Hlavní obsah

Poznáte slavná malířská díla podle fotografie?

Foto: Renata Sedmakova, Shutterstock.com

Foto: Renata Sedmakova, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dějiny umění se píšou už desítky tisíc let – od jeskynního malířství v pravěku přes antické stavby až po postmodernismus. V tomto kvízu si posvítíme na nejslavnější výtvarná díla, která jsou dnes pýchou světových muzeí a galerií.

Článek

Florencie, Řím, New York, Paříž, Vídeň, Amsterodam… To jsou světové metropole, ve kterých se dnes nacházejí největší klenoty výtvarného umění posledních stovek let. A slavné obrazy, které se dochovaly až do dnešních dnů, jsou předmětem následujícího kvízu. Tak schválně, poznáte, která díla fotografie zobrazují?

Nevíte, jak ukrást Rubensův obraz? Pusťte si norskou komedii Lovci hlav.

1. Malba pocházející z druhé půle 15. století zobrazuje římskou bohyni smyslnosti, lásky a krásy a dnes visí ve světoznámé galerii Uffizi ve Florencii. Toto město je také rodištěm autora obrazu. Budete vědět jeho jméno a název díla?
Foto: Hunter Bliss Images, Shutterstock.com
2. Jak to u některých velkých děl bývá, ve skutečnosti se jedná o malby malých rozměrů. To platí i o jednom z nejslavnějších obrazů Salvadora Dalího. Vznikl v roce 1931 a jeho rozměry jsou jen 24 x 33 cm. Víte, jak se jmenuje?
Foto: kumachenkova, Shutterstock.com
3. V první půli 17. století vznikl na zakázku obraz Noční hlídka. Měl zachytit posádku kapitána Franse Banninga Cocqa. Autor tehdy poněkud rebelsky nenamaloval skupinový portrét, jak se očekávalo, ale zobrazil nepřikrášlené postavy ve stylizované scéně. O jakého malíře jde?
Foto: Everett Collection, Shutterstock.com
4. Dřevotisk Velká vlna u pobřeží Kanagawy vznikl ve 30. letech 19. století a je to nejen nejslavnější kousek japonského výtvarného umění, ale také jedno z nejreprodukovanějších uměleckých děl světa. Znáte jméno autora?
Foto: Arif_S, Shutterstock.com
5. Kde můžete vidět fresku Stvoření Adama? Vznikla na počátku 16. století a jejím autorem je Michelangelo Buonarroti.
Foto: Creative Lab, Shutterstock.com
6. Francouzský malíř Claude Monet (1840–1926) s oblibou maloval hladinu rybníka na své zahradě. Vytvořil tak více než 250 obrazů s podobným motivem a mnohé z nich patří mezi vrcholná díla impresionismu. Jak se celá série jmenuje?
Foto: Everett Collection, Shutterstock.com
7. Kdo je autorem obrazu Hvězdná noc (1889)?
Foto: Arif_S, Shutterstock.com
8. Poznáváte slavnou nástěnnou malbu z konce 15. století? Jistě znáte její název i autora.
Foto: Renata Sedmakova, Shutterstock.com
9. Jak se jmenuje francouzský umělec, který namaloval nejen tento obraz nazvaný Taneční třída (1874), ale mnoho dalších děl s baletní tematikou?
Foto: Everett Collection, Shutterstock.com
10. Jaký je název pravděpodobně nejslavnějšího díla vídeňského umělce Gustava Klimta, které vzniklo počátkem 20. století?
Foto: Liliya Kulianionak, Shutterstock.com

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:
Výtvarné

Načítám