Hlavní obsah

Hvězdné pupínky aneb Jak bojují s akné krásky jako Victoria Beckham, nebo Cameron Diaz?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při pohledu na vyretušované fotky je snadné zapomenout, že i celebrity jsou „jen“ obyčejní lidé a že se automaticky nerodí s dokonalou pletí. Naopak, spousta z nich vede zdlouhavý boj s akné. Jak se s pupínky pere Kendall Jenner, Cameron Diaz nebo Victoria Beckham?

Článek

Pokud jste, až na pár pupínků, nemuseli tento problém nikdy řešit, nejspíš ani nemůžete docenit, jak velké štěstí máte. Problematická pleť umí pěkně pošramotit sebedůvěru, což potvrzují i slavné krásky, které s akné měly tu „čest“. Zatímco některé s ním zápolí pořád, jiným se ho podařilo alespoň částečně dostat pod kontrolu. A co že jim nejvíce pomohlo? Vyhýbání se fast foodům, vyhození abrazivních přípravků nebo losos v jídelníčku.

Kendall Jenner

Myslíte, že modelkám se akné vyhýbá? Bohužel ne. S problematickou pletí bojuje i Kendall Jenner (22), která je navzdory těmto komplikacím nejlépe placenou modelkou současnosti. A právě o jejích pupíncích, které byly vidět i přes vrstvu make-upu na Zlatých Glóbech, se hodně diskutovalo. Přestože je dnes Kendall poměrně nad věcí a mluví o tom, jak se nemáme nechat akné limitovat, v minulosti to tak statečně nenesla: „Když jsem byla mladší, měla jsem s pletí opravdu velké problémy a dost to ovlivňovalo moje sebevědomí. Stěží jsem se na lidi podívala, když jsem s nimi mluvila a pořád jsem si pupínky překrývala rukou.“

Přestože modelku pleť sem tam zlobí, díky radám dermatoložky Christie Kidd došlo k výraznému zlepšení. Doktorka jí poradila zaujmout co nejšetrnější přístup k pleti, který sama popsala: „Nikdy si nečistěte obličej s čímkoli abrazivním, zapomeňte na peeling i čistící kartáčky. To vše může vést k zánětům a celkovému zhoršení stavu.“ Kendall také hodně pomohla laserová léčba, která zmírňuje i jizvičky po akné.

Foto: Profimedia.cz

Kendall pleť zradila jako na potvoru před předáváním lednových Zlatých glóbů. Na fotce vpravo je nicméně vidět, že před lety byl stav modelčina akné mnohem horšíFoto: Profimedia.cz

Bella Thorne

O tom, jaký je život s akné, ví své i herečka Bella Thorne (20). Místo schovávání se ale na Instagram nahrála svou fotku bez jakéhokoli make-upu a napsala post, který získal kvantum srdíček: „Není žádným tajemstvím, že bojuji s akné. Často jsem se kvůli tomu styděla a cítila špatně. Ale neměla bych. Na akné není nic nenormálního. Už mám dost podsouvání toho, že všichni musí mít perfektní pleť. Kašlu na to. Ukážu vám svoji tvář přesně tak, jak je. A ať si každý říká, co chce.“

Herečka si zároveň stěžuje, že ji štvou lidé, kteří jí dávají rady typu „vyčisti si obličej“. Akné zpravidla nebývá důsledkem nedostatečné péče, ale spíše hormonů. Sama Bella podstupuje série chemických peelingů, pravidelně chodí k dermatologovi a za sebou má i kontroverzní tabletkovou léčbu, která může vyvolávat hluboké deprese.

Foto: Profimedia.cz

Bella Thorne se rozhodla svou problematickou pleť neskrývat. To ale neznamená, že by boj s pupínky vzdalaFoto: Profimedia.cz

AnnaLynne McCord

„Nejsem perfektní a jsem s tím v pohodě,“ napsala na svůj instagramový účet herečka AnnaLynne McCord (30), která se proslavila seriálem 90210: Nová generace, který odkazoval na kultovní Beverly Hills 90210. Blondýnka s pletí bojuje už od puberty a sama přiznává, že na sobě zaregistruje zhoršení akné pokaždé, když si přestane hlídat jídelníček a dá si něco z fast foodu.

