Hlavní obsah

Jak na únavu, alergie a ekzémy z plísní

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zimě nevětráte, utěsňujete domovy a šetříte. Večer místo odpočinku kýcháte, pálí vás oči, nos máte zacpaný nebo se zpustí rýma. Občas bolí hlava, škrábe v krku.

Článek

Někdy se vám v zimním období na pokožce objeví vyrážka anebo jste ráno celí polámaní?

Kde je chyba?

Plísně rostou na místech pro ně příznivých – mnohdy stačí nedostatečné větrání, vysoká vlhkost, místo s tepelným mostem nebo zatékání a podobně. Tyto problémy je dobré řešit stavebními úpravami. Ale co když to hned nejde?

Plíseň pozná skoro každý: fáze jsou od drobných flíčků až po semišové ornamenty na stěnách, za skříněmi. Většinou ji i cítíte. Někdo si plíseň plete se sanytrem, ale ten při setření odpadává jako suchý, bílý prášek, kdežto plísně se rozmazávají.

Chytrá houba Pythium oligandrum napadá plísně

Plísně při růstu vystřelují do ovzduší až miliardy spór, které mohou způsobovat zdravotní potíže – alergie, záněty. Také uvolňují mykotoxiny. Ty mohou napadat buňky jater, ledvin, plic a nervů, endokrinní žlázy a imunitní systém. Proto byste se s plísněmi neměli kamarádit.

Pro likvidaci je důležité, jaký prostředek použijettte. Stále více se prosazuje takzvaná chytrá houba – Pythium oligandrum. Dlouhodobé praktické testování prokázalo, že použití chytré houby lidem neškodí, protože nemá žádné vedlejší účinky.

Pythium oligandrum je mikroorganizmus, který napadá přímým parazitizmem nežádoucí plísně na omítkách i ve zdivu. Chytrá houba působí, dokud protivníka nevysaje, tím nevznikají odolnější druhy ani rezistence. Po zlikvidování plísní přejde Pythium oligandrum do klidového stádia a číhá na nové plísně.

Pokud takto ošetřenou zeď olíže pejsek nebo malé dítě, není pro ně chytrá houba škodlivá.

Biorepel – biologický protiplísňový přípravek s chytrou houbou

Aplikace Biorepelu je jednoduchá. Sypký prášek smícháte s vodou a pomocí štětce, válečku nebo houbičky napadené místo omyjete. Po zavadnutí (částečném zaschnutí) natřete místo druhou složkou. Biorepel je vhodné použít i jako prevenci.

Biorepel můžete používat v místnostech, kde aktivně bydlíte, a nemusíte odcházet, nebo dokonce v místnosti nějaký čas nebydlet.

Biorepel dostanete v prodejnách barev, v řetězcích v odděleních s barvami nebo drogeriích prodávající barvy. e–mail: klimes@biopreparaty.eu.

Reklama

Související témata:

Načítám