Hlavní obsah

I ty nejběžnější léky vás mohou zabít! Víte, na co si dát pozor?

Foto: puhhha,Shutterstock.com

Určitě užíváte léky jen ve chvíli, kdy to je nezbytné?Foto: puhhha,Shutterstock.com

Reklama

Nosíte po kapsách nebo v kabelce hrst léků na bolest, nachlazení a něco na nervy? Ačkoli to mohou být všechno volně prodejné léky, stejně vás mohou za určitých okolností zabít. Jak tomu zabránit?

Článek

Myslíte si, že volně prodejné, a tak běžně užívané, léky jsou naprosto bezpečné? Jsou, ale jsou situace, kdy se stávají ohrožením pro vaše zdraví, a dokonce i život. Abyste si neubližovali, měli byste vědět co nejvíc o jejich složení a možných kontraindikacích. Na co si dát pozor, abyste si spíše neublížili?

Bezpečný paracetamol

Paracetamol berete na tlumení bolesti, proti horečce. Neměli byste ho ale jíst ve velkém ani často, předávkování poškozuje játra. A předávkovat se můžete snadno, protože je součástí mnoha volně prodejných léků, zvlášť proti příznakům chřipky. Stačí je nevhodně kombinovat.

„Je důležité vědět, že správné dávkování paracetamolu se liší u dětí i dospělých, a u nich dokonce i v závislosti na tělesné hmotnosti. Paracetamol je třeba užívat pouze ve stanovených intervalech, nezkracovat je, protože se pak v těle může hromadit. Také byste neměli paracetamolem léčit kocovinu, protože alkohol násobí škodlivý účinek paracetamolu na játra,“ varuje PharmDr. Veronika Orendášová z Benu lékárny v Jičíně.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

O možných rizicích užívání i běžně dostupných léků se raději poraďte s lékárníkemFoto: goodluz, Shutterstock.com

Nosní kapky a nejen ony

Nosní kapky a spreje, které uvolní ucpaný nos, byste měli používat opravdu jen doporučených pět až sedm dní. „Delší užívání nejen snižuje jejich účinek, ale může skončit i chronickým otokem nosní sliznice, tzv. rinitis medicamentosou,“ říká Veronika Orendášová.

Dostanete se tím do začarovaného kruhu závislosti – bez nosních kapek nemůžete dýchat a jejich užíváním podporujete chronický otok, kvůli kterému nemůžete dýchat. A zbavit se této závislosti není jednoduché.

Srdeční arytmii může zhoršit lék proti bolesti v krku, který obsahuje lokální anestetikum.

Diabetikům může obyčejný aspirin přivodit hypoglykemii, protože zvyšuje účinek inzulínu. Aspirin byste neměli užívat dlouhodobě, mohlo by to skončit krvácením do trávicího traktu. Vyloučit ho preventivně zcela musí například vředaři.

Pozor byste měli dát i na běžné přípravky proti průjmu nebo plísňovému onemocnění, protože když je užijete současně s jinými léky, s vysokou pravděpodobností výrazně sníží jejich účinek – takže mezi nimi udělejte pauzu alespoň dvě hodiny.

I bylinky mohou škodit

Ačkoli si myslíte, že bylinky jsou zcela neškodné a můžete je s léky kombinovat dle libosti, není to pravda. Například třezalka ovlivní některé léky na vysoký tlak, cholesterol, antidepresiva a snižuje účinnost hormonální antikoncepce.

Pořádná porce česneku ovlivní účinek warfarinu, léku na ředění krve. „Pozor byste si měli při jeho užívání dát i na nesteroidní antiflogistika, které potlačují bolest a zánět, nejčastěji užívaným zástupcem je ibuprofen,“ říká Veronika Orendášová.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Pokud budete kombinovat léky bez porady s lékařem nebo lékárníkem, můžete se váš zdravotní stav zásadně zhoršitFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Poraďte se

Než se tedy pustíte do nakupování a polykání léků, vždy byste si měli být jisti tím, zda vám nemohou ublížit.

„Neexistuje lék, který by byl vhodný pro všechny, stejně tak neexistuje jediné účinné dávkování – vždy je potřeba vybrat přípravky přesně podle vašich potřeb a toho, co již pravidelně užíváte. I když si nesete předpis od lékaře, vyplatí se s lékárníkem ještě jednou konzultovat a nahlásit mu všechny léky, které máte užívat. Lékárník má přehled o všech dostupných lécích, jejich přesném složení i variantách, a umí proto velmi dobře poradit, stejně jako upozornit na možná rizika,“ říká Mgr. Aleš Krebs, viceprezident České lékárnické komory.

Čtete příbalové letáky u léků? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám