Hlavní obsah

Pupínky i v dospělosti? Poradíme vám, co na ně opravdu zabírá

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jen ze samotného názvu „problematická“ vyplývá, že svým majitelkám umí pěkně zavařit. I problematická pleť se ale dá usměrnit. Stačí jen pochopit její zákonitosti a vyzbrojit se spolehlivými pomocníky.

Článek

Rovnou zapomeňte na urputné čištění, odmašťování, drbání a vůbec cokoli, co by mohlo vaši pleť rozladit. Chápeme, že můžete pociťovat nutkání drhnout každičký pór, tahle přemíra snahy se ale rychle otočí proti vám. Problematická pleť ve skutečnosti potřebuje šetrný přístup a produkty, které ji budou léčit bez toho, aniž by ji podráždily. Za následující tipy bychom dali ruku (a klidně i obě :-) do ohně!

Tři důležitá písmenka

Jaká písmena máme na mysli? Jsou jimi SPF alias ochranný faktor. Nenechte si navykládat, že slunce aknózní pleti prospívá. Ano, díky opálení se může zdát, že se její stav zlepšil, opak je ale pravdou. UV záření zhoršuje nejen akné, ale má za výsledek i tvorbu pigmentových skvrn. Pokud ani jedno nechcete, myslete na SPF dnes a denně. Nový Effaclar Duo (+) poskytuje sluneční ochranu, zvládá boj proti nedokonalostem, pigmentovým skvrnám a ke všemu ještě hydratuje a matuje. Ideální parťák na léto!

Foto: archiv firmy

Na foto: lehký hypoalergenní krém Effaclar Duo (+) s SPF 30, La Roche-Posay, 459 Kč/40 mlFoto: archiv firmy

Pro dospěláky

Pleť teenagerů, na kterou cílí velká část „problematických“ produktů, má odlišné reakce a potřeby. Na projevy akné v dospělosti, které ne a ne odeznít, je přímo dělaná péče Kiehl’s. Kromě prevence proti pupínkům se soustředí i na zklidnění, zjemnění a sjednocení tónu pleti. Nezapomeňte, že problematická pokožka potřebuje šetrný přístup, a vybírejte produkty, které tento parametr splňují.

Foto: archiv firmy

Na foto: péče Breakout Control Blemish Prevention Facial Treatment Lotion, Kiehl’s, 1320 Kč/60 mlFoto: archiv firmy

Péče, nebo sjednocení?

Máte-li zkušenost s párováním různých zmatňujících krémů s make-upy, dost možná se vám to stalo také – odlišné textury si nemusejí sednout a při nanášení make-upu se může spodní vrstva krému drolit. Nic podobného ale při použití krémů 2 v 1 nehrozí. Sébium Global Cover je dokonce 3 v 1, ve víčku totiž skrývá ještě zelený korektor, který se používá k překrytí začervenalých míst a pupínků. Krytí slibuje na 12 hodin, zmatňuje a pracuje na tom, abyste se s akné nemusely potýkat. Kompromisy tak už dělat nemusíte!

Foto: archiv firmy

Na foto: péče 3 v 1 Sébium Global Cover, Bioderma, 459 Kč/30 mlFoto: archiv firmy

Silný kalibr

Když už to s vaší pletí vypadá nahnutě, použijte intenzivní sérum, které se dá aplikovat lokálně, a pokud jste v průšvihu, i celoplošně. Koloidní stříbro v kombinaci s dalšími složkami eliminuje bakterie způsobující akné a pupínek začne rychle mizet, aniž by došlo k často vídanému vysušování pleti. Séra se nemusejí bát ani majitelky citlivé pleti. Používejte je výhradně na vyčištěnou pleť a vyhněte se očnímu okolí!

Foto: archiv firmy

Na foto: antibakteriální sérum MediBac Breakout Control, Dermalogica, 1355 Kč/30 mlFoto: archiv firmy

Peeling bez zrníček

Už jsme vám vysvětlovali, že na problematickou pleť nesmíte zhurta. S tím souvisí i fakt, že tomuto typu zpravidla nesvědčí klasické abrazivní peelingy. Řešením mohou být ovocné kyseliny, se kterými se pracuje v různých koncentracích. Čtyřprocentní kyselinu glykolovou najdete v nočním peelingu Vichy, který je vhodný pro všechny typy pleti včetně citlivé. Odstraní odumřelé buňky a pracuje, zatímco vy spíte. Naneste pomocí tamponku na vyčištěnou pleť, neoplachujte a nezapomeňte ráno použít krém s ochranným faktorem (při práci s ovocnými kyselinami to je nutnost)! Peeling je koncipován na každý den, zkraje ale doporučujeme začít s použitím dva- až třikrát týdně.

Foto: archiv firmy

Na foto: noční rozjasňující peelingová péče Idéalia, Vichy, 699 Kč/100 mlFoto: archiv firmy

Antibakteriální sprej

Bojujete, abyste tvář udržely čistou? Pak vám přijde vhod antibakteriální sprej, který má kromě akné dobré výsledky i u citlivé nebo podrážděné pleti. Používá se mezi čištěním a krémem, nastříkat na tvář ho ale můžete i kdykoli během dne. Pozor, během aplikace zavřete oči. Serozinc obsahuje jen tři složky: sulfid zinečnatý, adstringentní chlorid sodný a čištěnou vodu.

Foto: archiv firmy

Na foto: zklidňující a čisticí sprej Serozinc, La Roche-Posay, 219 Kč/150 mlFoto: archiv firmy

Zázračný jíl

U problematické pleti je používání čisticích masek nezbytností. Výborné výsledky mají masky jílové, přičemž ten bílý se považuje za nejšetrnější (a už jsme zase u toho lehkého přístupu). Jíl čistí do hloubky, absorbuje přebytečný maz, a navíc působí antibakteriálně. Masku Pure Empreinte můžete používat dvakrát týdně – jedno „maskování“ vám zabere pouhých pět minut.

Foto: archiv firmy

Na foto: čisticí maska s bílým jílem Pure Empreinte, Lancôme, 1190 Kč/100 mlFoto: archiv firmy

Na boj s póry

Nebudeme vám slibovat vyzmizíkování pórů. Jisté však je, že když je budete pravidelně cídit a používat přípravky na jejich stažení, budou čisté a mnohem méně viditelné. Doporučit vám můžeme dvojici masek, kdy číslo jedna otevře a pročistí póry a číslo dvě je stáhne na minimum. Děkovat za to můžete zejména prášku z dřevěného uhlí.

Foto: archiv firmy

Na foto: duo masek na stažení pórů Mini Premium Hot & Cool Pore Pack Duo, Caolion, prodává Sephora, 380 Kč/10 g + 15 gFoto: archiv firmy

A jaký je váš zaručený tip na problematickou pleť?

Související témata:

Načítám