Hlavní obsah

Od božské Marilyn v rudých jednodílných po kultovní Bond girls: ikonické plavky napříč věky

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco většina plavek si odslouží pár sezon, jsou i takové, na které se díky jejich majitelkám vzpomíná i po dekádách. Které plážové momenty se nesmazatelně zapsaly do módních dějin?

Článek

V devatenáctém století plavky zakrývaly celé tělo. Šlo o jakési dlouhé šaty, které ve vodě samozřejmě pořádně ztěžkly. Postupně se začal tento druh oděvu zkracovat a zmenšovat, ale šlo to pomalu. Tak například v roce 1907 byla australská plavkyně Annette Kellermann zatčena za nošení příliš těsných plavek, a navíc bez rukávů!

Cesta k bikinám

První dvoudílné plavky navrhl v roce 1913 Carl Jantzen, šlo spíše o šortky doplněné vhodným vrškem s krátkým rukávem. Až ve dvacátých a třicátých letech se začal řešit (a vylepšovat) design plavek a s vývojem nylonu došlo na materiál, který ve vodě neztěžkl.

Na přelomu třicátých a čtyřicátých let se objevovaly dvoudílné plavky, které odhalily břicho, a v roce 1946 přišly bikiny tak, jak je známe (rozumějte titěrné). Jejich návrhář (a mimochodem i strojní inženýr) Louis Réard nicméně nemohl sehnat modelku, která by si je oblékla, a tak je předváděla striptýzová tanečnice. Bikiny začaly být běžnější v padesátých letech a na jejich popularizaci se samozřejmě podepsaly slavné krásky tehdejší doby.

Rita Hayworth, 1941

Rusovláska, která měla v rodném listě jméno Margarita Carmen Cansino, byla sexsymbol čtyřicátých let. Začínala jako tanečnice, ale brzy si jí všimli filmoví producenti. Krásná Rita Hayworth (†68) byla také známou pin-up girl, tedy holkou z plakátu.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z nejslavnějších pin-upek Rita Hayworth v celkových plavkách s nohavičkamiFoto: Profimedia.cz

Marilyn Monroe, 1953

K blondýnce s iniciálami MM plavky prostě patří. Fotografům na pláži pózovala ráda a už ve čtyřicátých letech nosila dvoudílné střihy – spodek plavek tehdy překrývala látka, takže připomínal minisukni. Marilyn Monroe (†36) ale předvedla také spoustu jednodílných modelů, které mistrně zdůrazňovaly prsa. Nezapomenutelné jsou zejména červené plavky s kamínky, ve kterých se objevila ve filmu Jak si vzít milionáře.

Foto: Profimedia.cz

Padesátá léta a luxusní model s kamínkyFoto: Profimedia.cz

Brigitte Bardot, 1953

Když se začaly nosit bikiny, kdo jiný jim mohl udělat lepší reklamu než Brigitte Bardot? Na této fotce, pořízené na pláži v Cannes, jí bylo devatenáct let. Tehdy už byla rok „paní Vadimovou“ a sbírala své první herecké zkušenosti.

Foto: Profimedia.cz

Na pláži v Cannes, kde zrovna probíhal filmový festivalFoto: Profimedia.cz

Elizabeth Taylor, 1959

Koncem padesátých let už za sebou měla spoustu filmů, včetně slavné Kočky na rozpálené plechové střeše (1958). Nádherná Elizabeth Taylor (†79) byla ikonou padesátek, a když se šla v mysteriózním filmu Suddenly, Last Summer vykoupat do moře, byla z toho senzace. Bílé plavky byly sice celkové, i tak ale zdůraznily každou křivku jejího těla.

Foto: Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Elizabeth Taylor v plavkách? To bylo pořádné lákadlo k novému filmuFoto: Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Ursula Andress, 1962

Fotku švýcarské krásky Ursuly Andress, vystupující z moře, znají i ti, co neholdují bondovkám. V šedesátých letech si zahrála Bond Girl (historicky první!) ve filmu Dr. No a v bílých bikinách vypadala neodolatelně. A neohroženě, vzhledem k tomu, že k nim měla pásek s kapsou na nůž.

Foto: Profimedia.cz

Umíme si představit, jak musela ikonická scéna z bondovky zahýbat s prodejem světlých bikinFoto: Profimedia.cz

Farrah Fawcett, 1976

Plakát s Farrah Fawcett (†62) v plavkách patřil ve své době mezi nejprodávanější a vznikl jen chvíli předtím, než se z herečky stala díky Charlieho andílkům (1976–1981) velká star. Kráska se do té doby objevila jen v několika vedlejších rolích a byla tváří z reklam (asi vás nepřekvapí, že převážně na šampony). Jak vznikla tahle fotka? Začínající herečka si vzala vlastní červené plavky, sama se nalíčila a jako pozadí použili proužkovanou deku, kterou měl fotograf v autě. Plakát se pak prodával po statisících.

Foto: Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

A vznikly fotky, které kolují světem dodnesFoto: Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Pamela Anderson, 1989

Nejikoničtější plavky devadesátých let (ano, poprvé jsme je uviděli o rok dříve, ale největší slávu prožívaly během devadesátek) mají červenou barvu. V modelu s odvážně vykrojenými boky se objevila celá řada svůdných plavčic, jejich královnou ale rozhodně byla C. J. Parker alias Pamela Anderson. Účinkovala v kultovní Pobřežní hlídce (1989–2001) a s kariérou pomohla i Davidu Charvetovi, se kterým tehdy randila. Jednou ho vzala jako doprovod na natáčení a štáb si při pohledu na něj řekl, že by se jim další hezoun do party hodil.

Foto: Profimedia.cz

Plavky z Pobřežní hlídky jsou pojemFoto: Profimedia.cz

Halle Berry, 2002

Inspirace Ursulou Andress je evidentní, Halle Berry si ale se svým plavkovým momentem z bondovky Dnes neumírej zaslouží vlastní záznam. Oranžové bikiny se svým klasickým střihem působí jednoduše, herečka ale přiznala, že než našli ty pravé, musela si jich vyzkoušet celou hromadu. A nejen samotných plavek, ale i pásků, aby vše dohromady pěkně ladilo.

Foto: ©MGM/Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Oscarová herečka Halle Berry jako Bond Girl v oranžových bikináchFoto: ©MGM/Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám