Hlavní obsah

Zázrak jménem dítě ze zkumavky

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Umělé oplodnění je stále využívanějšíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

In vitro fertilizace, zkráceně IVF, neboli oplození ve zkumavce. Fenomén novodobé medicíny, díky kterému se dítěte dočká téměř každý neplodný pár. Ten první v České republice choval vysněné miminko v roce 1982 v Brně. Jak se od té doby celá metoda zdokonalila?

Článek

Časopis Uzlíček

Klasická metoda mimotělního oplodnění byla původně vyvinuta pro léčbu tzv. tubárního faktoru - neprůchodnosti vejcovodů. Dnes se využívá pro rozličné typy neplodnosti.

„Jen" pár kroků k vysněnému těhotenství?

Stále ale přetrvávají určitá rizika, i několikrát je třeba prožít „velké čekání" na těhotenství, protože napoprvé se podle statistik většině žen otěhotnět spíše nepodaří. Příroda má svá pravidla a zázraky medicíny s ní mohou zápolit vždy jen do jisté míry.

Ve zkratce je celá metoda složená z 5 následujících kroků:

  1. Podávání léků na hyperstimulaci vaječníků
  2. Ultrazvuková a laboratorní kontrola cyklů
  3. Odběr vajíček
  4. Smíšení spermií a vajíček
  5. Přenos embryí a zmražení nadbytečných embryí

Pro koho je IVF určená

„Metoda IVF je vhodná pro neplodné páry, kde žena má neprůchodné vejcovody nebo trpí endometriosou," uvádí MUDr. Jan Šulc z kliniky Gest. „V kombinaci s mikromanipulační metodikou ICSI (intracytoplasmatická injekce spermie) dává program IVF šanci mít dítě i párům, kde vážnou poruchou plodnosti trpí muž," doplňuje lékař.

Pomoci k potomkovi může IVF také párům s imunologickým problémem a i v případech tzv. idiopatické, tedy nevysvětlitelné, neplodnosti. IVF ale není všemocná. Překážkou jí může být například věk ženy.

„Šance na úspěch léčby při užití vlastních vajíček klesá už od 35 let. Po 40. roce života je velmi nízká," shrnuje tvrdou realitu MUDr. Šulc. Jednoznačné věkové omezení fakticky neexistuje. Podle lékaře ale etické komise doporučují neprovádět transfer embryí u žen starších 48 let.

Zákrok krok za krokem

Dalo by se to vlastně říci jednou větou - lékaři z vaječníku odsají vajíčko, v laboratoři je oplodní spermií a zárodek pak přenesou do dělohy. Ve skutečnosti je ale celý proces poměrně dlouhý a složitý. Pro názornost a přehlednost jej můžeme rozdělit na jednotlivé návštěvy lékaře:

1. návštěva

Probíhá asi měsíc před plánováním stimulace cyklu a účastní se jí oba partneři. Tato návštěva je hodně administrativní a její součástí jsou základní vyšetření. Co probíhá?

  • pohovor s párem, seznámení s metodikou, s úspěšností, riziky, finanční stránkou
  • žádost o úhradu pojišťovnou
  • vydání písemných materiálů určených k podpisu s podrobným poučením
  • gynekologické vyšetření ženy včetně ultrazvukového vyšetření, obvykle stěry na mikrobiologické vyšetření, v některých případech odběry krve ke stanovení hladin některých hormonů či dalším testům
  • vyšetření spermiogramu (většinou však při zvláštní návštěvě)
  • plán genetické konzultace probíhá (jen u některých párů)
Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Metoda je u nás možná od roku 1982Foto: samphoto.cz/jiunlimited

2. návštěva

Ta se koná za několik týdnů od první a opět se jí účastní muž i žena. Její součástí jsou následující úkony:

  • dořešení nejasností, podpis dokumentů s ověřením totožnosti obou partnerů
  • reakce na výsledky vyšetření, případně léčba patologických nálezů
  • přesný plán stimulační léčby

3. návštěva

Toto je pro ženu velký den. Žena přichází v přesně stanovený den menstruačního cyklu a čeká ji:

  • ultrazvukové vyšetření
  • rozpis a plán zahájení stimulační léčby
  • vydání léků ke stimulaci nebo receptu na ně

Samotná stimulační léčba je vlastně každodenní aplikace injekcí s dávkami hormonů. Některé si může žena aplikovat doma, na jiné typy musí docházet. V dalších dnech se pak kontroluje odezva vaječníků na hormonální injekce. K tomu slouží ultrazvuk a krevní vyšetření.

Reklama

Související témata:

Načítám