Hlavní obsah

Jak na dokonalá míchaná vajíčka? Máme tipy od slavných šéfkuchařů

Foto: Iakov Filimonov, shutterstock.com

Jak si připravit dokonalá míchaná vajíčka? Máme tipy přímo od šéfkuchařůFoto: Iakov Filimonov, shutterstock.com

Reklama

Představte si to: hedvábně jemná, voňavá, tak akorát udělaná vajíčka. Že to umí každý? To byste se divili! Přinášíme pár zaručených tipů, které z vás udělají šéfkuchaře… teda aspoň co se vajec týče.

Článek

Na snídani na vidličku asi máte čas jen o víkendu: vajíčka osmahnete na pánvi... Ovšem výsledkem mohou být suché cucky, nebo nadýchaný skvost jemný jako vánek. Ten nebetyčný rozdíl tkví v několika zásadních věcech.

Tuk je základ

Nejoblíbenější, nejčastější a nejhedvábnější míchaná vajíčka mají přezdívku francouzská a jsou na másle! Přesněji na spoustě másla. Kdybyste si měli z následujících rad zapamatovat jen jednu, tak tuto: hodně másla dělá jemnou konzistenci.

Dietáři zavřete oči – na dvě vajíčka potřebujete dvě až tři lžíce másla! Platí to i tehdy, pokud se rozhodnete jako základ použít vypečený tuk ze slaniny nebo přihodíte nakrájenou osmahnutou cibulku. Tuk je prostě pro hladkou konzistenci nezbytný. Půlka na začátek, než vlejete vejce, a zbytek nakonec pro zjemnění. Můžete samozřejmě použít i přepuštěné máslo Nekupujeme, vyrábíme: Máslo, co se nezkazí? Jedině to přepuštěné!

Kdybyste chtěli vyzkoušet něco dekadentního, zaměňte máslo za kokosový olej. Dodá jídlu velmi exotickou, pro někoho možná příliš sladkou, ale určitě zajímavou dimenzi.

Foto: holbox, shutterstock.com

Vajíčka před použitím postupně vyklepněte do misky také proto, abyste se přesvědčili, že nejsou zkaženáFoto: holbox, shutterstock.com

Míchat tak akorát

Někdo radí vajíčka vyklepnout do misky, lehce promíchat a vylít na pánev. Jinde se zase dočtete, že je třeba dostat do vajec vzduch usilovným šleháním. Pravda bude asi někde uprostřed. Do misky si je vyklepněte stoprocentně, abyste v pánvi nelovili kousky skořápky. Šéfkuchař James Martin nedá dopustit na takzvané odlupávání boků, tedy nahrnování tuhnoucích okrajů ke středu ve stylu omelety. Trochu náročné, chce to grif, ale funguje to.

Legendární Gordon Ramsay má jinou fintu: dává vejce do studeného rendlíku společně s vychlazeným máslem, aby se obě ingredience lépe smísily. Postupným rozehříváním obojího vzniká kompaktní kaše. Základem je ale opravdu zběsilé míchání plastovou stěrkou na pečení.

Foto: Tatiana Volgutova, shutterstock.com

Vajíčkům na talíři vždy sluší nějaká zelenina, zkuste jen tak nakrájet třeba rajčata, okurku a paprikuFoto: Tatiana Volgutova, shutterstock.com

Čas je klíčem

Abyste dobrotu nevysušili, neotálejte. Na jednu porci stačí půlminuta až minuta! Odstavte pánev, jídlo dojde zbytkovým teplem. Tady je samozřejmě důležité zdůraznit, že vajíčka by vždy měla být dostatečně tepelně upravená, ale to neznamená vysušená.

Už zmiňovaný britský mág Gordon Ramsay doporučuje při neustálém míchání střídat po deseti vteřinách pozici na plotně a mimo ni. Může to vypadat jako divná ekvilibristika, ale pravděpodobně je to ten nejsnazší způsob, jak uchovat vejcím jejich vláčnost.

Kouzelná ingredience

V menu luxusní restaurace nikdy nenapíšou, že míchaná vajíčka jsou na smetaně, ale věřte, že tomu tak je. Dvě lžíce šlehačky, smetany nebo alespoň plnotučného mléka udělají divy! Dá se použít i crème fraîche neboli tučná kysaná smetana.

Jde se do finále

Někdo nedá dopustit na jemně sekanou pažitku, jiný přidá mladou cibulku, Jamie Oliver si nedovede míchaná vajíčka představit bez najemno nakrájené chilli papričky. Proti gustu… znáte to. Samozřejmostí je špetka soli a pepře.

Samostatnou kapitolou je pak podávání. V restauraci jsou nutností nahřáté talíře. Ale doma?! Hned se do vajíček pusťte nebo hlasitě zavelte, že je nejvyšší čas usednout ke stolu.

Snídaně šampionů čeká!

Reklama

Načítám