A jaký je její tip? Navštivte dermatologa a neztrácejte sebedůvěru, i když je to někdy těžké. AnnaLynne dodržuje pečlivě beauty režim, kdy dvakrát denně pleť šetrně čistí, tonizuje a na noc navíc používá léčivé krémy proti akné.

Foto: Profimedia.cz

Akné není jen problémem dospívajících. Třicetiletá AnnaLynne se s pupínky potýká už dlouhá létaFoto: Profimedia.cz

Lorde

S nenalíčenou tváří vyšla na světlo světa (tedy sociálních sítí) i známá zpěvačka Lorde (21), když uveřejnila fotku, jak leží v posteli s tváří pokrytou ťupkami přípravku proti akné. A to není jedinkrát, kdy zpěvačka zabrousila do tohoto tématu. Nebála se dokonce uveřejnit své dvě fotky z vystoupení a sama upozornila na to, že jedna z nich je výrazně vyretušovaná, zatímco na druhé (té opravdu reálné) má na tváři pupínky. „Nechci, aby mě fanoušci znali jen upravenou grafickým programem,“ prohlásila Lorde.

Foto: Profimedia.cz

Na vyumělkované fotky zpěvačka Lorde neníFoto: Profimedia.cz

Cameron Diaz

Zdá se, že herečka Cameron Diaz (45) nad akné přece jen zvítězila. Po celoživotním zápasu s pupínky má v posledních letech konečně klid a za příčinu tohoto úspěchu považuje radikální změnu jídelníčku. O zdravém životním stylu napsala Cameron dokonce dvě knihy – Body Book vyšla v českém překladu v roce 2014 a o dva roky později přišla Longevity Book o umění stárnout. Přestože se o vlivu stravy na akné (i o jeho míře...) stále diskutuje, u herečky to evidentně zafungovalo.

„Mívala jsem příšernou, opravdu příšernou pleť a dělala jsem snad všechno možné, jen aby pupínky zmizely. A dlouho nic nepomáhalo – ani krémy, ani léky. Někdy opravdu nebylo snadné zakrýt před kamerou všechny ty boláky. Ale pak jsem přestala jíst jídlo z fast foodu a pleť se začala postupně čistit,“ prohlásila Cameron s tím, že akné zpětně vnímá jako způsob, kterým se jí vlastní tělo snažilo říct, aby přešla na zdravější stravu.

Foto: Profimedia.cz

Se změnou stravovacích návyků přišla změna k lepšímu. Na fotce vpravo je přitom vidět, jak vypadala Cameronina pleť ještě před sedmi letyFoto: Profimedia.cz

Victoria Beckham

Přestože se pleť Victorie Beckham (43) za poslední léta výrazně zlepšila, módní návrhářka se o ni musí i nadále úzkostlivě starat. Kromě kosmetiky byl pro ni prý zlomový tip, který jí dal dermatolog Harold Lancer. „Znám ho léta a s pletí mi opravdu pomohl. Řekl mi, abych si začala dávat každý den lososa. Ptala jsem se, jestli opravdu každý den a on mi řekl ano, na snídani, oběd nebo večeři, ale denně.“ Losos obsahuje spoustu omega-3 mastných kyselin, které mají protizánětlivé účinky, je tedy možné, že má na stav akné opravdu pozitivní vliv. Doktor Lancer také zdůrazňuje, že losos má i vysoké procento tolik potřebných bílkovin a pokud se vám prý přejí, můžete ho vyměnit za pstruha nebo makrelu.

Foto: Profimedia.cz

Bývalé Spice Girl změnila život rada dermatologa Harolda LanceraFoto: Profimedia.cz

Zápasíte s akné? Co se v boji s tímto problémem osvědčilo vám?

Reklama

Načítám