Hlavní obsah

Jak letnit rostliny? Přemístěte je na balkon či terasu!

Foto: Profimedia

Přenosné i hrnkové rostliny zvykejte na změnu prostředí postupněFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nastává čas, kdy balkon nebo zahradu začínají zdobit přenosné rostliny v nádobách, nejčastěji středomořské. Ale letnit se dá i většina pokojovek. Jak na to?

Článek

Mnohé středomořské rostliny by naši zimu nepřežily, proto se na podzim vracejí do chráněných bezmrazých prostor a na jaře je můžete dát zase ven, na balkon či zahradu. Pobyt venku však bude svědčit také pokojovkám.

Které rostliny letnit?

Jde o většinu středomořských druhů, jako například oleandry, buganviley, olivovníky, citrusy, dále kamélie, ale třeba i durmany, datlovník a jiné. Podobně lze jmenovat pokojové rostliny, venkovní prostředí potěší fíkusy, monstery, filodendrony, diefenbachie, zamiokulkas, ibišky, vánoční kaktus…

Středomořské rostliny pobývají přes léto venku běžně, kdežto pokojovky na to nemusí být zvyklé. Proč je tedy letnit? Budou otužilejší, vitálnější, a dokonce se může stát, že i ty, které doma nekvetly, kvést začnou.

Letnění pokojovek však má svá pravidla. „Mnohé balkony nebo terasy jsou po velkou část dne vystavené slunci, navíc teplo sálá také z podlahové krytiny. V takovém případě je nutné dílčí přistínění. Pokojovkám více vyhovují balkony chráněné před přímým sluncem nebo orientované na severovýchod či severozápad,“ upřesňuje Miroslava Paclová ze společnosti Hortiservis CZ.

Foto: Subtropické zahradnictví Kruh

Durman zaujme tvarem svých květů, které se můžou lišit barvouFoto: Subtropické zahradnictví Kruh

Foto: profimedia

Fíkus představuje klasiku, tuhle tradiční pokojovku má doma mnoho lidíFoto: profimedia

Foto: Fire Garden

Rovněž zamiokulkas může být celoročně v interiéru, avšak jako téměř všechny pokojovky ocení venkovní „prázdniny“Foto: Fire Garden

Kdy je přemístit

Středomořské druhy se vyndávají ven, když noční teploty neklesají pod 3 °C. Neuděláte chybu, pokud s tím ještě pár dnů počkáte a přemístíte je po ledových mužích. Pak již tolik nehrozí přízemní mrazíky. Pokojovky byste měli vynést na balkon či zahradu v době, kdy noční teploty neklesají pod 10 °C.

Rostliny postupně zvykejte na změnu prostředí. Snáze ji snesou středomořské druhy, které byly přes zimu uložené třeba v nevytopené chodbě, ale i u nich platí: nejprve je asi na týden postavte ven na přistíněné místo, až pak na finální stanoviště. U pokojovek může trvat aklimatizační mezistupeň i dva týdny.

Foto: profimedia

Elegantnímu oleandru to bude slušet například v hliněné nádoběFoto: profimedia

Foto: Hornbach

Také dracéna (na foto vlevo) může zpestřit zelené zákoutí terasyFoto: Hornbach

Proč je aklimatizovat

„Pro rostliny znamená změna prostředí i změnu fyziologické aktivity. Musí nastartovat vyšší intenzitu fotosyntézy, zvyknout si na vyšší hodnoty světla a větší změny teplot. Kdybyste je hned přesunuli na finální stanoviště, kde pak budou pobývat několik měsíců, můžou se vysílit,“ připomíná Julie Reicheltová z Fire Garden.

Až si rostliny přivyknou, pak středomořským většinou svědčí osluněné polohy, naopak pokojovkám se bude dařit na stanovišti s rozptýleným světlem, třeba pod korunou stromů.

Foto: Subtropické zahradnictví Kruh

Hořcový stromek patří do skupiny rostlin, které nejsou náročné na pěstováníFoto: Subtropické zahradnictví Kruh

Foto: profimedia

Malé monstery se o sebe postarají samy, ale k mohutnějším rostlinám je třeba přidat oporuFoto: profimedia

Hnojení a závlaha

Středomořské se obvykle hnojí na jaře a v létě, do počátku srpna, pokojové mnohem častěji (v závislosti na druhu rostliny a použitého hnojiva). Na co pozor? V exteriéru zemina rychleji vysychá než v interiéru, je třeba to hlídat. Tyto rostliny zalévejte stejně jako jiné venkovní, nejlépe brzo ráno nebo navečer.

„Když přijdou deště, kontrolujte vodu v podmiskách. Nesmí se tam držet trvale, jinak by zahnívaly kořeny. Přemokření špatně snášejí například olivovníky a citrusy či palmy,“ připomíná Julie Reicheltová. A dodává, že choroby a škůdce není třeba až tak řešit, byť venku jsou samozřejmě slimáci a některé rostliny můžou být náchylnější (například mladé listy durmanu chutnají housenkám).

Foto: Anita Blahušová

Velký olivovník spolehlivě oživí venkovní prostorFoto: Anita Blahušová

Foto: Fire Garden

Květy štětkovce připomínají pomůcku na vymývání láhví, což však nijak neubírá na jejich kráse – naopakFoto: Fire Garden

Foto: Anita Blahušová

Vavřín je skvělá rostlina. Jeho listy jsou dekorativní a užitečné zároveňFoto: Anita Blahušová

Proč je lepší koupit si přenosné rostliny v nádobách raději u nás a nevozit si „vzorky“ z dovolené, se dozvíte zde: Středomořské rostliny: Naučíme vás je pěstovat v Česku!

Reklama

Načítám