Hlavní obsah

Intuice: Jak na to, aby vám vždy poradila dobře?

Foto: thinkstock

Intuice je vnitřní hlas, který někdy šeptá a jindy křičíFoto: thinkstock

Reklama

Není to nic nadpřirozeného ani záhadného. Intuice je jen trochu jiný způsob, jakým váš mozek pracuje s informacemi. Když se jí naučíte rozumět, může vám ušetřit hodně problémů a zklamání!

Článek

Ta obchodní nabídka, která přistála ve vaší e-mailové schránce, vypadá opravdu dobře. Všichni vám radí skočit po ní, dřív než si to protějšek rozmyslí. Vy ale váháte. Něco se vám na ní nelíbí. Něco vám říká: jdi od toho! Nemáte ovšem ani jediný rozumný důvod, proč to udělat. Co teď?

Počítač ve vaší hlavě

Představte si svůj mozek jako supervýkonný počítač. Každou vteřinu ho bombarduje okolo 11 milionů podnětů! Vaše vědomé myšlení, sídlící v šedé kůře mozkové, jich zvládne zpracovat jen nepatrný zlomek, všechno ostatní se ukládá do podvědomí. Vyskytne-li se problém, sáhne mozek „do archivu“ a začne uložené údaje bleskově porovnávat a vyhodnocovat. Zážitky z dětství, přečtené knihy, životní zkušenosti... To vše se děje bez vaší účasti, computer ve vaší hlavě vyplivne až výsledek: nápad, tušení, pocit nebo rozhodnutí. Jak jste k němu došli? Nevíte.

Foto: thinkstock

Naslouchejte nevysvětlitelným tušením, vždyť někdy jde o zcela racionální analýzu dat ve vašem mozkuFoto: thinkstock

Brní mě noha, něco se děje!

Proč se tedy vůbec obtěžovat s přemýšlením, když vaše podvědomí vyřeší všechno za vás? Bohužel, tak jednoduché to není. Intuici totiž nelze ovládat, nefunguje na povel. Navíc, mnohdy vám radí způsobem, který pro vás není srozumitelný.

„U někoho se projevuje jako tichý vnitřní hlas nebo jako předtucha. K někomu přichází spíše v podobě obrazů a vizí, v denních či nočních snech,“ vysvětluje psychoterapeut Jan Benda. (O tom, že některé sny nevěstí nic dobrého, si přečtěte tady.) Může mít ale i podobu fyzické bolesti, nebo naopak úlevy, nevolnosti nebo svědění. Jeden z nejbohatších lidí na světě, finančník George Soros, ve své autobiografii přiznává, že když s jeho obchody nebylo něco v pořádku, dal mu to organismus najevo bolestmi zad.

Dát na intuici, nebo věřit rozumu?

„Dominik byl ideální chlap,“ vypráví třicetiletá Jana. „Pozorný, fešák, měl dobrou práci. Říkala jsem si, jaké mám štěstí – a ten protivný vnitřní hlásek, kterému se nelíbil, jsem prostě ignorovala. Až když se ke mně nastěhoval, ukázalo se, co je zač: vypočítavý sobec. Kdybych poslechla svoje podvědomí, nemusela jsem přijít o spoustu iluzí i peněz.“

Foto: thinkstock

Zdá se vám, že on je pro vás ten pravý, a nic vás nehryže, že se mýlíte? Tak to tak asi je :-)Foto: thinkstock

V otázkách citů a vztahů se většinou vyplatí intuici poslechnout – radí lépe než vědomá úvaha. Rozum vám ale může pomoci pochopit, co vám vlastně intuice sděluje. Ani Sorosovi bolavá záda neřekla, ve které části jeho impéria se objeví problém. Na to už musel přijít sám logickou analýzou.

Jak tedy s intuicí zacházet?

  • Nebojujte se svým „vnitřním hlasem“. Pokud vás před někým nebo něčím varuje, buďte opatrní – pravděpodobně na tom „něco bude“.
  • Když nevíte, hoďte si korunou. Teprve po hodu budete schopní si uvědomit, co doopravdy vnitřně chcete, ať už mince padla jakkoli. Jste spokojení, nebo zklamaní?
  • Pokud vás čeká důležité rozhodnutí (změna zaměstnání, svatba), představte si jednu z možností a pečlivě si všímejte svých pocitů. Cítíte úlevu, nebo máte naopak kámen v žaludku?

Máte zkušenost s intuicí? A jak vám radí, dobře, nebo špatně? Věříte jejímu hlasu a posloucháte ho?

Reklama

Související témata:
Mince

Načítám