Hlavní obsah
3,2
(47)
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Nejčastěji se ovocné knedlíky dělají kynuté nebo tvarohové. Udělat ale tvarohové knedle pro celou rodinu nevyjde úplně nejlevněji, proto pro vás máme úspornější tip od paní Miloslavy z Hradce Králové.

25 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Těsto
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 5 brambor
  • 1 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 3 jablka
Na podsypávání
  • polohrubá mouka
Na servírování
  • máslo
  • cukr moučka
Článek

Postup

01.

brambory omyjte a uvařte ve slupce v lehce osolené vodě doměkka, trvá to asi 20 minut od začátku varu. Pak je sceďte, nechte zchladnout a oloupejte je. Nakonec je prolisujte lisem na zeleninu nebo je nastrouhejte najemno.

Než se brambory uvaří, oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte je na malé kousky.

02.

K nastrouhaným bramborám přidejte kostku tvarohu, 1 vejce a špetku soli a za postupného přisypávání polohrubé mouky vypracujte jednolité těsto. Množství mouky se může trochu lišit – záleží, jak velké vajíčko je a jak moc mokrý je tvaroh.

03.

Pracovní plochu posypte moukou a z těsta lžící ukrajujte kousky. Z každého vytvarujte placičku, na tu dejte kousek jablka a knedlík zabalte. Připravené knedlíky vkládejte do vroucí vody a vařte asi 7 minut – od chvíle, kdy knedlíky vyplavou na povrch, potřebují ještě asi 2 minuty povařit. Hotové knedlíky dejte do mísy, propíchejte špejlí, aby z nich utekla pára, a polijte trochou másla, aby neokoraly a neslepovaly se.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

04.

Při servírování knedlíky posypte moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem, místo moučkového cukru můžete použít směs cukru a skořice. Kdo tuhle dobrotu nezkusil, neuvěří, jak moc dobré to je!

Reklama

Související témata: