Hlavní obsah

Jak být dětem maminkou, nikoli služkou?

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vše se točí kolem dítěte a vy mu věnujete veškerý čas i energii. Že je potomek středobodem vašeho života, je do určité míry v pořádku, ale vše má své hranice. Nebuďte otrokem svých dětí! Jak to nedopustit? Přečtěte si další díl našeho seriálu, který se věnuje ryze ženským otázkám.

Článek

S příchodem dítěte se toho hodně změní. Zpočátku je miminko skutečně odkázané jen na vás, ale řada žen se z kolotoče bezbřehé péče nikdy nevymaní. A to neprospívá nikomu – ani potomkům, protože ve jménu lásky z nich vychováváte nesamostatné tvory.

Děti potřebují pravidla, jasné hranice a určité povinnosti vhodné pro jejich věk. Takovou výchovu praktikuje například i modelka Alena Šeredová. V několika rozhovorech přiznala, že ačkoli v Itálii, kde žije, je běžný volnější režim dětí, ona trvá na jasných pravidlech. Její synové přesně vědí, co je každý den čeká a nemine, včetně večerky v osm, která je daná.

Nešťastná máma, nešťastné dítě

Uhnaná, unavená a vystresovaná maminka rozhodně není nic, co by dítěti prospívalo. Takže pomineme-li první měsíce, kdy miminko skutečně potřebuje téměř neustálou péči, rodičovství by nemělo připomínat galeje. „Stačí si uvědomit, že dítě je od narození plně vybaveno přežít. Dýchá, tráví, udržuje tělesnou teplotu. A stačí málo a naučí se další věci, které mamince v péči o něj uleví,“ říká vztahový kouč a kouč osobního rozvoje Aleš Kalina.

Jenže řada matek potomkovi tento rozvoj nedovolí. Výsledek? Otročí a z jejich miminka roste dítko, které v roce není schopno samo usnout a v pěti letech se neumí samo obléct. Maminka pak není synonymem pro lásku, ale pro služku.

Nejhorší je, že tím trpí všichni. Jaká je asi atmosféra v rodině, kde je matka vyčerpaná a bez energie? Jak vypadá milostný život rodičovského páru? A jaký člověk roste z dítěte, kterému je od narození do bůhví kolika posluhováno?

Foto: 279photo Studio, Shutterstock.com

Když matka otročí dětem, je nakonec uštvaná a připadá si jako služkaFoto: 279photo Studio, Shutterstock.com

Změny v rané fázi mateřství

První rok mateřství je opravdu náročný. Aby se z vás nestal otrok se zaschlou přesnídávkou na rameni a gigantickým spánkovým deficitem, musíte se o povinnosti ohledně dítěte a domácnosti podělit s partnerem a nebát se požádat o pomoc, přiznat, že jste unavené. „Vyplatí se sestavit plán činností, které je potřeba zajišťovat. Sednout si s partnerem a vytvořit seznam, kdo si co vezme na starost. Ideálně třeba na týdenní bázi. A nezapomínejte si stanovit i to, jak to bude s odpočinkem, tedy kdo kdy bude mít čas jen pro sebe. Díky těmto pravidlům nebude nikdo nikomu otročit,“ radí Aleš Kalina.

A rozhodně není od věci do pomoci zapojit i další blízké (babičky, tety, kamarády…). Ne pravidelně, ale využít je nárazově, abyste se s partnerem mohli věnovat jen sami sobě.

Čas na výchovu

Od určité chvíle, většinou zhruba od roku dítěte, je potřeba si s partnerem stanovit, jak si jeho výchovu představujete. Respektive, jak ho chcete vést k samostatnosti. „Domluvte se, co a kdy necháte dítě dělat samotné a jak ho chcete začlenit do běžného procesu. Musíte ale být sehraní, dodržovat domluvené, jinak bude mít v hlavě zmatek a bude se s matkou chovat jinak než s otcem,“ radí Aleš Kalina.

Například už dvouleté batole může sbírat hračky, nemusí po něm uklízet maminka. Tříleté se zvládne s dopomocí samo obléknout, vyčistit si zuby a dokáže i nakrmit domácího mazlíčka nebo utřít prach (byť ne dokonale). Pětileté určitě dovede prostřít stůl, namazat si rohlík sýrem, pomáhat s uklízením nákupu. O větších ratolestech ani nemluvě, třeba osmiletý klučina by klidně mohl jednou týdně připravit mamince a tatínkovi snídani do postele a užít si ji s nimi v peřinách a příjemným povídáním.

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Život vaše děti samostatnosti a odpovědnosti nenaučí a samo to také nepřijde. Je to na vásFoto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Vychováváte vy, ne život

Nedomnívejte se, že život dítě všemu naučí. Je to na vás! „Kde jinde než doma by se dítě mělo naučit například přijímat zodpovědnost. V raném dětství třeba ‚jen‘ za úklid hraček, v dospělém životě pak sám za sebe a za své činy,“ dodává Aleš Kalina.

Poslední, ovšem velmi důležitá věc, již byste měli potomka naučit co nejdřív, je přijetí faktu, že rodiče mají právo na čas jen pro sebe. „Mnoho dětí vyžaduje pozornost neustále, protože je nikdo nenaučil, že i dospělí potřebují někdy chvilku pro sebe. Neznamená to, že by se dítě mělo cítit odstrčeně, ale mělo by pochopit, že je nemůže zahlcovat otázkami a prosbami 24 hodin denně,“ radí Aleš Kalina. Mělo by umět respektovat, že teď si třeba maminka čte noviny, proto ji nebude rušit a v tichosti si vedle ní bude hrát. Protože ví, že až dočte, přijde zase čas, kdy se mu bude věnovat.

Soutěžte s námi

Blíží se Mezinárodní den žen a naše redakce se rozhodla své čtenářky trochu obdarovat. Ve spolupráci se vztahovým koučem Alešem Kalinou jsme si pro vás připravili sérii šesti článků, které se zabývají ryze ženskými tématy, a jejich součástí je i soutěž o zajímavé ceny.  

Tyto články vychází na Proženy.cz vždy v pátek (počínaje 1. únorem a konče právě na MDŽ). Na Facebooku vždy bude zveřejněna soutěžní otázka a odpověď na ni najdete v článku. Každý týden jedna čtenářka vyhraje za správnou odpověď, kterou napíše na náš Facebook, knihu Aleše Kaliny „Emoční rovnice“.  

Hlavní cena je osobní dvouhodinový koučink s Alešem Kalinou (proběhne buď osobně v Praze, nebo prostřednictvím Skype) na téma, které výherkyni nejvíce trápí a s nímž by jí odborník mohl pomoci. A jak se zapojit do hry o hlavní cenu? Ke každé soutěžní odpovědi vztahující se k jednotlivému článku připojte i pár vět, proč by zrovna vám koučink udělal radost a jak by vám mohl pomoci zlepšit život. Výherkyni hlavní ceny vybere po zveřejnění šestého, závěrečného dílu osobně Aleš Kalina. 

Druhou výherkyní knihy Aleše Kaliny „Emoční rovnice“ se stala Věrka Velková. Na našem Facebooku už teď najdete další soutěžní otázku. Připojíte se se svým příběhem?

Propásly jste díl seriálu Největší ženské trable z minulého týdne?  Rozhodně to napravte!

Reklama

Související témata:

Načítám