Hlavní obsah

Ideální věk pro vstup do manželství? Spočítali ho!

Foto: Profimedia

Chcete šťastné manželství? Pak si dobře rozmyslete, v kolika letech se vdáte!Foto: Profimedia

Reklama

Chcete snížit riziko rozvodu? Pak vstupte do manželství v tom správném věku. Podle vědců je právě on jedním z kritérií funkčnosti vztahu. Ehm, cože?

Článek

Lámete si hlavu s tím, jestli vaše potenciální manželství bude fungovat? Již nemusíte. Všechno závisí na vstupním věku, tedy době, kdy se rozhodnete „do toho praštit“. A jaký že je ten ideální čas?

Z výzkumu americké univerzity Utah, který publikoval australský Institut rodinných studií, vyplynulo, že pokud do manželství vstupujete mezi 28 až 32 lety, poměrně slušně si zařídíte, aby aspoň v prvních pěti letech partnerství šlapalo jako hodinky. Jak to?

Tak akorát na lásku

Přišel na to sociolog Nick Wolfinger, který sesbíral data z národního průzkumu v letech 2006–2010 a 2011–2013 a vytvořil jakýsi vzorec ve tvaru písmena U.

Levá horní část představuje dětství, ta pravá seniorský věk, přičemž „základna“ písmena v podstatě dává signál o tom, kdy je ta pravá doba na vstup do manželství. K čemu sociolog přihlédl?

Starší znamená horší?

„Pokud se vezmete ve věku 28 až 32 let, výrazně snížíte pravděpodobnost rozvodu, což bylo patrné u párů, které jsem sledoval. Po uplynutí této doby se opět riziko zvyšuje. Za každý rok po 32. narozeninách, kdy se rozhodnete pro svatbu, riziko rozpadu vztahu roste asi tak o 5 procent,“ uvedl odborník s dodatkem, že nezáleží na pohlaví, rase, rodinné struktuře, původu, vzdělání, náboženských tradicích, sexuální historii nebo snad velikosti oblasti, ve které žijete.

Tohle je prostě nezvratný fakt. A prý existuje mnoho důvodů, proč je výše zmíněný, skoro až primitivní, graf o jednom písmeni tak trefný.

Lidé jsou dost staří na to, aby pochopili smysl celoživotního partnerství, a prý ve zmíněném věkovém období velmi často dělají významné životní volby. „Navíc se ukazuje, že typy lidí, kteří čekají na svatbu až kolem třicítky, nejsou náchylní k manželským nezdarům,“ dál se nechal slyšet Nick Wolfinger.

Foto: Profimedia

Plánujete stavbu až kolem třicítky? Dobře děláteFoto: Profimedia

Svatby na český způsob

Nutno podotknout, že podle Českého statistického ústavu (ČSÚ) se našinci touto teorií, i když nejspíš nevědomky, řídí. Průměrný věk snoubenců se opravdu pohybuje okolo 30 let. Muži poprvé vstupují do manželství přibližně ve 32 a ženy ve 29 letech, z čehož by měl sám Nick Wolfinger radost. Na druhé straně, někteří sociologové to tak růžově nevidí a jeho práci vyvracejí.

Například Phillip Cohen z univerzity Maryland se domnívá, že neexistuje „špatný věk“ pro vstup do manželství a podle jeho analýz se ideální hranice pro „ano“ pohybuje mezi 45 až 49 lety. Jenže kdo by chtěl čekat tak dlouho?

Láska bez hranic a papírů

Však taky sám Cohen tvrdí, že by se zamilovaní neměli ohlížet na internetové statistiky, ale řídit se hlavně rozumem a citem. Pro americký magazín Time přidal i domněnku, že celosvětově je velmi obtížné rozvod „změřit“, neboť některé státy odmítají shromažďovat údaje o tak nepříjemné věci. A taky obecně roste počet lidí, které vstupují do takzvaného mini manželství, tedy vztahu s dětmi a hypotékou, ale bez úředního posvěcení.

Foto: Profimedia

Je jen na vás, zda budete věřit statistikámFoto: Profimedia

Nutnosti k přežití

Jestli tohle je cesta k dlouhodobému vztahu, těžko říct, každopádně podle různých statistik partnerství drží pohromadě ještě peníze a vysokoškolské vzdělání aspoň jednoho z partnerů. A co se týče konkrétně manželství, psychologové uvádějí, že jeho hranice jsou jasnější, sevřenější a zřetelnější. Vstupujete-li do něj, přebíráte zvýšenou odpovědnost za to, že bude vztah fungovat. Rozhodně však není konečným cílem, nýbrž začátkem společné cesty životem, což si mnozí stále pletou.

A kdy jste se brali vy? A máte pocit, že vstupní věk hraje roli při vstupu do manželství?

Reklama

Načítám