Hlavní obsah

Hvězdy: opravdu ovlivňují náš osud?

Foto: samphoto.cz/jiunlimite

Máme astrologii věřit?Foto: samphoto.cz/jiunlimite

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astrologie a její návody, jak se vyrovnávat s tím, co život přinese. Dá se jí věřit? Máme podle jejích předpovědí postupovat?

Článek

Hvězdy. Jak krásně září, když je obklopuje černočerná tma. Fascinace světélkující hvězdokupou provází lidstvo snad od té doby, co svět světem stojí. Babylóňané v Mezopotámii věřili, že se na obloze skrývají znamení, které jim přinášejí poselství o veřejných záležitostech (vláda, boje, sklizeň). První objevený zvěrokruh má kořeny někdy v roce 419 př. n. l. a všichni známe jeho 12 částí od Berana po Ryby.

Osud v rukou hvězd?

Ve středověku žilo hodně lidí, kteří se domnívali, že hvězdy jsou božím poselstvím, jakýmsi jeho nástrojem, a dokáží napovídat i varovat, astrologie byla (a je) velmi uznávanou vědou. Ostatně svatý Albert Veliký (1193-1280) byl toho názoru, že události, jenž se dějí mezi lidstvem, mohou být zapříčiněny pohybem nebeských těles. Člověk samotný má svobodnou vůli, proto se tato myšlenka vztahovala na lid jako celek. (S touto zásadou, která provází astrology dodnes, přišel svatý Tomáš Akvinský (1225-1274) a to, že astra inclinant, non necessitant - hvězdy pobízejí, ale nenutí.) Jeho myšlenka vypovídá o tom, že člověk vždy může vzít rozum do hrsti a postavit se proti osudu. Všeobecně vzato, o čem tedy vypovídají hadačská umění, není pevně dáno - pouze naznačeno.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zvěrokruh vymysleli BabylóňanéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

I „Otec vlasti" věřil

Tomáš Akvinský musel astrologii tak trochu i bránit, protože ve spojitosti s magií vzbuzovala u tehdejší společnosti pohoršení, nicméně ve 13. a 14. století se stala přímo až módní vlnou a všichni, kdo něco znamenali, nemohli bez rad astrologů existovat. V letech 1350-1650 podlehnul i Karel IV., který si nechal zjistit nejvhodnější datum pro položení základního kamene Karlova mostu, a to 9. 7. 1357, v 5 hodin 31 minut. (Pro každou událost je možné pomocí astrologie vypočítat vhodný čas - početí miminka, zahájení podnikání, datum svatby...)

Výpočet radixu - horoskopu narození

Základním posláním astrologie je ale sestavení horoskopu. Rozestavění planet ve chvíli narození je prvním krokem k úspěšné prognóze. A pak také samozřejmě to, jak astrolog informace ventiluje dál. Význam planet ihned napoví, kdo jsme. Mars například vypovídá o válkách, agresivitě a soupeření, Neptun zase o vnímavosti, sklonám ke snění, intuici, Merkur hlásá komunikativnost atd. Astrologie také určuje polohy, ve kterých se posiluje nebo oslabuje, zhodnocuje i znehodnocuje význam jednotlivých planet, jak píše ve své knize Velká kniha magie a čarování Ervín Hrych. Pořád je ale o tom samém - napovědět, upozornit, nahlédnout do problematiky, ale jak si s informacemi každý naloží, je pouze jeho osobní záležitostí. Hvězdy prostě pobízejí, ale zásadně nenutí...

A co vy? Věříte na astrologické předpovědi? Myslíte si, že má smysl třeba vypočítání datumu početí potomka? A jaké máte zkušenosti s astrology? Napište nám na info@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám