Hlavní obsah

Hypnóza: Věděli jste, že vám může pomoci i s hubnutím?

Foto: Thinkstock

Hypnóza je obestřena tajemstvím, ale podle odborníků může v mnohém pomociFoto: Thinkstock

Je zahalena tajemstvím, mystikou a znáte ji nejspíš z detektivek. Hypnóza, stav, kdy je vaše mysl v područí někoho jiného. Ve skutečnosti jde ale o speciální psychologický obor a dokáže hodně pomáhat.

Článek

Vaše ruce těžknou, vaše nohy těžknou, cítíte se unavení. Až napočítám do pěti, vstanete a zastřelíte zahradníka. Tak nějak je hypnóza představována ve filmech, ale tak „snadné“ to s ní není. Co to vlastně hypnóza je? Jak funguje? A s čím vším vám může pomoci?

Trochu teorie na začátek

Hypnóza je podle definice změněný stav vědomí podobající se spánku, který navodí druhá osoba (hypnotizér). Vyznačuje se vysokou citlivostí, koncentrací pozornosti a také ovlivnitelností právě hypnotizérem (z toho vznikly ty detektivní historky).

„Někteří klienti mají při hypnóze zpočátku pocit, jako by usínali. Na rozdíl od běžného spánku ale stále zůstávají v kontaktu s terapeutem, slyší jej a reagují na jeho slova. Zážitek při hypnóze se podobá stavu zvýšeného zájmu o nějakou věc, tak, jak to známe z běžného života. Jako když třeba člověk přihlíží zajímavému představení a zapomene, že je jen divákem, ale cítí se být součástí děje,“ popisuje hypnoterapeutka Lucie Mucalová. Podle ní se jedná o stav velmi hlubokého pohroužení nebo silného soustředění.

A co tedy ty detektivky, kdy hypnotizovaný na příkaz hypnotizéra někoho zastřelí? „Představy o hypnóze z filmů jí dodávají závoj tajemna a mystiky. Do hypnózy může vstoupit každý, pokud sám chce. Někdo je samozřejmě hypnabilnější, tak mu to jde snáz a také snadno reaguje na přímé sugesce ve formě instrukce či hesla," říká hypnoterapeutka a koučka Sylvie Navarová ze Školy manažerského rozvoje.

Foto: Thinkstock

Nedostatek energie, neschopnost zhubnout, odnaučování zlozvyků. To můžete zvládnout pomocí cesty do svého podvědomíFoto: Thinkstock

„Platí ale, že ani člověk vysoce hypnabilní, který by byl zneužit neodborným šarlatánem, neudělá v posthypnotické sugesci něco, co by bylo proti jeho morálním zásadám, tedy nezastřelí,“ uklidňuje Sylvie Navarová.

Jak pomáhá

Při terapiích má naopak hypnóza široké využití a může hodně pomáhat. Například s následujícím:

  • Psychické potíže (deprese, úzkost, stres, strach, odstraňování fobií)
  • Bolest hlavy a nespavost
  • Poruchy příjmu potravy
  • Odstraňování zlozvyků včetně kouření
  • Snižování hmotnosti
  • Potíže s učením a pamětí
  • Dobití energie

Je potřeba si ale uvědomit, že hypnóza není zázrak, který vše vyřeší za vás. „Je to úžasný podpůrný a urychlující pomocník v situaci, kdy se někomu dlouhodobě například nedaří zhubnout. Kdy klient zkusil všechno možné, ale výsledek je stále nevyhovující. Stále je to ale klient, kdo musí přiložit ruku k dílu, musí chtít nefunkční věci opravdu změnit. Hypnóza mu dá podporu a sílu, aby se trvalé změny dostavily co nejdříve,“ říká Lucie Mucalová.

Foto: Thinkstock

Mezi vámi a hypnotizérem by měla panovat důvěra, hlavně nenaleťte šarlatánoviFoto: Thinkstock

V průběhu hypnózy terapeut s klientem hledá jeho vnitřní zdroje, které má uložené hluboko v podvědomí, a které mohou nastartovat změny. Jen je potřeba se k nim dostat, případně odstranit hluboko zakořeněné bloky, které ve změně brání.

„Představte si hypnózu jako vlak. Když víte, kam jedete, hypnóza vám pomůže dostat se tam rychleji,“ upřesňuje Sylvie Navarová.

Někdy samozřejmě samotná hypnóza nestačí. Například u odstraňování zlozvyků je potřeba i vedlejší terapie, která se zaměří na vytváření nových a žádoucích návyků.

Na tohle pozor

Základem úspěchu je vybrat si terapeuta s patřičným výcvikem, pak v podstatě nehrozí žádná rizika. Jediná situace, kdy není dobré se do hypnózy pouštět, je stav, kdy dlouhodobě užíváte antidepresiva. To totiž znamená, že máte zásadní psychické potíže, k jejich zvládání potřebujete léky, kterými jste částečně utlumení, a hypnóza by váš stav mohla zhoršit, protože je to silný zásah do podvědomí. A nevyplácí se ji zkoušet jen tak z legrace.

„Hypnóza je velmi cenná, ale jen u klientů, kteří vnímají její vážnost a věří, že jim může na cestě ke změně pomoci,“ dodává Lucie Mucalová.

Znáte někoho, kdo zažil hypnózu? Nebo s ní máte osobní zkušenost? Pomohla vám?

Reklama