Hlavní obsah

Letní vietnamské závitky

Hodnocení:
(8)
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
5 minut
Náročnost
nízká

Snad nejoblíbenější jídlo vietnamské kuchyně jsou u nás plněné závitky. Během plavkové sezony ale zkuste místo smažených raději jejich letní (a značně dietnější!) variantu. Máme recept krok za krokem!

Ingredience pro:
6 porcí
Závitky
  • rýžový papír
  • 200 g rýžových vlasových nudlí (bún)
  • 200 g kuřecích čtvrtek
  • 3 vejce
  • 1 mrkev
  • 1/2 hlávky ledového salátu
  • 1 okurka
  • koriandr
  • máta
  • jarní cibulka
  • 1 mango
  • 1 stonek citronové trávy
  • sůl
  • rostlinný olej
K podávání
  • 1 mrkev
  • 1/2 kedlubny
  • rybí omáčka
  • sůl
  • čerstvá chilli paprička
  • limetka
Článek

Postup

Krok 1: Nejdříve si připravte všechny suroviny, kterými budete závitky plnit: nudle uvařte podle návodu na obalu, mrkev a salát nakrájejte na nudličky a mango (lze nahradit 1/2 ananasu) a okurku na tenké plátky.

Foto: Eva Malúšová

Zeleninu nakrájejte na nudličky a na tenké plátky

Krok 2: Vajíčka rozšlehejte s trochou soli, nalijte do pánve a z obou stran opečte na troše oleje.

Foto: Eva Malúšová

Rozšlehaná vajíčka se solí opečte opatrně na pánvi

Krok 3: Omeletu srolujte a nakrájejte na nudličky.

Foto: Eva Malúšová

Snažte se používat dost ostrý nůž, nejlépe s nepřilnavou vrstvou

Krok 4: Citronovou trávu co nejjemněji nasekejte a spolu s krevetami zprudka orestujte. Během smažení krevety osolte a poté podélně prořízněte (tak vám jich bude stačit méně).

Foto: Eva Malúšová

Když krevety podélně rozříznete, budete jich potřebovat jen pár

Krok 5: Kuřecí čtvrtky uvařte v osolené vodě a maso nakrájejte na nudličky.

Foto: Eva Malúšová

Uvařené kuřecí maso oberte od kostí a nakrájejte na malé kousky

Krok 6: K ruce si ještě připravte lístky bylinek, proužky jarní cibulky a misku s vlažnou vodou. Rýžový papír v ní krátce omočte, a jakmile začne měknout, přesuňte ho (hrubší stranou dolů) na podložku.

Foto: Eva Malúšová

Opravdu dbejte na to, aby jen slabě provlhl, změkne rychle

Krok 7: Na rýžový papír dejte půlky krevet, aby byly hezky vidět na řezu, ale začít můžete, čím chcete – teď už jen prostě podle chuti plňte ovocem, zeleninou, omeletou, masem, nudlemi a bylinkami.

Foto: Eva Malúšová

Klaďte ingredience. Když naskládáte jako první krevety, budou krásně prosvítat

Krok 8: Náplň položte asi do třetiny papíru, překryjte ji kratší stranou papíru, poté dovnitř zahněte i okraje a zarolujte.

Foto: Eva Malúšová

Naplněný papít pak pečlivě zaviňte

Krok 9: Závitky namáčejte do omáčky z asi čtvrt litru teplé vody, lžičky soli, tří lžiček cukru, lžíce rybí omáčky, limetkové nebo citronové šťávy, nasekaného chilli a plátků mrkve a kedlubny.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama