Hlavní obsah

Jak dobře znáte památky a významná místa sousedních zemí?

Foto: canadastock, Shutterstock.com

Foto: canadastock, Shutterstock.com

Reklama

Významná místa v Česku určitě znáte. Zvlášť po loňském roce, kdy se po tuzemsku cestovalo mnohem více než obvykle. Jak přehled ale máte o pamětihodnostech a cestovatelských atrakcích Slovenska, Polska, Rakouska nebo Německa? To zjistíte v kvízu.

Článek

Cestování mezi Českem a sousedními státy má být v létě zase o něco jednodušší, stejně jako návštěva tamních atrakcí nebo restaurací. Přemýšlíte, kam se nedaleko za naše hranice vydat? Inspiraci můžete najít třeba v testu znalostí významných míst a pamětihodností okolních zemí.

1. Pohlednicově krásné místo je vesnička, kterou si čínští turisté natolik zamilovali, že si ve své domovině postavili její přesnou kopii. O které místo (na obrázku) jde?
Foto: emperorcosar, Shutterstock.com
2. Tato stavba patří dodnes mezi nejvýznamnější symboly Berlína. Stejně jako Berlínská zeď, i tato stavba rozdělovala v minulém století Německo. Znáte název?
Foto: robertonencini, Shutterstock.com
3. Který německý zámek je natolik okouzlující, že se jím ve své pohádkové tvorbě inspiroval i slavný filmař Walt Disney?
Foto: canadastock, Shutterstock.com
4. Jak se jmenuje nejvyšší hora Tater, Slovenska, a dokonce i celých Karpat?
Foto: Ondra Vacek, Shutterstock.com
5. Solný důl Wieliczka je považovaný za nejkrásnější pamětihodnost svého druhu v Evropě. Poblíž kterého taktéž turisticky vyhledávaného města se nachází?
Foto: agsaz, Shutterstock.com
6. Po vleklých průtazích město Hamburk v lednu 2017 slavnostně otevřelo svou novou ikonu. Co je stavba, jejíž střecha připomíná rozbouřenou hladinu moře, zač?
Foto: felixlukas, Shutterstock.com
7. Morskie Oko patří mezi největší přírodní lákadla Polska. Jedná se o největší jezero významného pohoří. Kde se nachází?
Foto: Grisha Bruev, Shutterstock.com
8. Do Vídně se často sjíždí milovníci výtvarného umění. Zdejší sbírky patří mezi nejvýznamnější na světě. Které z těchto muzeí zde ovšem nesídlí?
Foto: canadastock, Shutterstock.com
9. Kterému městu se říká zimní hlavní město Polska? Poradíme vám, že leží na úpatí Tater. Je známé jako středisko horské turistiky a lyžování, ale také jako poutní místo.
Foto: Tomasz Warszewski, Shutterstock.com
10. Na Slovensku můžete navštívit zříceninu, která je proslulá legendou o hraběnce Alžbětě Báthory, která měla pro svou krásu zavraždit stvoky mladých dívek. Jak se památka jmenuje?
Foto: AkzuzkA, Shutterstock.com

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám