), anebo se některý den poštěstí – kolegyně donese nějakou tu bábovku či dortík. Stejně nechcete urazit, tak se aspoň zaplácnete moučníkem.

Ideální variantou je si svačinku do práce připravit. Nemusí jít o nic složitého: sbalíte si sýr cottage a plátek žitného chleba nebo kelímek bílého jogurtu s trochou ořechů a máte hotovo. A jestli už volíte průmyslové potraviny, vsaďte například na kvalitní proteinové tyčinky s minimem cukru.

Jakému jídlu během pracovního dne dáváte přednost vy? My obědu aneb Zdravý a levný oběd do práce? Máme tipy do krabičky!

Reklama

Načítám